Κυριακή, 7 Απριλίου 2013

Εμφιαλωμένα νερά - δηλητήριο με εξασθενές χρώμιο;;

Υψηλές συγκεντρώσεις του άκρως τοξικού εξασθενούς χρωμίου εντοπίστηκαν (;) σε εμφιαλωμένα νερά, σύμφωνα με μετρήσεις που έγιναν με πρωτοβουλία των Οικολόγων Πρασίνων.
Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, γνωστοποιούν τα ονόματα των εταιριών εμφιαλωμένων νερών, διότι αν και τα στοιχεία βρίσκονται από τις 23 Δεκεμβρίου στη διάθεση του υπουργού Υγείας, δεν ασχολήθηκε, όπως λένε, με το θέμα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ανέθεσαν σε ιδιωτικό εργαστήριο την εξέταση εννέα εμφιαλωμένων νερών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πρόβλημα εντοπίστηκε στο εμφιαλωμένο νερό τριών εταιριών.


Σε μια μάλιστα περίπτωση η συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου ήταν 22ppb «χίλιες φορές υψηλότερη από το στόχο ασφαλείας της ανθρώπινης υγείας (0,02 ppb) που έθεσε τον Ιούλιο η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας στην Καλιφόρνια και δέκα φορές υψηλότερη από το όριο των 2ppb που έθεσε η πρόσφατη δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Χαλκίδας αποκλειστικά και μόνον όμως για τον πρώην Δήμο Μεσσαπίας».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πάντως ότι η έρευνα δεν ήταν εξαντλητική καθώς και ότι «όλες οι μάρκες (και αυτές που βρέθηκαν θετικές στο εξασθενές) βρίσκονται εντός των υφιστάμενων ορίων για ολικό χρώμιο (50ppb), συνεπώς η κυκλοφορία τους είναι νόμιμη».
Το θέμα του εξασθενούς χρωμίου έθεσε πρόσφατα και ο ΕΦΕΤ, ο οποίος με ανακοίνωσή υπογράμμισε ότι αναγνωρίζει τον κίνδυνο από το εξασθενές χρώμιο στα εμφιαλωμένα και την ανάγκη θεσμοθέτησης ορίου, αλλά παράλληλα ξεκαθάρισε πως τέτοιους ελέγχους δεν ενεργεί.

To eviapost δεν δημοσιεύει τον κατάλογο των εταιρειών γιατί οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν αναφέρουν το όνομα του   ιδιωτικού εργαστηρίου  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου