Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

"Ο Παπαδήμος ζήτησε από Μπαρόζο να εκβιάσει την Ελλάδα"

Βόμβα στο πολιτικό σκηνικό αποτελεί τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters σύμφωνα με το οποίο η απειλή εξόδου της Ελλάδος από το Ευρώ αν δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα δεν έγινε ιδία βουλήσει από το Μπαρόζο αλλά μετά από αίτημα του τότε πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Σύμφωνα με το Reuters sε μια συνέντευξή του στην ιταλική τηλεόραση, στις 11 Μαΐου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ερωτήθηκε για το πώς βλέπει τα σχέδια του Τσίπρα να αμφισβητήσει τη συμφωνία διάσωσης.
Και η απάντηση ήταν «Κοιτάξτε. «Εάν ένα μέλος μιας λέσχης δεν σέβεται τους κανόντες, τότε είναι καλύτερα να φύγει από τη λέσχη. Και το ίδιο ισχύει και για οποιαδήποτε οργάνωση, θεσμό ή σχέδιο». Σύμφωνα με το Reuters ακόμα και αν ο Μπαρόζο δεν ονομάτισε τη χώρα, το σχόλιό του θεωρήθηκε ότι αναφέρεται στην Ελλάδα και δη ως αναγνώριση του ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν όλο και πιο κοντά. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές πανικοβλήθηκαν, οι Έλληνες προσβλήθηκαν και ο Μπαρόζο επικρίθηκε.
Το Reuters επικαλούμενο επίσημη πηγή της Κομισιόν αναφέρει ότι η δήλωση Μπαρόζο έγινε επειδή του τηλεφώνησε και του το ζήτησε ο κ. Παπαδήμος καθώς ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κομισόν ποτέ δεν είχε σκοπό να κάνει μια τόσο ισχυρή δήλωση.
Η … πρωτοβουλία Παπαδήμου κατά το πρακτορείο ελήφθη με το σκεπτικό της άσκησης πίεσης στους πολιτικούς αρχηγούς λόγω της διαφαινόμενης αποτυχίας να σχηματιστεί συνασπισμός μετά τις εκλογές της 6ης Μαϊου.
«Δεν ήταν πρωτοβουλία του Μπαρόζο. Ήταν ένα ευθύ αίτημα», είπε η επίσημη πηγή της Επιτροπής και  πρόσθεσε ότι τελικά η απειλή «δε δούλεψε»

Εν τω μεταξύ με δήλωσή του στο Βήμα ο πρώην πρωθυπουργός διαψεύδει τα αναφερόμενα του πρακτορείου Reuters λέγοντας «Δεν ζήτησα από κανέναν νά κάνει καμμία δήλωση, ούτε μίλησα με πρωτοβουλία μου με κανέναν εκείνες τις ημέρες. Κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου