Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Βρέθηκε ανθρώπινο σώμα, ηλικίας 3.000 ετών


Ένα ανθρώπινο σώμα από την εποχή του Σιδήρου, ανασύρθηκε από ένα έλος στην περιοχή Laois, την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με το Εθνικό Μουσείο της Ιρλανδίας, πιθανολογείται ότι το σώμα ανήκει σε έναν νεαρό άντρα ο οποίο θυσιάστηκε σύμφωνα με την ιεροτελεστία διαδοχής βασιλείας.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το σώμα, θα μπορούσε να είναι έως και 3.000 ετών.
Ο Ned Kelly, δήλωσε στο TheJournal.ie, ότι η σωρός ανακαλύφθηκε τυχαία από συνεργείο που είχε αναλάβει κάποιες εργασίες στην περιοχή. Αμέσως μετά την περισυλλογή του, μεταφέρθηκε σε ψυγείο στις εγκαταστάσεις του μουσείου στο Δουβλίνο.
 
Αρχικά, είχε θεωρηθεί ότι το σώμα ήταν τυλιγμένο σε κάποιο είδος σακούλας, με μόνο το κάτω μέρος να προεξέχει. Ωστόσο με περεταίρω εξέταση αποδείχθηκε ότι αυτό που θεωρούσαν για σακούλα, ήταν στην πραγματικότητα ο κορμός του σώματος.

Αν και το κεφάλι υπέστη αρκετά εκτεταμένη βλάβη, κατά την διάρκεια της ανακάλυψης, ο Kelly είναι αισιόδοξος ότι το συγκεκριμένο πτώμα θα είναι το πλέον καλοδιατηρημένο σώμα που έχει ποτέ ανασυρθεί από τους Ιρλανδικούς τυρφώνες.

Ο λόγος που υποστηρίζεται ότι ο θάνατός του οφείλεται σε τελετουργικό, είναι η παρουσία συγκεκριμένων περικοπών. Οι Ιρλανδοί βασιλείς στην αρχαία περίοδο, αντικαθιστούνταν μετά από το πέρας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Η αντικατάσταση ωστόσο, σήμαινε και την θανάτωση του προηγούμενου βασιλιά και ενός νέου για να επιλεγεί.

Το όλο σκεπτικό, σχετίζεται με τον ηλιακό κύκλο και τον κύκλο των εποχών. όπως και στις εποχές είχαμε εναλλαγή της άνοιξης (ζωής) μέχρι και τον χειμώνα (θανάτου) έτσι συνδεόταν και η εναλλαγή του βασιλιά.
Στην Ιρλανδία, όπως και στη Βρετανία, τη Δανία και τη Γερμανία, υπάρχουν πολλοί τυρφώνες, δηλαδή υγρότοποι στην επιφάνεια των οποίων έχει συγκεντρωθεί στρώμα τύρφης. Μέσα σ’ αυτούς, λόγω της απουσίας οξυγόνου και της παρουσίας ταννικών οξέων, δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για τη διατήρηση οργανικού υλικού. Περισσότερα από εκατό αρχαία σώματα και ανθρώπινα μέλη έχουν βρεθεί σε τρυφώνες της Ιρλανδίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου