Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Τοποθέτηση του κ. Αθ. Χειμάρα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 30 / 05 / 2012


Ο κ. Αθ. Χειμάρας συμμετείχε και τοποθετήθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου σήμερα 30 Μαΐου 2012 στη Λαμία.
 Στην τοποθέτησή του ο κ. Αθ. Χεμάρας μεταξύ των άλλων τόνισε :


« Σε Δελτίο τύπου ( 17 Μαΐου 2012 ) που εκδόθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας , ο Περιφερειάρχης δηλώνει ότι πετύχαμε τους καλύτερους όρους χρηματοδότησης, για τη νέα Προγραμματική περίοδο, 2014 – 2020.

Διαβάζοντας όλο το κείμενο, εκείνο που διαβλέπει κάποιος που δεν γνωρίζει , είναι ότι όλος ο προγραμματισμός και σχεδιασμός του νέου ΠΛΑΙΣΙΟΥ  και των νέων ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ, για τα κράτη μέλη της Ε.Ε.  έγινε και σχεδιάστηκε από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και οι υπόλοιποι , απλά δέχθηκαν τις θέσεις και προτάσεις της Περιφέρειας μας.
κ. Περγαντά όλοι γνωρίζουμε , το πώς προγραμματίζονται και πως υλοποιούνται τα επιχειρησιακά  προγράμματα, είτε αυτά είναι Νομαρχιακά , Περιφερειακά ή και Εθνικά.  ( Εθνικό Πλαίσιο αναφοράς ) .

Όμως μέσα στο κείμενο του Δελτίου τύπου του κ. Περιφερειάρχη , απουσιάζουν τα στοιχεία εκείνα , που δείχνουν την πραγματική κατάσταση της Περιφέρειας, που αν δεν ληφθούν από την αρχή υπόψη, θα μας οδηγήσουν σε λάθος δρόμο.

Επίσης από πουθενά δεν προκύπτει, ότι τη νέα προγραμματική περίοδο τα πράγματα, θα είναι καλύτερα για τη ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ.

Ίσως ήταν καλύτερα, αν αντί των ετών 2007,2008,2009  είχε ληφθεί υπόψη το Α.Ε.Π.    ( Μ.Ο. ) των ετών 2008,2009 και 2010 όπως είχαμε προτείνει στο Π.Σ., ενώ τώρα ελήφθησαν  υπόψη  τα στοιχεία της EUROSTAT με Μ.Ο. του Α.Ε.Π. των ετών 2007 – 2008 και 2009. 

Γι’ αυτό κ. Περιφερειάρχη,  προσγειωθείτε στην πραγματικότητα και πέραν των όποιων προτάσεων , για το νέο ΕΣΠΑ,  δώστε προτεραιότητα :

Στην απορρόφηση του σημερινού ΕΣΠΑ, γιατί παρατηρούνται πολλές καθυστερήσεις , αφού αρκετά έργα δεν προχωρούν  με κανονικούς ρυθμούς και δεν θα ολοκληρωθούν στους προβλεπόμενους χρόνους.
Επίσης, μην ξεχνάτε ότι ακόμη δεν έχουν κλείσει και έργα του Γ΄ΠΕΠ. »



Και συνέχισε τονίζοντας :

«Επίσης στο δελτίο Τύπου , πουθενά δεν αναγράφονται ορισμένα βασικά στοιχεία που αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση της χώρας και της Περιφέρειάς μας , τα οποία στοιχεία έχουν αναφερθεί και  στον τοπικό τύπο ( ΣΕΝΤΡΑ ) , αλλά  και στον Αθηναϊκό  ‘’ ΤΟ ΒΗΜΑ ‘’ , στις 13/05/2012 .
Με βάση τα στοιχεία αυτά, της ΕΛΣΤΑΤ έχουμε :
Στον πρωτογενή τομέα μείωση 7% .
Στο δευτερογενή 17% .
Και στον τριτογενή 6,4% .
Ο δείκτης του κύκλου εργασιών ( ο τζίρος ) στο λιανικό εμπόριο μειώθηκε κατά 9,1 % .
Η οικοδομική δραστηριότητα από Νοέμβριο του 2010 μέχρι Νοέμβριο του 2011 μειώθηκε κατά 27 %.
Το ποσοστό ‘’ των νέων ανέργων ‘’ , που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας, ανέρχεται σε 24% , ενώ οι μακροχρόνιοι άνεργοι  ( αυτοί που είναι άνεργοι άνω των 12 μηνών ) ανέρχονται στο 55 % .
Τα ποσοστά αυτά της ανεργίας διαμορφώθηκαν το 2011.
Και δυστυχώς πρωταθλήτρια το 2011 στην Ελλάδα, ήταν η ΣΤΕΡΕΑ, στην οποία το τρίμηνο ΟΚΤ. – ΝΟΕΜ. – ΔΕΚ. 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2010, ανέβηκε κατά 66,4 % και η ανεργία από 14,3 % το 2010 έφτασε στο 23,8 % το 2011.
ΔΗΛΑΔΗ κατά τη δική σας θητεία κ. Περγαντά ,  άρα ευθύνεστε και ΕΣΕΙΣ .

Και συνέχισε :

« Αυτό επίσης  σημαίνει, ότι δεν αντλήθηκαν τα αναγκαία κεφάλαια από το Κοινωνικό Ταμείο, για την καταπολέμηση της ανεργίας και των εναλλακτικών μορφών της απασχόλησης.
Τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων ( ΚΗΦΗ ) δεν προχώρησαν και δεν στηρίχθηκαν.  
Η ‘’ Βοήθεια στο σπίτι ‘’ φυλλορροεί και χάνεται μεταξύ Περιφέρειας, ΙΚΑ κ.λ.π. , ενώ οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από το ΜΑΡΤΗ. 
Το ΚΕΥΠ έκλεισε στη Φθιώτιδα και ανέβασε την ανεργία
Το ίδιο και η Συνεταιριστική Τράπεζα που  έκλεισε .
Τα έργα δεν προχωρούν. Και πάει λέγοντας.
Από όλα όσα ανέφερα ,δεν  προκύπτει συστηματική και συντονισμένη προσπάθεια, για ανάπτυξη και μείωση των αρνητικών δεικτών, κυρίως της ΑΝΕΡΓΙΑΣ.
Αυτό είναι ολοφάνερο !!!

Και έκλεισε τονίζοντας :

«  Ας ελπίσουμε ότι το ‘’ νέο ΕΣΠΑ ‘’ 2014 – 2020 , θα αξιοποιηθεί σωστά, για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, τη στήριξη της απασχόλησης , με έμφαση στους νέους, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και φυσικά τη μείωση της ανεργίας.
Τέλος θέλω να πιστεύω, ότι ο σχεδιασμός και προγραμματισμός της νέας περιόδου , θα γίνει με ανοιχτές διαδικασίες και τη διαβούλευση όλων των φορέων της Περιφέρειας.   Περιμένω τη θέση σας. »

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου