Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

«Δύσκολες μέρες» για την ελληνική βιομηχανία το 2011. Ή

Βαδίζει αναπότρεπτα προς νέα, μεγαλύτερη συρρίκνωση κατά το 2011 ο ελληνικός βιομηχανικός τομέας;
Ή, εμπρός ολοταχώς στην πλήρη αποβιομη-χάνιση της χώρα;
'Η, μήπως, η επιβράδυνση κατά το 2010 της πτωτικής του πορείας σηματοδοτεί την αρχή μιας σταθεροποίησης, έστω, αν όχι δειλής ανάκαμψης του τομέα; 

Οικονομικοί αναλυτές και παράγοντες της βιομηχανίας δεν έχουν την παραμικρή αμφιβολία ότι έρχονται κι άλλες «δύσκολες μέρες» για την ελληνική μεταποίηση, αλλά θέλουν να πιστεύουν ότι το 2011 μπορεί να αποδειχθεί λιγότερο ζοφερό απ' ό,τι έδειξαν ορισμένα στοιχεία ερευνών τον τελευταίο μήνα του 2010.
Γεγονός είναι ότι ο δείκτης των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία, που συντάσσει το ΙΟΒΕ με βάση τις προοπτικές για την παραγωγή, τις εκτιμήσεις για το ύψος των αποθεμάτων και τις εκτιμήσεις για τη συνολική ζήτηση, κατρακύλησε τον περασμένο Δεκέμβριο στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους, υποχωρώντας στις 71,3 μονάδες, ενώ δύο μήνες νωρίτερα, τον Οκτώβριο, είχε ανέλθει στις 78,5 μονάδες.

Επίσης, εξασθένησαν οι προβλέψεις για την πορεία των εξαγωγών και ο βαθμός χρησιμοποίησης του εργοστασιακού δυναμικού έπεσε στο 69%, που σήμαινε ότι το 31% του παραγωγικού δυναμικού ήταν, ουσιαστικά, εκτός λειτουργίας. Δυσοίωνες ήταν, ακόμη, οι προβλέψεις για την απασχόληση, με το σχετικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις -20 μονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου