Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Το αποτέλεσμα μπορεί να αλλάξει τον πολιτικό χάρτη των τελευταίων 35 ετών

Με έντονο το αίσθημα του θυμού και της πικρίας προσέρχονται στις κάλπες οι ψηφοφόροι κάτι που, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, θα μεταφραστεί σε ένα άνευ προηγουμένου εκλογικό αποτέλεσμα.

Για πρώτη φορά το εκλογικό σώμα προσέρχεται στις εκλογές καλούμενο να επιλέξει την επόμενη ηγεσία του τόπου, γνωρίζοντας ότι από το εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να προκληθούν πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα επιλυθούν.
Οι αυριανές εκλογές έχουν κατά γενική παραδοχή πολλές ιδιομορφίες, ικανές να ανατρέψουν άρδην ακόμη και τον πολιτικό χάρτη της Μεταπολίτευσης.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, υπάρχουν και εκείνοι που εκτιμούν ότι στο δίλημμα «κατάρρευση ή συνέχιση μιας δύσκολης διαδρομής», οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν το δεύτερο.

Το πρόβλημα με την πολυδιάσπαση
Η είσοδος της χώρας στο ΔΝΤ με την ταυτόχρονη έλευση της τρόικας ήταν η βασική αιτία που οδήγησε σε πολυδιάσπαση τα δύο κυβερνητικά κόμματα. Σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών παρατηρούνται σημαντικές μεταβολές στον πολιτικό χάρτη, ικανές να αλλάξουν το υφιστάμενο πολιτικό σκηνικό.
Τα κόμματα εξουσίας, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καλούνται να αναμετρηθούν, έχοντας δίπλα τους από τρία τουλάχιστον κόμματα.
Συγκεκριμένα, από τη δεξαμενή των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ αντλούν πλέον δυνάμεις , εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Κοινωνική Συμφωνία της Λούκα Κατσέλη και η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη.
Παρόμοιο είναι το σκηνικό και στην Κεντροδεξιά, όπου η ΝΔ έχει να αντιμετωπίσει εκτός από τον ΛΑΟΣ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τη Χρυσή Αυγή και λιγότερο τη Δημοκρατική Συμμαχία.

«Κουτιά εκτόνωσης θυμού»
Το πρωτόγνωρο πολιτικό μωσαϊκό έχει ως συνέπεια να υπάρχει μεγάλη διασπορά ψηφοφόρων, φαινόμενο πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα.
Για πρώτη φορά τα αστικά κόμματα δεν καλούνται να κερδίσουν τους αναποφάσιστους αλλά να επαναπατρίσουν τους ψηφοφόρους που έχουν «εγκλωβιστεί» στα μικρότερα σχήματα. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν επί της ουσίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι ότι σε διάστημα λίγων μηνών δημιουργήθηκαν αρκετά «κουτιά παραπόνων» που τους προσφέρουν τη δυνατότητα να εκτονώσουν τον θυμό τους.

Τα αστικά κέντρα ψηφίζουν αντιμνημονιακά
Οι ψηφοφόροι βάζουν σε δεύτερη μοίρα τα όποια ιδεολογικά χαρακτηριστικά προτάσσοντας στην επιλογή τους το αν ο πολιτικός σχηματισμός έχει τοποθετηθεί υπέρ ή κατά του μνημονίου. Στα αστικά κέντρα, όπου η ψήφος είναι σε μεγάλο βαθμό απρόσωπη, παρατηρείται ακόμα πιο έντονα η συγκεκριμένη συμπεριφορά.

Δεκακομματική Βουλή
Από την καταγραφή των τάσεων της κοινής γνώμης προκύπτει ότι είναι πολύ πιθανόν αύριο το βράδυ να έχουμε δεκακομματική σύνθεση της Βουλής. Για πρώτη φορά μάλιστα είναι πολύ πιθανό στο Κοινοβούλιο να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής.

Ο Άγνωστος Χ του αποτελέσματος
Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δημοσκόποι στην προσπάθεια τους να καταγράψουν το κατά κοινή παραδοχή προβληματικό σκηνικό, έχει να κάνει με τους ψηφοφόρους που αρνούνται να απαντήσουν στις ερωτήσεις τους. Με βάση τις εκτιμήσεις που γίνονται, το άθροισμα των εν λόγω ψηφοφόρων είναι ικανό να ανατρέψει άρδην το σκηνικό το βράδυ των εκλογών.  
24H

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου