Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Πρόσκληση Στ.Καπελέρη για «καλάθι προϊόντων της Περιφέρειας Στ.Ελλάδας».

                                     Ποιοτικά αγροτικά προϊόντα 
                                     Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
              Stereαgro
                                  Ο ''Ομφαλός'' της Γης The center of the earth
Πρόσκληση Στ.Καπελέρη για «καλάθι προϊόντων της Περιφέρειας Στ.Ελλάδας»
Ανοιχτή πρόσκληση του Σταμάτη Καπελέρη, Αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας - Αρμόδιος για Αγροτική Ανάπτυξη, για διαβούλευση και υποβολή προτάσεων για «καλάθι προϊόντων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας», το καλάθι με τα δικά μας προϊόντα.

Η πρόταση - πρόσκληση έχει ως εξής:


Η νέα Περιφερειακή Αρχή έχει δεσμευτεί στη βάση μιας ανοικτής σχέσης διαβούλευσης και συναπόφασης για όλα τα μεγάλα θέματα της περιοχής. Με τις Προγραμματικές μας δηλώσεις δώσαμε το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσουμε σε όλους τους τομείς για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής και τη διαμόρφωση κοινής ταυτότητας για τη Στερεά Ελλάδα.


Γι’ αυτό το λόγο ανοίγουμε ένα δίαυλο επικοινωνίας μαζί σας, όπου πρωταρχικό ρόλο θα έχει η αυτοοργάνωσή μας σε πολιτικές και μέτρα που θα μπορούσαν να θεμελιώσουν μια νέα αντίληψη για την ανάκαμψη της οικονομίας μας και που δεν είναι άλλη από την ανάπτυξη.
Η ώθηση της αγροτικής ανάπτυξης είναι όρος επιβίωσης για την αγροτική οικονομία της περιφέρειάς μας και κατ’ επέκταση της χώρας μας γεγονός που αποτελεί για μας θεμελιακή προτεραιότητα.

Η αγροτική οικονομία δεν μπορεί να επιβιώσει τα επόμενα χρόνια εάν δεν αλλάξει ριζικά, εάν δεν αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο στον αγροτικό χώρο.
Στις σημερινές συνθήκες, όπως διαμορφώνονται στην εγχώρια αλλά και στη διεθνή αγορά, ο αγροδιατροφικός τομέας έχει τη δυναμική για να συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και στην ανάπτυξη, αξιοποιώντας τις διαφαινόμενες ευκαιρίες, την αύξηση δηλαδή της παγκόσμιας ζήτησης για ποιοτικά, υγιεινά και με ταυτότητα αγροδιατροφικά προϊόντα.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι το ΥπΑΑΤ ξεκίνησε ένα σχεδιασμό με στόχο την ποιοτική στροφή της ελληνικής γεωργίας, τόσο σε επίπεδο παραγωγής, όσο και σε επίπεδο κατανάλωσης, μέσα από μια εθνική στρατηγική που θα εξειδικεύεται για κάθε περιφέρεια.

Ο σχεδιασμός του βασίζεται στην ανάδειξη των κατά τόπους προϊόντων αιχμής, χαρακτηριστικών της Ελληνικής Μεσογειακής διατροφής και στη στροφή προς την παραγωγή ποιοτικών και αναγνωρίσιμων προϊόντων, που έχουν παραχθεί με πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον.
Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι με επίκεντρο το «καλάθι προϊόντων» να αναπτυχθεί ένα πλέγμα επενδύσεων στις πράσινες υποδομές, τη μεταποίηση, την τυποποίηση, την προβολή και προώθηση αυτών των προϊόντων με συμμετοχή των αγροτών και του επιχειρηματικού κόσμου.
Αυτήν την ευκαιρία που μας δίνεται από το ΥπΑΑΤ πρέπει να την αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να δημιουργήσουμε σύντομα το «καλάθι προϊόντων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας», το καλάθι με τα δικά μας προϊόντα.

Το καλάθι θα περιέχει ομάδες προϊόντων με πρώτα, αυτά που βοηθούν στην οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειάς μας και συγκεκριμένων περιοχών. Επίσης, προϊόντα που αφορούν στην ταυτότητα των γεωγραφικών περιοχών αλλά και εκείνα που είναι αποτέλεσμα νέων, αλλά μικρότερων καλλιεργειών, όπως :
1. Προϊόντα που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό ( για παράδειγμα το κρασί, το λάδι, οι βρώσιμες ελιές κ.α. )
2. Προϊόντα που αναδεικνύουν την ταυτότητα κάθε περιοχής ( για παράδειγμα το τυρί, τα φρούτα κ.α. )
3. Προϊόντα που καλύπτουν τις επισιτιστικές ανάγκες της χώρας( για παράδειγμα τα δημητριακά, προϊόντα ζωϊκής προέλευσης, κ.α. )
Τα κίνητρα στήριξης και προβολής των εν λόγω προϊόντων θα προέλθουν από το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλ. Μπαλτατζής» και ένα μικρότερο μέρος από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας.
Έχοντας ως βάση τη δυναμική της Περιφερειακής σας Ενότητας στον αγροτικό χώρο και τις μέχρι σήμερα εμπειρίες σας, παρακαλούμε να έχουμε τις απόψεις σας το δυνατόν συντομότερα, για το πώς αντιλαμβάνεστε το περιεχόμενο της δημιουργίας «καλαθιού προϊόντων της Στερεάς Ελλάδας» , προτείνοντας τα προϊόντα εκείνα που θεωρείται ότι μπορούν να διαμορφώσουν τη σφαίρα δραστηριοποίησης της περιφέρειάς μας.
Η συνισταμένη όλων των απόψεων/ιδεών από την ανοικτή διαβούλευση και από τις επιμέρους συναντήσεις θα αποτελέσει την εισήγησή μας προς το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει ποια προϊόντα θα συνθέσουν το «Καλάθι» της Στερεάς Ελλάδας. Η απόφαση αυτή του Συμβουλίου θα κατατεθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να εγκριθεί και να προωθηθεί με αξιώσεις στην ελληνική και διεθνή αγορά.

Οι απαντήσεις σας, μπορούν να σταλούν στο e-mail s.kapeleris@pste.gov.gr
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη συμμετοχή σας.
Σταμάτης Καπελέρης
Αντιπεριφερειάρχης
Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου