Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Μύθος το υψηλό κόστος εργασίας στην Ελλάδα

Σε έκθεση του, το ΙΝΕΓΣΕΕ συμπεραίνει ότι δεν φταίνε οι υψηλοί µισθοί για την επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας στη χώρα.
Σύμφωνα µε την έκθεση, σε σύγκριση µε τις άλλες χώρες της Ε.Ε. οι έλληνες εργαζόµενοι έχουν από τις χαµηλότερες αποδοχές. Ενώ οι επιχειρήσεις στη χώρα µας διατηρούν από τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους μεταξύ των χωρών-µελών της Ε.Ε.
Ο επιχειρηµατικός τοµέας – όπως προκύπτει από την έκθεση – δεν θυσίασε την υψηλή κερδοφορία του για να επιτευχθεί η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, η οποία αντίθετα επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω της ανατίµησης του ενιαίου νοµίσµατος.Το πραγµατικό ετήσιο κόστος εργασίας στην Ελλάδα παρέµενε το 2009 σηµαντικά χαµηλότερο από το αντίστοιχο στις πιο προηγµένες ευρωπαϊκές χώρες: περίπου κατά 35% έναντι των µικρών χωρών της Βόρειας Ευρώπης, 25% έναντι της Γαλλίας και της Βρετανίας, περίπου 20% έναντι της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Ενώ την περιόδο 1995-2009, το µέσο περιθώριο κέρδους της ελληνικής οικονοµίας (40%) ήταν το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 18 πιο προηγµένων χωρών, µε εξαίρεση την Ιρλανδία
 
πηγή τα Νέα- "Ουραγός στους μισθούς η Ελλάδα")

Τ' ακούτε κ. Δασκαλόπουλε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου