Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ : ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΥΠΕΡ ΑΝΤΩΝΗ

Aρης Ραβανός
(από το Βήμα της Κυριακής)
Με ψηλά την αντιμνημονιακή σημαία- όπως και ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς, με τον οποίο είναι φίλοι από παιδιά- και λάβρος κατά της πολιτικής της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ εμφανίζεται πολύ έντονα το τελευταίο διάστημα ο καθηγητής κ. Ν. Κοτζιάς, άλλοτε... στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού κ. Γ.Παπανδρέου. Αυτό έπραξε και προ ημερών σε ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου νομικοί και πανεπιστημιακοί, όπως οι κκ. Γ. Κασιμάτης, Κ.Μπέης κ.ά., στηλίτευσαν με σφοδρότητα το μνημόνιο, ενώ υπήρξε και χαιρετισμός του Μίκη Θεοδωράκη ότι ουδέποτε υπέστησαν τόσο σοβαρό πλήγμα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και των πολιτών.
Ο κ. Κοτζιάς, με αντιδικτατορική δράση στην ΚΝΕ και με πολυετή πορεία μεταπολιτευτικά στο ΚΚΕ, εξέπληξε πολλούς εντός της ΝΔ όταν προ ημερών σε άρθρο του αναφέρθηκε στις εξωτερικές δυνάμεις και στο εγχώριο κατεστημένο που προσπαθούν να πριονίσουν τον κ. Αντ. Σαμαρά. Ο άλλοτε «θεωρητικός» του ΚΚΕ και κατοπινός πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ- «Ανδρέας Παπανδρέου» βρέθηκε ουσιαστικά στο ίδιο... μετερίζι χωρίς να έχει και καμία ιδεολογική συγγένεια με πολιτικούς φίλους του κ. Σαμαρά, όπως ο πρόεδρος του «Δικτύου 21» κ. Φαήλος Κρανιδιώτης, ο οποίος διατυπώνει παρεμφερή άποψη: ότι ο πρόεδρος της ΝΔ βάλλεται από εξωτερικές δυνάμεις και το εγχώριο κατεστημένο. Πριν από έξι ημέρες μάλιστα ο κ. Κρανιδιώτης (δικηγόρος του κ. Κοτζιά σε αντιδικία του με περιοδικό), επί πολλά έτη φίλος του κ. Σαμαρά, σχολιάζοντας το άρθρο του κ. Κοτζιά, ο οποίος επεσήμανε ότι οι συγκεκριμένες «δυνάμεις» «επιδιώκουνεπιπλέοννα ελέγξουν σημαντικά πόστα εντός της ΝΔ, ιδιαίτερα στο περιβάλλον του αρχηγού της», άδραξε την ευκαιρία για ένα σχόλιούμνο . «Ο Κοτζιάς,παίδες,δεν είναι τυχαία περίπτωση.Εχει συγκρότηση,πατριωτικό πυρήνα και καθαρό μυαλό» ανέφερε ο κ. Κρανιδιώτης, ο οποίος με τη στάση του προκαλεί συχνά εσωκομματική αναταραχή στη ΝΔ.

Και πώς να μη γίνει το θετικό σχόλιο από τον κ. Κρανιδιώτη όταν ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος είναι στην αντίπερα πολιτικά όχθη, όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν, εξηγώντας γιατί οι εξωτερικές δυνάμεις και το εγχώριο κατεστημένο προσπαθούν να πριονίσουν- κατ΄ αυτόν- τον κ. Σαμαρά, ανέφερε: «Διότι θέλουν να εξασφαλίσουν χρόνο και ηρεμία στην πολιτική σκηνή προκειμένου να διασφαλίσουν τη λεηλασία των 50 και άλλων τινών δισεκατομμυρίων που η κυβέρνηση τους κάνει δώρο».

Η τριανδρία ΚοτζιάςΠαπανδρέου- Σαμαράς
Η σημερινή αναφορά του κ. Κοτζιά θυμίζει μια παλαιότερη- παρεμφερήφράση του για τον κ. Παπανδρέου, όταν ήταν από τους τακτικούς συνομιλητές. «Είναι φανερό ότι υπάρχουν δυνάμεις που κινούνται στο παρασκήνιο που δεν θα ήθελαν να γίνει ο Γιώργος Παπανδρέου πρωθυπουργός της χώρας. Θα αποτύχουν όμως» σημείωνε.

Λίγους μήνες μετά, τον Απρίλιο του 2009 και προτού κερδίσει τις εκλογές το ΠαΣοΚ, ο κ. Κοτζιάς παρουσίαζε το βιβλίο του στην Παλαιά Βουλή. Εκεί ήταν παρόντες και μίλησαν οι κκ. Παπανδρέου και Σαμαράς και ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ.Αλαβάνος. «Εκτιμώ αυτό που προσπαθεί και αυτό που επιτυγχάνει,άσχετα με το αν συμφωνώ με όλες τις αναλύσεις και τα συμπεράσματά του» είχε πει ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του και ο κ. Κοτζιάς λίγους μήνες αργότερα είχε σχολιάσει θετικά την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ.

Οι κκ. Σαμαράς και Κοτζιάς γνωρίζονται από την παιδική τους ηλικία και υπάρχει αλληλεκτίμηση και σεβασμός, αν και ξεκαθαρίζεται από κάθε πλευρά πως δεν υπάρχει πολιτική φιλία. Εξάλλου, σε όποιον τον ρωτάει λέει ευθέως ότι δεν είναι υπέρ του Σαμαρά, από τον οποίο τον χωρίζει πολιτικό χάσμα.

«Εγώ παραμένω στην ίδια όχθη»
Με τον κ. Παπανδρέου η σχέση τους ξεκίνησε το 1996, όταν ο σημερινός Πρωθυπουργός ήταν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και ο κ. Κοτζιάς εργαζόταν εκεί, από το 1993- είχε μπει στο υπουργείο με διαγωνισμό ως εμπειρογνώμων. «Η φιλία μου με τον Γιώργο Παπανδρέου στηριζόταν σε μια συναντίληψηότι στην Ελλάδα η πολιτική πρέπει να είναι αυτόνομη από τα συμφέροντα. Ολα αυτάμετά το Πάσχα του 2009, όταν η κυβερνητική εξουσία έγινε ορατή, χάθηκαν» είχε πει παλαιότερα, προφανώς πριν από την παρουσία του σημερινού Πρωθυπουργού στην παρουσίαση του βιβλίου του τον Απρίλιο του 2009.

Ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος εξακολουθεί και αποτελεί ένα ιδιότυπο «σημείο αναφοράς» για κάποια στελέχη εντός ΠαΣοΚ, έχει πει σε συνομιλητές του ότι δεν έχει πει πικρή και κακή κουβέντα προσωπικά για τον κ. Παπανδρέου, τον οποίο αποκαλεί Γιώργο. «Εγώ έμεινα στην ίδια όχθη.Δεν άλλαξα απόψεις, άλλοι άλλαξαν. Βρέθηκα με τον Παπανδρέου στη μάχη ενάντια στη διαπλοκή» είναι μία από τις εξηγήσεις του.
«Χτυπάνε τα περιβάλλοντα των αρχηγών»
Ο κ. Ν. Κοτζιάς θεωρεί ότι στόχος είναι τα περιβάλλοντα των αρχηγών, όπως είχε γίνει και την περίοδο που ο κ. Γ. Παπανδρέου ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υποστηρίζει ότι βλέπει ακριβώς την ίδια μεθόδευση που είχε γίνει με τον κ. Παπανδρέου και η άποψή του είναι πως όταν δεν μπορούν τα συστήματα να ελέγξουν τους προέδρους των κομμάτων επιχειρούν να ελέγξουν το περιβάλλον εξοβελίζοντας τους στενούς τους συνεργάτες. Αυτό πιστεύει ότι γίνεται και σήμερα στη ΝΔ και γι΄ αυτό βάλλονται διάφοροι, όπως ο λογογράφος του κ. Σαμαρά και εκ των εμπίστων του κ.Χρυσ. Λαζαρίδης,για τον οποίο λέει ο κ. Κοτζιάς ότι δεν έχει κανέναν δεσμό μαζί του, αφού από τα φοιτητικά τους χρόνια ήταν σε διαφορετικά μετερίζια (αυτός στην ΚΝΕ και ο κ. Λαζαρίδης στον Ρήγα Φεραίο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου