Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Το επίδομα ανεργίας

Από τον Όλι Ρεν μάθαμε σήμερα κάποιες λεπτομέρειες για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης σχετικα με τη σύνδεση του επιδόματος ανεργίας με εισοδηματικά κριτήρια.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο η κατοχή ακίνητης περιουσίας θα είναι ένα από τα κριτήρια που θα συνεκτιμώνται για την καταβολή του επιδόματος.

Δηλαδή αν κάποιος χάσει τη δουλειά του και έχει ένα διαμέρισμα δεν θα παίρνει το επίδομα ανεργίας;  Και οι εισφορές που έχει πληρώσει θα πηγαίνουν υπερ πίστεως και πατρίδος;

Το επίδομα ανεργίας καταβάλλεται με προϋποθέσεις και αποτελεί ανταποδοτική, κατά βάση, παροχή, καθώς το δικαιούνται μόνο όσοι απολύονται και έχουν συμπληρώσει ένα συγκεκριμένο αριθμό ενσήμων. Οι εργαζόμενοι πληρώνουν εισφορά κάθε μήνα για το δικαίωμα στο επίδομα ανεργίας όταν απολυθούν.

Δεν έχει οποιαδήποτε λογική η σύνδεσή του με εισοδηματικά κριτήρια. Είναι παροχή που ο δικαιούχος έχει θεμελιώσει αυτόνομα από τις εισφορές που έχει πληρώσει, δεν πρόκειται για προνοιακή παροχή του κράτους.
Το επίδομα ανεργίας, που είναι ούτως ή άλλως χαμηλό, είναι μια μικρή ασπίδα προστασίας για όποιον βρίσκεται ξαφνικά έξω από την αγορά εργασίας, χωρίς μάλιστα πολλές πιθανότητες να βρει δουλειά γρήγορα, με την κατάσταση που υπάρχει στην οικονομία.

Με την ανεργία να μεγαλώνει κάθε μέρα, στην κυβέρνηση αποφάσισαν να περικόψουν το επίδομα των ανέργων!!
Έχουν χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα ή πρόκειται για συνειδητή αντικοινωνική επιλογή;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου