Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Η Ελλάδα απομακρύνεται από τις ΗΠΑ για να προσδεθεί στη Γερμανία…

Η Αμερική, ποτέ δεν περίμενε πως η Ελλάδα θα έφθανε σε σημείο να έχει τόσο μεγάλη εξάρτηση από την Γερμανία.
Μάλιστα, εκτιμούν πως αυτό δεν οφείλεται στην οικονομική κρίση, αλλά στον πρωταγωνιστικό ρόλο που παίζει το Βερολίνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι ΗΠΑ εδώ και καιρό, βλέπουν ότι η Γερμανία επιχειρεί να εισβάλει στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ξεκινώντας από την Ελλάδα και την Κύπρο, πολύ απλά γιατί θέλει να μπει δυνατά στη διαχείριση και εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων.
Η διαφωνία ανάμεσα στο ΔΝΤ και τη Γερμανία για το ελληνικό χρέος δεν είναι παρά η αρχή μιας «μάχης» που κανείς δε γνωρίζει τι αλλαγές θα φέρει στο πολιτικό σύστημα. Μάλιστα, απαρχή όλων υπήρξε η διακυβέρνηση Σημίτη, κατά τη διάρκεια της οποίας η Ελλάδα προσδέθηκε στο άρμα της Γερμανίας. Ακολούθησε το πενταετές διάλειμμα της κυβέρνησης Καραμανλή που ακολούθησε ίσες αποστάσεις και άνοιγμα προς τη Ρωσία.
Ωστόσο, πολλοί περίμεναν ότι μετά την εξουσία από τον Γιώργο Παπανδρέου, η Ελλάδα θα επανερχόταν σε ατλαντική τροχιά, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός διατηρούσε καλές σχέσεις με την Αμερική. Και όμως, από τις αρχές του 2010 η Ελλάδα πέρασε ουσιαστικά στην επιρροή του Βερολίνου. Ο Ντομινίκ Στρος-Καν, έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη των Αμερικανών, είχε προτείνει στον κ. Παπανδρέου κούρεμα του ελληνικού χρέους από τότε, προκειμένου να καταστεί αυτό βιώσιμο. Έμεινε όμως έκπληκτος, όπως είπε, για το γεγονός ότι ο ΓΑΠ προσπέρασε με χαλαρότητα τη διεκδίκηση διαγραφής χρέους, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία την αντίδραση της Μέρκελ που δε δεχόταν να ακούσει τίποτα για «κούρεμα»!!!
«Ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια δεν είχαν φτάσει σε τόσο χαμηλό σημείο οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις», φράση ενός έμπειρου πολιτικού με γνώση της εξωτερικής πολιτικής…
www.paraskhnio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου