Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Σε ανοδική τροχιά η ανδρική κατάθλιψη!!

 Σε ανοδική τροχιά η ανδρική κατάθλιψη τονίζουν οι επιστήμονες.
Ψυχίατροι προειδοποιούν ότι ο αριθμός των ανδρών που θα εμφανίσουν κατάθλιψη μπορεί να αυξηθεί λόγω των αλλαγών στη δυτική κοινωνία.
Άρθρο που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘British Journal of Psychiatry’, υποδεικνύει ότι οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές θα πλήξουν τις παραδοσιακές ‘πηγές’ της αυτοεκτίμησης των αντρών.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άντρες θα έχουν να αντιμετωπίσουν τη μετατόπιση από τους παραδοσιακούς αντρικούς και γυναικείους ρόλους.

Ο ερευνητής Dr Boadie Dunlop, από το Πανεπιστήμιο Emory, δήλωσε ότι οι γυναίκες έχουν τουλάχιστον διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν μείζονα κατάθλιψη σε σχέση με τους άντρες, αλλά εκτιμά ότι η διαφορά μεταξύ των φύλων μπορεί να αλλάξει τις επόμενες δεκαετίες.
Εκτιμά ότι οι παραδοσιακοί αντρικοί ρόλοι, όπως χειρονακτικές εργασίες και κατασκευές χάνονται είτε λόγω καλύτερης τεχνολογίας είτε λόγω μετακίνησης των εργασιών σε άλλες χώρες.
Αντίθετα, το άρθρο υπογραμμίζει ότι καθώς είναι πιθανότερο στις μέρες μας οι γυναίκες να σπουδάζουν σε σχέση με τους άντρες ο αριθμός των νοικοκυριών στα οποία κουβαλητής είναι η γυναίκα θα αυξηθεί.
Σύμφωνα με το άρθρο η αποτυχία των αντρών να εκπληρώσουν το ρόλο του κουβαλητή σχετίζεται με μεγαλύτερη κατάθλιψη και ένταση στο γάμο.
Ο Dr Dunlop, δήλωσε ότι οι άντρες της Δύσης θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες τον 21ο αιώνα, ιδιαίτερα όσοι έχουν χαμηλή εκπαίδευση. Εκτιμά ότι κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία.
Ο Peter Baker, του Men's Health Forum, δήλωσε ότι έτσι επιβεβαιώνεται αυτό που ήδη γνωρίζουμε σχετικά με την ανεργία και ότι έχει μεγαλύτερη επίπτωση στους άντρες κυρίως επειδή η αντρική ταυτότητα είναι ταυτόσημη με αυτή του εργαζόμενου.
Πρόσθεσε ότι τα αντρικά κοινωνικά δίκτυα βασίζονται στην εργασία, επομένως η απώλεια μιας δουλειάς μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση και κατάθλιψη. Κατέληξε ότι οι άντρες δεν αναζητούν βοήθεια όταν πάσχουν από κατάθλιψη, αλλά πιθανόν καταφεύγουν στο ποτό.
Ο Dr Cosmo Hallstrom, δήλωσε ότι αν κάποιος χάσει τη δουλειά του μετά από 20 χρόνια, δεν είναι εύκολο να αλλάξει επάγγελμα. Είναι προφανές ότι σε καιρούς ύφεσης η ανεργία θα είναι βλαπτική για τη σωματική και ψυχική υγεία και ορισμένοι θα παρουσιάσουν κατάθλιψη.
Πηγη: ‘British Journal of Psychiatry’.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου