Σάββατο 5 Μαΐου 2012

«Σας ακούμε, προχωράμε μαζί»

 Από το ΠΟΝΤΙΚΙ
Με σύνθημα «Σας ακούμε, προχω­ράμε μαζί» η Κοινωνική Συμφω­νία της Λούκας Κατσέλη και του Χάρη Καστανίδη επιθυμεί να εκφράσει το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ και να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε στον χώρο της Κε­ντροαριστεράς έπειτα από τη διολίσθηση του ΠΑΣΟΚ στις πολιτικές του μνημονίου.
Η Λούκα Κατσέλη παρέμεινε πάντα πι­στή στις προσωπικές της αξίες και εργά­στηκε σκληρά ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες – όπως αυτές του μνημονίου –, παρά την κριτική που της ασκείται ότι δεν έφυγε από την κυβέρνηση Παπανδρέου όταν άρχισε να εφαρμόζεται το μνημόνιο. Από το μετερίζι του υπουργείου Οικονομίας έφερε τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ενώ ως υπουρ­γός Εργασίας αντιτάχθηκε με σθένος στις πιέσεις της τρόικας για μειώσεις στον κα­τώτατο μισθό και τη γενική συλλογική σύμ­βαση εργασίας.
Στον αντίποδα των πολιτικών της άγρι­ας λιτότητας νεοφιλελεύθερης έμπνευ­σης, η Κοινωνική Συμφωνία παρουσίασε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, προ­κειμένου να υπάρξει ουσιαστική αναδια­πραγμάτευση με τους εταίρους.
Πιστεύοντας ότι το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» είναι επίπλαστο, η Κοινωνική Συμφωνία εστιάζει στα περιθώρια δια­πραγμάτευσης που υπάρχουν, με την ανά­πτυξη, την αξιοπρέπεια στην εργασία και την κοινωνική συνοχή να αποτελούν «κόκ­κινες γραμμές».
Το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης που παρουσίασε, έχοντας ως βασική αρχή ότι πρώτιστο καθήκον είναι η ευημερία του λαού και όχι των δανειστών, περιλαμβά­νει ένα σύνολο μέτρων και πολιτικών για τη ρευστότητα στην αγορά και το χρη­ματοπιστωτικό σύστημα, τη φορολογία, την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική προστασία, αλλά και την αναδιοργάνωση του κράτους και τη μείωση της σπατάλης στο δημόσιο και το πολιτι­κό σύστημα.
Σε αυτό το πλαίσιο προβλέπεται η δια­μόρφωση συγκεκριμένης πολιτικής εθνι­κών ισοδυνάμων, που θα μπορέσει να αντισταθμίσει την υφεσιακή και ανορθο­λογική πολιτική του μνημονίου προς μια κατεύθυνση περισσότερο αναπτυξιακή και κοινωνικά δίκαιη.
Για τη Λούκα Κατσέλη η Κοινωνική Συμ­φωνία μπορεί να κάνει τη μεγάλη ανα­τροπή στις εκλογές και να μπει στη Βου­λή, προκειμένου να λειτουργήσει ως «ένα ισχυρό ανάχωμα στον κατήφορο που οδη­γεί η πολιτική του μνημονίου που ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έχουν συμφωνήσει και υπογρά­ψει».
Ο στόχος δεν είναι άλλος από τη μετακί­νηση από τον «πολιτισμό της κερδοσκοπί­ας» που επέβαλαν οι αγορές στον «πολιτι­σμό της αλληλεγγύης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου