Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

H ποιο σημαντική πολιτική δήλωση που έγινε (σκόπιμα;;) μέσα στις γιορτές

Ίσως είναι από τις ποιο σημαντικές πολιτικές ειδήσεις. Έχει σημασία η χρονική περίοδος που επιλέγει να γίνει ώστε μέσα στο Πάσχα να μετρηθούν οι αντιδράσεις και να λειανθούν ταυτόχρονα. Η δήλωση ίσως είναι το σημαντικότερο βήμα αποστασιοποίησής του από την πενταετή διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και πραγματοποίησε ο Αντώνης Σαμαράς δια... του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Γιάννη Μιχελάκη.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Flash, ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε χαρακτηριστικά πως «όσο εγκληματικό είναι αυτό που κάνει ο Πάγκαλος τώρα, αλλά και οι Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου, δυσφημώντας τη χώρα στο εξωτερικό, άλλο τόσο εγκληματική ήταν και η απογραφή Αλογοσκούφη».
Βέβαια, στη συνέχεια ο κ. Μιχελάκης διέρρευσε πως δήλωσή του δεν ήταν αιχμή για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, αλλά αφορούσε προσωπικά τον πρώην υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη. Ωστόσο, για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις της γαλάζιας παράταξης, η διάθεση της νυν ηγετικής ομάδας για πλήρη αποστασιοποίηση από το καραμανλικό παρελθόν είναι εμφανής.

Από την πρώτη ημέρα της εκλογής του στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας ο Αντώνης Σαμαράς θέλησε να κρατήσει διακριτικές αποστάσεις από την κυβερνητική θητεία Καραμανλή, χωρίς βέβαια να έρχεται ποτέ σε ευθεία αντίθεση με συγκεκριμένη πολιτική απόφαση του προκατόχου του. 

Η απογραφή των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, το 2004, ήταν όμως μία κεντρική πολιτική επιλογή της ΝΔ, και ως τέτοια χρεώνεται τόσο στον τότε πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή όσο φυσικά και στον αρμόδιο υπουργό επί των Οικονομικών Γ.Αλαγοσκούφη. Και η αποκήρυξή της δεν είναι μία απλή διαφοροποίηση από τον πρώην υπουργό Οικονομικών, αλλά μία σοβαρή βάση αμφισβήτησης της πενταετίας Καραμανλή. Άλλωστε, οι αρνητικές επιπτώσεις της απογραφής στην αξιοπιστία και την εικόνα της χώρας μας ήταν ένα από τα μόνιμα προεκλογικά επιχειρήματα του ΠΑΣΟΚ.


Ίσως τελικά δεν ήταν και τόσο «λάθος της στιγμής» η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά, πριν από λίγες εβδομάδες, στο ελληνικό κοινοβούλιο, που απευθυνόμενος στον Γιώργο Παπανδρέου είπε ότι «βλέπω ήδη σε εσάς τον πρώην πρωθυπουργό»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου