Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Η Ευρώπη στους δρόμους

Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση ενάντια στις επιβαλλόμενες ευρωπαϊκές πολιτικές λιτότητας που γίνονται στο όνομα της κρίσης και του χρέους, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου. Τα συνδικάτα βρίσκονται επι ποδός ) με απεργίες και διαδηλώσεις στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις.

Ήδη έχουν προγραμματιστεί απεργίες σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό νότο που πλήττεται από την κρίση, δηλαδή στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Ιταλία. Τα συνδικάτα θα προχωρήσουν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και συμπαράστασης στην Γαλλία, την Γερμανία, την Αυστρία, το Λουξεμβούργο, την Ελβετία, την Πολωνία, την Σλοβενία και την Ρουμανία.
Πανεργατική στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 3 το μεσημέρι και συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, στο πλαίσιο της «Πανευρωπαϊκής Δράσης κατά των πολιτικών της λιτότητας».
Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 12.30μμ στο Άγαλμα Βενιζέλου,

ΙΣΠΑΝΙΑ
Στην Ισπανία θα είναι η δεύτερη γενική απεργία στη χώρα αυτή τη χρονιά, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της αυριανής ημέρας πανευρωπαϊκών κινητοποιήσεων, και η οποία θα κορυφωθεί με τη διοργάνωση ογκωδών διαδηλώσεων κατά της πολιτικής αυστηρής λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση του συντηρητικού Μαριάνο Ραχόι.
«Μας στερούν το μέλλον μας», «υπάρχουν ένοχοι, υπάρχουν λύσεις», είναι ορισμένα από τα συνθήματα κάτω από τα οποία συντάσσονται οι δύο μεγαλύτερες εργατικές ενώσεις της χώρας, η UGT και CCOO, οι οποίες προκήρυξαν την απεργία, συσπειρώνοντας γύρω τους και τα υπόλοιπα συνδικάτα και εκατοντάδες κοινωνικές οργανώσεις.
Δεκάδες διαδηλώσεις έχουν προγραμματισθεί σε πολλές πόλεις της χώρας, με κυρίαρχα το συλλαλητήριο στην πρωτεύουσα Μαδρίτη, που θα ξεκινήσει στις 19:30, ώρα Ελλάδας, και την κινητοποίηση στη Βαρκελώνη στις 19:00, ώρα Ελλάδας.
Παράλληλα, υπάρχει και το κάλεσμα, που διαδόθηκε μέσα από τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και κοινωνικά κινήματα που προέκυψαν από τους "Αγανακτισμένους", για συγκέντρωση στις 20:30, ελληνική ώρα, έξω από το Κοινοβούλιο, έξω από το οποίο δηλώνουν πως είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν έως αύριο, την ημέρα που θα διεξαχθεί η ολομέλειά του.
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Στην Πορτογαλία τα συνδικάτα ελπίζουν πως η χώρα θα παραλύσει εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που έχουν προγραμματίσει κατά της πολιτικής λιτότητας, που εφαρμόζει η κυβέρνηση υπό την πίεση του ελέγχου των διεθνών δανειστών της και έχει αυξήσει κατακόρυφα τη λαϊκή δυσαρέσκεια.
«Είναι μία ευκαιρία για όλους τους εργαζομένους να διατρανώσουν την δυσαρέσκειά τους», δήλωσε ο Αρμένιου Κάρλους, γενικός γραμματέας της CGTP, του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου, που έχει προκηρύξει τη γενική απεργία. «Πολυάριθμα συνδικάτα, που δεν πρόσκεινται στη CGTP, προσχωρούν στο κίνημα», υπογράμμισε ο ίδιος, προσθέτοντας: «αναμένουμε μία πολύ μεγάλη απεργία».
Κατά την σημερινή ημέρα, η CGTP έχει διοργανώσει διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις σε περίπου 40 πόλεις της χώρας, που θα κορυφωθούν με τα μεγάλα συλλαλητήρια στη Λισαβόνα και το Πόρτο. Στην κινητοποίηση της Λισαβόνας θα συμμετάσχουν οι νεαροί του κινήματος των "Αγανακτισμένων" και οι λιμενεργάτες, που βρίσκονται εδώ και μήνες σε σύγκρουση με την κυβέρνηση και τους εργοδότες.
Κινητοποιήσεις σε όλη την Ευρώπη
Στην Ιταλία η GGIL διοργανώνει 4ωρη στάση εργασίας και διαδηλώσεις. Στη Γαλλία οι CGT, CFDT,FO έχουν προγραμματίσεις 25 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Η DGB Γερμανίας θα πραγματοποιήσει το μεσημέρι της Τετάρτης συλλαλητήριο στο Βερολίνο ενώ έχει αναρτήσει και σημαίες της ΓΣΕΕ στα κεντρικά γραφεία της γερμανικής συνομοσπονδίας. Ανάλογες δράσεις θα γίνουν και στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ολλανδία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σουηδία και Φινλανδία. 
Στην Αυστρία, η αυστριακή συνομοσπονδία έχει εκδώσει καρτ-ποστάλ με τίτλο «Είμαστε όλοι έλληνες», τα οποία θα διανεμηθούν στους πολίτες ενώ έχει αναρτήσει και στο διαδίκτυο διακήρυξη συμπαράστασης για τους έλληνες ισπανούς και ιταλούς εργαζόμενους. Η Γενική Γραμματέας της ΣΕΣ Μπερναντέτ Σεγκόλ σε δήλωσή της με αφορμή την Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση τόνισε ότι «όσοι σπέρνουν λιτότητα θα θερίσουν ύφεση»,
ETUC: Η λιτότητα είναι αδιέξοδο
Υπολογίζεται ότι περίπου 40 εργατικά σωματεία από συνολικά 23 χώρες της Ευρώπης θα λάβουν μέρος αύριο στις απεργίες και τις διαδηλώσεις. «Στόχος της ευρωπαϊκής Ημέρας Δράσης και Αλληλεγγύης είναι να ζητήσουμε από τους ηγέτες της Ευρώπης να επιδείξουν την αποφασιστικότητα τους για να ασχοληθούν πραγματικά με την επιδείνωση της απασχόλησης και να απαντήσουν στην αυξανόμενη κοινωνική ανησυχία που αισθάνονται οι πολίτες της Ευρώπης. Η λιτότητα είναι ολοκληρωτικά ένα αδιέξοδο και πρέπει να εγκαταλειφθεί. Η κοινωνική προστασία και οι μισθοί δεν μπορούν πλέον να θυσιάζονται. Είναι μία κοινωνική έκτακτη ανάγκη και ήρθε η ώρα να ακούσουν τι έχουν να πουν οι πολίτες και οι εργαζόμενοι και να αλλάξουν πορεία» αναφέρει σε ανακοίνωση το ETUC.
Πηγές: ΑΠΕ/ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου