Ποιοι δουλεύουν ποιους σε αυτή την χώρα; Μέχρι πότε θα μας δουλεύουν όλοι και οι μόνοι που θα την πληρώνουν είναι οι μισθωτοί;
Σε αναβολή επ’ αόριστον οδηγείται η τοποθέτηση ταμειακών μηχανών στις λαϊκές αγορές, καθώς σε σχετική συνάντηση που είχαν χθες το πρωί οι εκπρόσωποι των «παραγωγών» λαϊκών αγορών με τον υφυπουργό Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά, αποφασίστηκε να συνεχιστεί ο διάλογος μέχρι να επέλθει η απαραίτητη συμφωνία.
Το ερώτημα το δικό μας είναι γιατί δεν διαχωρίζει το υπουργείο τους αγρότες-παραγωγούς από τους έμπορους των λαϊκών αγορών και να καθιερώσει περιοχές-γωνιές μέσα στις Λαϊκές που θα είναι μόνο αγρότες και γωνιές που θα είναι μόνο έμποροι. Δίνοντας την δυνατότητα στον κόσμο να βρίσκει εύκολα τους αγρότες –παραγωγούς και να υπάρχουν άλλες τιμές ,άλλες μεταχείριση από το υπουργείο για τους πραγματικούς αγρότες και άλλες τιμές και "εμπορική μεταχείριση" για τους έμπορους των λαϊκών. Αναλυτικά διαβάστε.
Αρχικά στους πάγκους των λαϊκών αγορών θα έπρεπε να έχουν τοποθετηθεί ταμειακές μηχανές από την 1 Οκτωβρίου.
Ωστόσο, υπήρξε μια άτυπη περίοδος προσαρμογής για ένα μήνα, με την 1 Νοεμβρίου να θεωρείται καταληκτική ημερομηνία για την εφαρμογή του μέτρου.
Οι «παραγωγοί» λαϊκών αγορών πάντως διαφωνούσαν από την αρχή με την τοποθέτηση ταμειακών μηχανών, έχοντας μάλιστα προχωρήσει σε μια σειρά κινητοποιήσεων προκειμένου να ακυρώσουν την συγκεκριμένη απόφαση.
Η τοποθέτηση ταμειακών μηχανών στις λαϊκές αγορές από την 1 Οκτώβρη μέχρι και την 1 Νοέμβρη που ήταν και η περίοδος προσαρμογής κυμάνθηκε σε ιδιαίτερο χαμηλό επίπεδο έως μηδενικό. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα παραγωγοί από διάφορες περιοχές της χώρας κατέθεσαν τις άδειές τους και ζητούσαν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου.
Η συνάντηση αυτή διεξήχθη χθες το πρωί, με την συμμετοχή εκπροσώπων του κλάδου από διάφορες περιοχές της χώρας. Οι εκπρόσωποι των παραγωγών λαϊκών αγορών επεσήμαναν προς τον υφυπουργό πως δεν πρόκειται να αποδεχθούν την εφαρμογή του μέτρου, καθώς, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν από την πρώτη στιγμή, «θα οδηγήσει σε αφανισμό το επάγγελμά τους; ».
Προσδιορίζουν μάλιστα πως η εφαρμογή του μέτρου θα φέρει αύξηση της τιμής των προϊόντων, εξαιτίας της προσθήκης του ΦΠΑ, με αποτέλεσμα να μειωθεί η κίνηση στις λαϊκές αγορές, ενώ, παράλληλα σημειώνουν πως οι ίδιοι δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο κόστος που απαιτείται για την τοποθέτηση της ταμειακής μηχανής, και κυρίως στο κόστος των παράλληλων απαιτήσεων, όπως η λογιστική κάλυψη.
Οι εκπρόσωποι των παραγωγών κατέθεσαν μάλιστα μια σειρά προτάσεων, μεταξύ των οποίων και αυτή για την πάγια φορολόγηση των παραγωγών, βάση της χρονικής διάρκειας της άδειας.
Συγκεκριμένα πρότειναν οι «παραγωγοί» λαϊκών αγορών που έχουν άδεια τρίμηνης διάρκειας να πληρώσουν 200 ευρώ το χρόνο, οι κάτοχοι εξάμηνης άδειας 500 ευρώ και οι κάτοχοι ετήσιας άδειας 1.000 ευρώ το χρόνο.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών δεν ήταν αρνητικός απέναντι στις προτάσεις των εκπροσώπων του κλάδου, τονίζοντας πως ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να βρεθεί η χρυσή τομή.
Στο πλαίσιο αυτό δόθηκε ουσιαστικά μια σιωπηρή παράταση στην εφαρμογή του μέτρου από την πλευρά του υπουργείου, ενώ από την πλευρά των «παραγωγών» υπήρξε η δέσμευση για αναστολή των όποιων κινητοποιήσεων προγραμμάτιζαν για το επόμενο διάστημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου