Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Κατώτατη άδεια για τις μητέρες και εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα ζητά το ευρωκοινοβούλιο

Υπέρ της κατώτατης άδειας μητρότητας διάρκειας 20 εβδομάδων στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της θέσπισης πατρικής άδειας, τάχθηκαν σήμερα οι ευρωβουλευτές. Ακόμη υπερψήφισαν το εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα ως μέσο καταπολέμησης της φτώχειας και του αποκλεισμού. Ωστόσο η πλειοψηφία, που υπερψήφισε την Έκθεση της Πορτογαλίδας ευρωβουλευτού της Ενωμένης Αριστεράς, Ίλντα Φιγκεϊρέντο, ήταν οριακή, αντικατοπτρίζοντας τις έντονες διαφωνίες πάνω σε αυτό το θέμα. Οι εν λόγω αποφάσεις θα αποτελέσουν θέμα διαπραγμάτευσης με τις 27 κυβερνήσεις της Ε.Ε., καθώς η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις τους.

Ειδικότερα, για την άδεια μητρότητας το ευρωκοινοβούλιο ζητά να καταβάλλεται αποζημίωση ίση με το 100% του μισθού, αλλά και να θεσπιστεί σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. άδεια πατρότητας διάρκειας τουλάχιστον δύο συνεχόμενων εβδομάδων, η οποία θα πληρώνεται με τον ίδιο τρόπο όπως και η άδεια μητρότητας.
Η ισχύουσα μέχρι τώρα κατώτερη άδεια λοχείας είναι 14 εβδομάδες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρκετοί ευρωβουλευτές που τάσσονταν υπέρ της βελτίωσης των αδειών μητρότητας και πατρότητας, εμφανίστηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο κρατώντας ροζ και γαλάζια μπαλόνια, ζωγραφισμένα με χαμογελαστά πρόσωπα μωρών.
Σχετικά το εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα ως μέσο καταπολέμησης της φτώχειας και του αποκλεισμού, το ευρωκοινοβούλιο θεωρεί ότι τα συστήματα επαρκούς ελάχιστου εισοδήματος πρέπει να οριστούν στο 60 % τουλάχιστον του διάμεσου εισοδήματος του οικείου κράτους. Επιπλέον, ανάμεσα στα άλλα, υπογραμμίζει τη σημασία ύπαρξης ενός επιδόματος ανεργίας, που να διασφαλίζει στον δικαιούχο ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, αλλά και την ανάγκη μείωσης του χρόνου απουσίας από την εργασία, μέσω, μεταξύ άλλων, και της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας των κρατικών υπηρεσιών ευρέσεως εργασίας. Στο ψήφισμα, επίσης υπογραμμίζεται η ανάγκη θέσπισης ασφαλιστικών ρυθμίσεων, προκειμένου να θεμελιωθεί διασύνδεση της κατώτατης προβλεπόμενης σύνταξης με το αντίστοιχο όριο της φτώχειας.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, τόνισε ότι «η υπερψήφιση της συγκεκριμένης Έκθεσης συνιστά μεγάλη νίκη ενάντια σε εκείνες τις δυνάμεις, συντηρητικές αλλά και σοσιαλδημοκρατικές, που προωθούν την αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας, την εφαρμογή σκληρών μέτρων λιτότητας και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την οικονομική κρίση».
«Η υπερψήφιση της Έκθεσης είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ισότητα των φύλων, την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, γυναικών και ανδρών, όσον αφορά το δικαίωμα στη μητρότητα και την πατρότητα, καθώς και πως είναι απαραίτητο όλες οι πολιτικές δυνάμεις να επιμείνουν και να παλέψουν ώστε άμεσα το Συμβούλιο και τα κράτη μέλη να τη σεβαστούν και να την εφαρμόσουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου