Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Ένωση Εργαζομένων Τσιμέντων Χαλκίδας: Τι σκοπεύει να κάνει η Lafarge, με το εργοστάσιο της Χαλκίδας;

Επιστολή προς  Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννη Βρούτση, έστειλε η Ένωση Εργαζομένων Τσιμέντων Χαλκίδας, στην οποία τονίζει την παραπλανητική εικόνα για το εργοστάσιό που εμφανίζει η Lafarge, προκειμένου να πετύχει τους στόχους της και μιλά αν η εταιρεία πιστεύει ότι το εργοστάσιο είναι μη «βιώσιμο», τότε πρέπει η πολιτεία να εξετάσει την πιθανότητα το εργοστάσιο να αναλάβει άλλος φορέας. 
Διαβάστε την επιστολή




Κύριε Υπουργέ,

            Σας είναι ήδη γνωστό ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ «αποφάσισε» στις 25 Μαρτίου 2013 την «οριστική» διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου που διατηρεί στην Χαλκίδα, συνεπεία της οποίας η εταιρία σχεδιάζει την απόλυση των 229 εργαζομένων του εργοστασίου αυτού. Μάλιστα ήδη έχουμε κληθεί την 24η Απριλίου 2013 ημέρα Τετάρτη στη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, τη γνώμη του οποίου ζητήσατε, προκειμένου να καταθέσουμε τις παρατηρήσεις μας, πράγμα το οποίο και θα πράξουμε.
             Σε κάθε περίπτωση, όμως, με την παρούσα επιστολή μας, θα θέλαμε να θέσουμε υπόψιν σας τα εξής :
            Η συγκεκριμένη εταιρία, όπως γνωρίζετε, ανήκει στον πολυεθνικό Όμιλο της Lafarge, την μεγαλύτερη παραγωγό τσιμέντου διεθνώς και διατηρεί τρία εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου, ένα στην Χαλκίδα, ένα στο Βόλο και ένα στο Μυλάκι Αλιβερίου.
            Για να δικαιολογήσει την απόφασή της για την διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου της Χαλκίδας και την πραγματοποίηση ομαδικών απολύσεων στη συγκεκριμένη εκμετάλλευση, η εταιρία επιχειρεί ασφαλώς να παρουσιάσει μία παραπλανητική εικόνα για το εργοστάσιό μας. Η παραπλανητική αυτή εικόνα έχει σχηματισθεί με μια σειρά στοχευμένων ενεργειών – «επιχειρηματικών αποφάσεων» της Διοίκησής της, με τις οποίες η εταιρία μετέτρεψε σταδιακά το εργοστάσιο της Χαλκίδας σε υπολειτουργούσα μονάδα, σταματώντας την συνεχή του λειτουργία με την κατάργηση της εναλλασσόμενης βάρδιας, εκχωρώντας τους πελάτες του και μοιράζοντας την παραγωγή του στα άλλα δύο εργοστάσιά της, παρόλο που η επιχειρηματική της δράση επέτρεπε και επιτρέπει την ισομερή κατανομή της παραγωγής στα τρία εργοστάσια.
            Επειδή στ’ αυτιά μας έφτασαν χαρακτηρισμοί για το εργοστάσιο της Χαλκίδας που απέχουν παρασάγγας από την αλήθεια, σας ενημερώνουμε ότι πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο με πλήρως αυτοματοποιημένες εγκαταστάσεις και με προσωπικό με υψηλή εξειδίκευση και τεχνογνωσία. Διαθέτει δύο λατομεία, ασβεστόλιθου και αργίλου σε μικρή απόσταση, πρόσφατα δε πραγματοποίησε 55 γεωτρήσεις σε παρακείμενες εκτάσεις όπου διαπιστώθηκε η ύπαρξη πετρωμάτων που της επιτρέπουν την πλήρη λειτουργία και των δύο μονάδων παραγωγής τσιμέντου, ετήσιας δυναμικότητας 2,5 εκ. τόνων ετησίως, για 25-30 χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από τα τρία εργοστάσια της εταιρίας μόνο στο εργοστάσιο της Χαλκίδας εφαρμόζεται η μέθοδος της «χωριστής άλεσης» που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, έργο μεγάλης κλίμακας που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε εργοστάσιο της Lafarge και αφορά στην αριστοποίηση της διαδικασίας παραγωγής. Χάρη σ’ αυτή την επένδυση, μειώνεται το ποσοστό κλίνκερ στο παραγόμενο τσιμέντο, μειώνεται το κόστος λειτουργίας και καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και αυξάνεται η δραστικότητα του τελικού προϊόντος. Τα παραπάνω «διαφημίζει», ακόμη και σήμερα, η ίδια η Lafarge.
          Αν η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ παρά ταύτα επιμένει ότι το εργοστάσιο είναι μη βιώσιμο, θα πρέπει σίγουρα να διερευνηθεί σοβαρά η πιθανότητα ανάληψης της δραστηριότητάς του από άλλον φορέα.
            Γενικότερα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρία ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ είναι μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες και με ισχυρή θέση στην παγκόσμια αγορά τσιμέντου. Πρόκειται για μία εταιρεία με «γεμάτα ταμεία», για μία εταιρία, δηλαδή, που σε περίοδο «κρίσης» και «ύφεσης» δεν αντιμετωπίζει ούτε κατά διάνοια πρόβλημα ρευστότητας. Υποτίθεται δε ότι τα «δύσκολα» πέρασαν (δύσκολα για εμάς διότι στους μετόχους έγινε το προηγούμενο διάστημα επιστροφή κεφαλαίου αρκετών εκατ. ευρώ). Αναφορικά με τις εξαγωγές, ήδη η εταιρία έχει πραγματοποιήσει «ανοίγματα» σε αγορές αναπτυσσόμενων χωρών και όσον αφορά στην εγχώρια αγορά εντός των επομένων μηνών αναμένεται η επανεκκίνηση των δημοσίων έργων, εάν αληθεύουν οι δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης. 
            Εξάλλου, τον Δεκέμβριο του 2012 η Lafarge και άλλες πολυεθνικές, κλήθηκαν και συνομίλησαν με τον Πρωθυπουργό της χώρας, υποσχόμενες διεύρυνση των επενδύσεων ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Θα πρέπει, λοιπόν, άμεσα οι εργαζόμενοι του τσιμεντάδικου της Χαλκίδας που βρίσκονται αντιμέτωποι με τους εκβιασμούς της Lafarge και την απειλή της απώλειας της θέσης εργασίας τους να ενημερωθούν σχετικά με το περιεχόμενο της συζήτησης αυτής.
            Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουμε ότι η εταιρία, εξακολουθεί να διατηρεί την άδεια λειτουργίας του εργοστασίου, του λατομείου, του λιμανιού κλπ. και ενώ ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του νόμου περί ομαδικών απολύσεων, αρνείται την αποδοχή των υπηρεσιών μας, επιδεικνύοντας την αλαζονεία του ισχυρού, αλλά συγχρόνως πληρώνει σημαντικά ποσά για την μίσθωση του λιμανιού. Θα είχε ενδιαφέρον, λοιπόν, να απαντήσει επιτέλους η εταιρία επισήμως στο ερώτημα τι σκοπεύει να κάνει με το εργοστάσιο της Χαλκίδας. Ένα εργοστάσιο βιώσιμο, σύγχρονο και άκρως ανταγωνιστικό που πρέπει να μείνει ζωντανό, συμβάλλοντας με τη δραστηριότητά του στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής.
            Στο μέτρο δε που η πραγματοποίηση των ομαδικών απολύσεων που σχεδιάζει η εταιρία, δηλαδή η απώλεια 229 θέσεων εργασίας, εξαρτάται από την δική σας απόφαση, ρητή ή σιωπηρή, σας καλούμε συνεκτιμώντας τις προσωπικές αλλά και τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες των εν λόγω απολύσεων, τις συνθήκες της αγοράς εργασίας στη χώρα μας και ιδίως στην Εύβοια με τα υψηλότατα ήδη ποσοστά ανεργίας, την κατάσταση της επιχείρησης – όχι όπως παρουσιάζεται από την ίδια αλλά όπως έχει στην πραγματικότητα – καθώς και το συμφέρον της εθνικής οικονομίας και όχι μόνο το στενώς εννοούμενο επιχειρηματικό συμφέρον του γαλλικών συμφερόντων πολυεθνικού ομίλου, να εκδώσετε απόφαση με την οποία να μην εγκρίνετε τις σχεδιαζόμενες απολύσεις.
            Ζητούμε, επίσης, προκειμένου να διαμορφώσετε προσωπική αντίληψη της κατάστασης και επειδή η έως τώρα ενημέρωσή σας ήταν μονόπλευρη, να μας καλέσετε, προκειμένου να παρουσιάσουμε σ’ εσάς προσωπικά, κύριε Υπουργέ, και την δική μας πλευρά, την πλευρά των εργαζομένων και των πολιτών, με επιχειρήματα και συγκεκριμένα στοιχεία, που θα πρέπει οπωσδήποτε να λάβετε υπόψη.


Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ.

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                              Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


     Κούκουρας Ηλίας                                                          Τραγουλιάς Παναγιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου