Τρίτη 19 Απριλίου 2011

"Το κράτος φεύγει, οι ιδιώτες έρχονται"

Η ιδιωτικοποίηση του κράτους δεν είναι καινοφανής άποψη που ανακαλύπτεται στην μνημονιακή Ελλάδα της κυβέρνησης Παπανδρέου. Είναι συστατικό της νεοφιλευθερης πολιτικής. 
Έχει εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες που έχει περάσει το ΔΝΤ, εφαρμόζεται και στις ΗΠΑ. Αποτέλεσμα είναι ιδιωτικές εταιρίες να επιβαρύνουν το κράτος με το κόστος  υπηρεσιών που μέχρι σήμερα προσέφεραν δημόσιες υπηρεσίες. Οι εταιρίες ανακαλύπτουν νέο πεδίο δραστηριοποίησης και αύξησης των κερδών τους, ενώ παράλληλα οι προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες είναι χειρότερες.
Σας παραθέτουμε το παρακάτω άρθρο για να είστε ενήμεροι για το τι παίζει και ποιοι έχουν αναλάβει να «λιμάρουν» το έδαφος. Άλλοτε κατηγορώντας τους δημοσίους υπαλλήλους και άλλοτε στρέφοντας εναντίον τους, τους ιδιωτικούς υπαλλήλους ,οι οποίοι όντας ζώντας μεσα στην ανασφάλεια πέφτουν στην παγίδα, και η «δουλεια» γίνεται καλύτερα!!!!  

Με την ευχέρεια θέλουμε να θυμίσουμε, ότι οι δημοσιογράφοι που γράφουν πόσο κακό είναι το δημόσιο, οι ίδιοι μόλις βρουν καμία «σπάλα» τρέχουν να την γλύψουν, μπας και πάνε στην ΕΡΤ να κάνουν την άπρακτη τους.

Το παρακάτω άρθρο δεν έχει να κάνει με το σχόλιο μας. Με αφορμή το άρθρο αυτό κάνουμε τις παραπάνω διατυπώσεις μας, γνωρίζοντας τη χρήση των ΜΜΕ από την νεοφιλεύθερη πολιτική και την "βοήθεια"  που της παρέχουν ορισμένα ΜΜΕ.

Παραθέτουμε το άρθρο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΟΔΡΑ από την Ελευθεροτυπία
"«Αφού το Δημόσιο δεν μπορεί να αλλάξει σύντομα, παράκαμψέ το». Αυτός είναι ο άξονας με τον οποίο έχει αποφασίσει να κινηθεί η κυβέρνηση, με ανάθεση σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα λειτουργιών της κρατικής μηχανής.

Σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις και σύγχρονο management (από τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας ώς τις αποκρατικοποιήσεις και τις επενδύσεις) τα προγράμματα ανατίθενται σε εταιρείες συμβούλων, οι οποίες πλέον αναλαμβάνουν έργο το οποίο παλαιότερα ανετίθετο στις επιτελικές υπηρεσίες του Δημοσίου, ενώ υπάρχουν και εισηγήσεις να γίνει outsoursing σε ιδιώτες ακόμη και για διοικητικές λειτουργίες.
Ο ιδιωτικός τομέας είχε συμβολή ακόμη και στο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο Γ. Παπανδρέου την Παρασκευή. Η κυβέρνηση ζήτησε τη συνδρομή έξι εταιρειών για την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Πρόκειται για τις KPMG, Priest, Deloitte, Ernst & Young, Grant Thorton, Sony, οι οποίες πήγαν σε διάφορες υπηρεσίες και οργανισμούς, ζήτησαν οικονομικά στοιχεία, εξέτασαν τους προϋπολογισμούς και τον κωδικό κάθε δαπάνης και κατέθεσαν προτάσεις στο υπουργείο Οικονομικών για το ποια κονδύλια μπορούν να περικοπούν. Πολλές από τις προτάσεις που κατέθεσε ο πρωθυπουργός είναι δικές τους εισηγήσεις.

*Το πρόγραμμα αναμόρφωσης των ΔΕΚΟ έχει δοθεί επίσης σε εταιρείες. Το γενικό σχέδιο έχει αναλάβει η αμερικανική Accenture, ενώ κάθε ΔΕΚΟ θα εκπονήσει ειδικό σχέδιο και ήδη γίνονται οι πρώτες κινήσεις σε ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΛΑΡΚΟ, ΕΘΕΛ, Κρατικά Λαχεία, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Στο μεγάλο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων επίσης θα έχουν καθοριστική συμβολή οι εταιρείες που θα αναλάβουν το ρόλο συμβούλου, ενώ σύμβουλοι θα εισηγηθούν και τον τρόπο αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Με βάση απόφαση της διυπουργικής επιτροπής, στις 22 Μαρτίου, οι σύμβουλοι πρέπει να κάνουν ώς τα μέσα Ιουνίου μια πρώτη καταγραφή η οποία θα επικαιροποιείται κάθε εξάμηνο.

Το ΙΟΒΕ (ινστιτούτο του ΣΕΒ)έχει καταθέσει πρόταση στην κυβέρνηση για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας στην ηλεκτρονική οργάνωση του Δημοσίου, ώστε και χρήματα να εξοικονομηθούν και η γραφειοκρατία να αντιμετωπιστεί. Ανάμεσα στις προτάσεις που έχει καταθέσει είναι η υιοθέτηση ηλεκτρονικών τιμολογίων στις συναλλαγές με το Δημόσιο, ο έλεγχος δαπανών φορέων ηλεκτρονικής ασφάλισης, οι προμήθειες και η διαχείριση νοσοκομείων. Σύμφωνα με την πρόταση του ΙΟΒΕ, οι ιδιώτες θα αναλαμβάνουν το έργο και θα πληρώνονται με βάση την επίτευξη προκαθορισμένων στόχων. Με αυτό τον τρόπο το Δημόσιο, δίχως επιπλέον δαπάνες για υποδομές και με μικρότερο διοικητικό κόστος, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, θα μπορούσε να έχει σημαντικό οικονομικό όφελος.

*Οι διαδικασίες fast track ήταν η αρχή για την παράκαμψη των γραφειοκρατικών διαδικασιών του Δημοσίου στην προώθηση μεγάλων επενδύσεων. Η εταιρεία Invest in Greece στις 31 Μαρτίου προχώρησε σε πρόσκληση ενδιαφέροντος για «αξιόπιστους συμβουλευτικούς οίκους» για την αξιολόγηση ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων, τον έλεγχο της πληρότητας στοιχείων και τον έλεγχο των επιπτώσεων. Αιτήσεις υπέβαλαν 16 εταιρείες από τις οποίες θα γίνουν οι επιλογές, αναλόγως του έργου. «Δεν μπορείς να έχεις 200 δημοσίους υπαλλήλους να κάθονται και να περιμένουν πότε θα αναλάβουν κάποιο πρόγραμμα» τονίζει αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος.

Και τι θα κάνουν οι δημόσιες υπηρεσίες; Ο ρόλος τους και οι αρμοδιότητές τους θα περιορίζονται. Κι επειδή θα έχουν λιγότερη δουλειά στις κεντρικές υπηρεσίες, γι' αυτό προωθείται η ρύθμιση που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, η οποία επιτρέπει στους δημοσίους υπαλλήλους να παίρνουν άδεια άνευ αποδοχών για να απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, με τη σκέψη να μειωθούν κι άλλο οι διοικητικές δαπάνες. Οσοι από αυτούς θα επιστρέφουν στο Δημόσιο θεωρείται πως θα έχουν διαφορετική εργασιακή εμπειρία και άλλη νοοτροπία."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου