Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Αποσύρθηκε η διάταξη Μανιτάκη, δεινή ήττα για την κυβέρνηση

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις από τη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με την κυβέρνηση να αποσύρει δυο νομοσχέδια μέσα σε ελάχιστη ώρα, καθώς υπέστη δεινή ήττα επικοινωνιακή αλλά και ουσίας, με αντιπαραθέσεις, ασυνενοησία, προσωπικές στρατηγικές και διαφοροποιήσεις ακόμη και μεταξύ υπουργών του ίδου κόμματος.

Η επιμάχη διάταξη Μανιτάκη για τους συμβασιούχους αποσύρθηκε τελικώς, μετά την ρητή άρνηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη να συνυπογράψει. Προηγήθηκε επικοινωνία συνεργατών του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, ο οποίος νωρίτερα είχε έρθει σε επαφή τόσο με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη όσο και με τον κ. Ρουπακιώτη.
Πηγές συμπλήρωναν ότι ο η διάταξη έπασχε και ότι ουσιαστικά είχε δίκιο ο κ. Ρουπακιώτης στην σκληρή κόντρα με τον Αντώνη Μανιτάκη που την είχε εισηγηθεί.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης κατήγγειλε μεθοδεύσεις που γίνονται μέσα στην κυβέρνηση προκειμένου να περάσει η νομοθετική ρύθμιση που καταργεί δικαστικές αποφάσεις και θα οδηγήσει στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων χωρίς να είναι απαραίτητη η υπογραφή του.
Λίγα λεπτά νωρίτερα ο υπουργός Εργασίας είχε κάνει μέσα σε μισή ώρα δυό αντικρουόμενες απόψεις. Η πρώτη έλεγε ότι ισχύει κανονικά η διάταξη πουπροέβλεπε μείωση έως και 35% για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που καταθέτουν τώρα τα χαρτιά τους για σύνταξη και πριν καλά-καλά περάσουν λίγα λεπτά και ο κ. Βρούτσης βγήκε ξανά από τη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών -των εκπροσώπων των κομμάτων- και δήλωσε ότι τελικά η διάταξη αποσύρεται.
Στην επίσημη ανακοίνωση που υπογράφει ο κ. Μπαλτάκος και αναφέρεται στο θέμα των συμβασιούχων τονίζεται:
«Με τη συντονισμένη παρέμβαση των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη η διάταξη που αφορά τις προσωρινές διαταγές αποσύρεται από το Πολυνομοσχέδιο.
Η διάταξη θα κατατεθει εκ νέου μετά το Πάσχα σε νοσοχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Το περιεχόμενό της θα είναι συμβατό με τις απόψεις των συναρμοδίων υπουργών και θα διασφαλίσει στο ακέραιο ότι δεν θα γίνεται παρελκυστική χρήση της διαδικασίας των προσωρινών διαταγών».
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες τόνιζε πως δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερα μεγάλη εμπλοκή και δήλωσε βέβαιος ότι θα εξευρεθεί κοινός τόπος.
Δήλωση Φώτη Κουβέλη
«Η διοικητική μεταρρύθμιση προχωράει και θα προχωρήσει με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς. Η διοικητική μεταρρύθμιση είναι εκείνη που μπορεί να αποδώσει μια δημόσια διοίκηση ευέλικτη, αποτελεσματική, που θα υπηρετεί τους πολίτες, αλλά και τη συνολική αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας. Δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερα μεγάλη εμπλοκή.
Απλώς υπάρχει ένα ζήτημα: Οι διάφοροι συμβασιούχοι που τίθενται εκτός εργασίας-όχι τώρα, αλλά και παλαιότερα-έχουν τη δυνατότητα σύμφωνα με το νόμο να προσφύγουν στα δικαστήρια και με μία προσωρινή διαταγή, εάν και εφόσον τη χορηγήσει το δικαστήριο, να επιστρέψουν στη θέση τους έως ότου κριθεί συνολική η τακτική αγωγή που έχουν καταθέσει. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα; Η προσωρινή διαταγή έχει χάσει την προσωρινότητα της, με την έννοια ότι για να εκδικαστεί μια υπόθεση και να έχουμε εντέλει την έκδοση αποφάσεως, χρειάζεται συνήθως δυο, τρία ή και περισσότερα έτη. Κατά συνέπεια η προσωρινή διαταγή διαρκεί επί μακρόν.
Η λύση μπορεί να βρεθεί με την παραμονή της προσωρινής διαταγής-είναι στοιχείο της παροχής έννομης διαδικασίας-αλλά με ειδική νομοθετική ρύθμιση να καθοριστεί το χρονικό σημείο μέσα στο οποίο θα εκδίδεται η οριστική απόφαση και θα λύνει τη διαφορά του συμβασιούχου, του εργαζομένου με το ελληνικό δημόσιο.
Θεωρώ ότι εκεί μπορεί να εξευρεθεί ο κοινός τόπος και έχω τη βεβαιότητα ότι θα εξευρεθεί».
http://www.sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου