Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Πως θα ψηφίσετε και πόσους θα «σταυρώσετε» στις πρώτες αυτοδιοικητικές εκλογές που θα ισχύσει το «σχέδιο Καλλικράτης»


Πως θα ψηφίσετε και πόσους θα «σταυρώσετε» στις πρώτες αυτοδιοικητικές εκλογές που θα ισχύσει το «σχέδιο Καλλικράτης»Στους ρυθμούς των αυτοδιοικητικών εκλογών «χορεύει» όλη η χώρα καθώς Κυριακή των εκλογών πλησιάζει. Ωστόσο αυτές οι εκλογές για τους περισσότερους από εμάς εξελίσσονται σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Οι δήμαρχοι, οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι σύμβουλοι τοπικών κοινοτήτων, οι σύμβουλοι των δημοτικών κοινοτήτων, οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων, αλλά και οι περιφερειάρχες, οι αντιπεριφερειάρχες και οι περιφερειακοί σύμβουλοι είναι ρόλοι των θεσμικών καινοτομιών, που θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες, τόσο για να επιλέξουν τους κατάλληλους στις κατάλληλες θέσεις, όσο και για να αναγνωρίσουν και να αντιληφθούν τον τρόπο, με τον οποίο θα εκπροσωπούνται πλέον από τους τοπικούς τους άρχοντες.

Πώς ψηφίζουμε

Με την αστυνομική ταυτότητα, ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής, ή το διαβατήριό, ή την άδεια οδήγησης, ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
Αν κάποιος εκλογέας δεν περιλαμβάνεται στον εκλογικό κατάλογο και δεν έχει στερηθεί το εκλογικό του δικαίωμα, μπορεί να απευθυνθεί στον δήμο, ή την κοινότητα, όπου είναι γραμμένος και να ζητήσει πιστοποιητικό εγγραφής του στα δημοτολόγια, προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Οι σταυροί

1) Ο υποψήφιος δήμαρχος δεν χρειάζεται σταυρό, αλλά ακόμη κι αν μπει, δεν ακυρώνεται το ψηφοδέλτιο.
2) Στην επαναληπτική ψηφοφορία, επίσης, δεν σταυρώνεται ο υποψήφιος δήμαρχος.
3) Στους δήμους, που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια (δηλαδή, στους δήμους που ο Καλλικράτης δεν έχει φέρει καμία απολύτως αλλαγή) στο κάθε ψηφοδέλτιο βάζουμε έναν ή δύο ή τρεις σταυρούς για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Αν πάλι σε ένα ψηφοδέλτιο μπουν περισσότεροι σταυροί, το ψηφοδέλτιο δεν είναι άκυρο. Απλώς, υπολογίζεται υπέρ του συνδυασμού.

Δυσκολίες

Στους δήμους, που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες, δηλαδή σε νέους «Καλλικρατικούς» δήμους, οι οποίοι έχουν προέλθει από συνένωση, ψηφίζουμε:
Α) Στους δήμους με περισσότερους από 100.000 κατοίκους, που διαιρούνται σε δημοτικές κοινότητες (τα πρώην γνωστά δημοτικά διαμερίσματα) ο εκλογέας μπορεί να σημειώσει:
1.α. Έναν (1) σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο, όταν η εκλογική του περιφέρεια εκλέγει μέχρι τρεις (3) δημοτικούς συμβούλους.
β. Μέχρι τρεις (3) σταυρούς προτίμησης σε υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους, όταν η εκλογική του περιφέρεια εκλέγει περισσότερους από τρεις (3) δημοτικούς συμβούλους.
2. Έναν (1) σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο όλων των άλλων εκλογικών περιφερειών του δήμου (το σύνολο, δηλαδή, των δημοτικών συμβούλων, που περιέχει το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού).
Β) Σε αυτούς του μεγάλους δήμους ψηφίζουμε και για Συμβούλιο Τοπικής ή Δημοτικής Κοινότητας.
Ο εκλογέας μπορεί να βάλει μέχρι δύο (2) σταυρούς προτίμησης σε υποψηφίους του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας και έναν (1) σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο σύμβουλο, ή εκπρόσωπο της τοπικής κοινότητας.
Ανώτατος αριθμός σταυρών προτίμησης είναι:
Δημοτική Κοινότητα: μέχρι δύο (2)
Τοπική Κοινότητα: μέχρι έναν (1) εκπρόσωπο Τοπικής Κοινότητας

Για τις περιφέρειες

Η διαδικασία είναι αντίστοιχη:
  • Αν ο αριθμός των εδρών είναι από μία έως τρεις (1-3), τότε ο αριθμός των σταυρών είναι ένας (1).
  • Αν ο αριθμός των εδρών της περιφέρειας είναι από τέσσερις έως επτά (4-7), τότε οι σταυροί μπορεί να είναι δύο (2).
  • Αν ο αριθμός των εδρών είναι από οκτώ έως δώδεκα (8-12), τότε οι σταυροί μπορεί να είναι τρεις (3).
  • Τέλος, αν ο αριθμός των εδρών της εκλογικής περιφέρειας είναι δώδεκα και πλέον (12+), τότε ο αριθμός των σταυρών μπορεί να είναι έως και τέσσερις (4).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου