Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Μεγάλη ανάληψη μετρητών από το δημόσιο σήμερα και τη Δευτέρα

Ξεκινά από σήμερα, ουσιαστικά, η ανάληψη ενός μεγάλου μέρους των καταθέσεων που διατηρεί το δημόσιο στις εγχώριες τράπεζες, προκειμένου να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του. 
Έτσι, σε πρώτη φάση, σήμερα, γίνεται μια ανάληψη περίπου 2 δισ. ευρώ, ενώ τη Δευτέρα θα ακολουθήσει μια άλλη, πολύ μεγαλύτερη, της τάξης των 8 δισ. ευρώ. Σύνολο, 10 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο θα αποτελέσει μεγάλο χτύπημα για την τρέχουσα ρευστότητα των τραπεζών.
Γι' αυτό και δεν αποκλείεται, κάποιες απ αυτές να αναγκασθούν εκ των πραγμάτων να καταφύγουν στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), για τις κατάλληλες «ενέσεις», οι οποίες θα δοθούν μέσω της ενεργοποίησης του ειδικού ταμείου ELA.

Το εν λόγω έχει ήδη λάβει το πράσινο φως για να επέμβει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), περίπου προ διμήνου και τώρα δεν απομένει παρά να υποβληθεί το απαραίτητο αίτημα από κάποια ή κάποιες τράπεζες.

Από την ΤτΕ επιμένουν σε κάθε ευκαιρία ότι το γεγονός δεν συνιστά κάποια εξαιρετική περίπτωση και υπενθυμίζουν ότι κάτι ανάλογο έχει συμβεί κατά το παρελθόν σε Γερμανία, Βέλγιο, Ιρλανδία κλπ. Φαίνεται λοιπόν ότι ήρθε τώρα και η σειρά της χώρας μας, για να αξιοποιήσει την ίδια «μηχανή»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου