Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί για τις απολύσεις στο δημόσιο

Στους τρόπους απομάκρυνσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων που απαιτεί η τρόικα φαίνεται πως κατέληξαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Η σημερινή συνάντηση των κκ Σαμαρά, Κουβέλη και Βενιζέλου, υπήρξε πολύωρη και στη τελευταία φάση της κλήθηκε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Αντώνης Μανιτάκης.

Οι επίορκοι θα αποχωρήσουν με βάση τις αποφάσεις των δικαστικών συμβουλίων που θα ενεργοποιηθούν περισσότερο και θα επιταχύνουν τις εργασίες τους και οι μη επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι θα κριθούν με την αξιολόγηση και την κινητικότητα, ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Φώτης Κουβέλης, εξερχόμενος του Μέγαρου Μαξίμου.
Ο κ. Κουβέλης επέμεινε ότι οι αλλαγές στο δημόσιο και η αναδιοργάνωσή του θα γίνουν με το σχέδιο της κινητικότητας και εκτίμησε ότι μέχρι το 2015 αυτοί που θα έχουν αποχωρήσει θα είναι περισσότεροι από 180.000.
Eπίσης, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι θα αξιολογηθούν οι οργανισμοί όπου χρειάζεται και αν δεν έχουν λόγο ύπαρξης θα κλείσουν και το προσωπικό τους, αφού αξιολογηθεί και δεν ανταποκρίνεται θα τίθεται εκτός.
Όσο για τον αριθμό των επιόρκων υπαλλήλων, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι δεν μπορεί να δοθεί συγκεκριμένος αριθμός, τονίζοντας πως «Θα επρόκειτο για αυθαιρεσία. Πως είναι δυνατόν να δώσει κανείς αριθμό επιόρκων όταν δεν έχουν κριθεί από τα πρωτοβάθμια συμβούλια».
Παράλληλα, ο κ. Κουβέλης δήλωσε κατηγορηματικά: «Δεν υπερασπίζομαι γενικώς και αορίστως κανέναν στο δημόσιο. Υπερασπίζομαι το δημόσιο στη βάση της αξιολόγησης, του σεβασμού του νόμου και του Συντάγματος», προσθέτοντας: «Δεν είμαστε σε μία χώρα η οποία αποφασίζει για να υποκύψει στις επιταγές των συνεταίρων να κόψει κεφάλια γενικώς και αορίστως. Η διοικητική μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει με βάση συγκεκριμένα κριτήρια», δηλαδή «Αξιολόγηση δομών, υπηρεσιών, προσώπων».
Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Δημοκρατική Αριστεράς κατέληξε «και η τρόικα πρέπει να αντιληφθεί ότι η διαπραγμάτευση δεν είναι επιβολή απόψεων».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στις δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε ότι "πρέπει να μειωθεί ο δημόσιος τομέας". 
Επισήμανε παράλληλα πως είναι επείγον να κλείσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχει αβεβαιότητα πανευρωπαϊκά.
Στην συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε πως οι τρεις εταίροι διαμόρφωσαν ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο και εξέφρασε την ελπίδα να το δεχτεί η τρόικα «μέχρι την Κυριακή το βράδυ».
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Βενιζέλος για τις αποχωρήσεις από το Δημόσιο, πρώτα θα φύγουν οι επίορκοι οι υποθέσεις των οποίων έχουν τελεσιδικήσει. Επίσης, θα υπάρξει πρόγραμμα κινήτρων για εθελούσια έξοδο, ενώ θα εξετασθούν και περιπτώσεις μονίμως απόντων για λόγους υγείας οι οποίοι θα απομακρυνθούν με άλλο τρόπο, αλλά δεν θα μισθοδοτούνται. Τελευταία κατηγορία είναι αυτοί που δεν θα περάσουν την αξιολόγηση, δεν θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κινητικότητας και θα απομακρυνθούν.
«Η μείωση του προσωπικού θα γίνει εμπροθέσμως, νομίμως και με αποτελεσματικό τρόπο», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας τέλος, πως για κάθε έναν από τους δημοσίους υπαλλήλους που θα απολύεται, «ένα νέο παιδί με προσόντα θα παίρνει την θέση του».
Τον αριθμό των προς απόλυση υπαλλήλων αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου,κάνοντας λόγο για 15.000 απομακρύνσεις και ισάριθμες προσλήψεις νέων παιδιών.

Ο κ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε τη συζήτηση πολύ καλή, τονίζοντας: «Ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους σε όλα τα πεδία, για τον τρόπο με τον οποίο καλύψαμε το δημοσιονομικό κενό, για τις ρυθμίσεις δανείων και οφειλών, φορολογικών και ασφαλιστικών, για τη μείωση της φορολόγησης ακίνητης περιουσίας, για την πρόβλεψη για αποχωρήσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων με διάφορους τρόπους και την ισόποση, δηλαδή 15.000 προσλήψεων στο δημόσιο, με αξιοκρατία, νέων παιδιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου