Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Παρέμβαση Παπανδρέου στη Χάγη για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Με απόφαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, την οποία ανακοίνωσε στην εν εξελίξει συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η ελληνική κυβέρνηση θα ασκήσει τη δυνατότητα παρέμβασης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στην εκκρεμή διαφορά Γερμανίας-Ιταλίας για καταβολή αποζημιώσεων λόγω των σφαγών και των καταστροφών κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση παραστέκεται στους κατοίκους του μαρτυρικού Διστόμου που ενώ είχαν δικαιωθεί από ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια στα αιτήματά τους για καταβολή αποζημιώσεων, δεν μπορούσαν να εκτελέσουν την απόφαση κατάσχεσης κρατικής γερμανικής περιουσίας.

Εξ’ αυτού οι κάτοικοι του Διστόμου υποχρεώθηκαν να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μαζί με την Ιταλία, η οποία είχε στραφεί κατά της Γερμανίας για ζημιές που υπέστη και εκείνη από τους ναζί στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς το εν λόγω Δικαστήριο δικάζει μόνο διαφορές μεταξύ κρατών.

Υπό αυτή την έννοια η ελληνική κυβέρνηση πραγματοποιεί επίσημη παρέμβαση, με την πρωτοβουλία που ανελήφθη από τον πρωθυπουργό, ενόψει του γεγονότος ότι στις 14 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία για δυνατότητα της ελληνικής παρέμβασης στη Χάγη για το εν λόγω ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου