Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

5,9% η διαφορά παραπέμπει σε 2ο γύρο σύμφωνα με το γκάλοπ της ΗΜΕΡΑΣ


Αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό και στο status quo στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προκαλεί πλέον η «Η» αφού σπάει τα δεδομένα του ΠεριφερειακούΤύπου, διαδραματίζοντας ένα καθοριστικό και εξίσου σημαντικό ρόλο στην πολιτική πραγματικότητα της Στερεάς Ελλάδας.
Η «Η» σήμερα σπάει το φράγμα, επιχειρώντας καθοριστική διείσδυση στα τεκταινόμενα μιας ευρύτερης περιοχής όπως η Στερεά Ελλάδα. Πιστοί στην αρχή ότι η αποσυγκέντρωση της όποιας εξουσίας απαιτεί ισχυρά μέσα για τον έλεγχό της, σήμερα δίνουμε στους αναγνώστες αυτή την ευκαιρία. Η «Η» σεβόμενη κυρίως τους αναγνώστες της και επιχειρώντας να τους βοηθήσει να αποφύγουν τους οποιουσδήποτε ψιθύρους αλλά να έχουν σαφή γνώση γι’αυτά τα οποία καταγράφονται φέρνει σήμερα στην δημοσιότητα ένα γκάλοπ το οποίο αποτυπώνει όλες εκείνες τις τάσεις 15 μέρες πριν τις εκλογές. Καταγράφει τις απόψεις του εκλογικού σώματος για την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Νοεμβρίου θέλοντας με τον τρόπο αυτό να αποτυπώσει όλες εκείνες τις συνθήκες που δημιουργούνται στην πορεία προς τις εκλογές.

Η ταυτότητα της έρευνας
Η συγκεκριμένη έρευνα είναι «ποσοτική έρευνα με την χρήση δομημένου ερωτηματολογίου μέσω τηλεφώνου» και διεξήχθη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από τις 17 Οκτωβρίου μέχρι χθες, 21 Οκτωβρίου. Πρόκειται για έρευνα με τυχαία δειγματοληψία ενώ το μέγεθος του δείγματος ανέρχεται σε 1.103 άτομα άνω των 18 ετών και το τυπικό σφάλμα υπολογίζεται σε 2,98 και σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%. Η συγκεκριμένη έρευνα διεξήχθη με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή και πρόεδρο του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Επαμεινώνδα Πανά, σύμφωνα με τους όρους που η νομοθεσίες προβλέπει σε αυτές τις περιπτώσεις.

Τα ευρήματα
Εκείνο το οποίο είναι χαρακτηριστικό ιδιαίτερα σε ότι αφορά την Περιφέρεια
Στερεάς Ελλάδας είναι ότι τα πάντα δείχνουν δεύτερο γύρο.Τα ποσοστά που συγκεντρώνουν οι συνδυασμοί από το συγκεκριμένο δείγμα σε καμιά περίπτωση δεν πείθουν ότι η εκλογική αναμέτρηση θα κλείσει στον πρώτο γύρο. Αυτό προκύπτει από το σύνολο των ευρημάτων στην συγκεκριμένη έρευνα. Το δεύτερο συμπέρασμα το οποίο προκύπτει είναι ότι οι υποψήφιοι σε αντανάκλαση με τις κομματικές τους ταυτότητες δείχνουν να μην συσπειρώνουν τον κομματικό τους χώρο στο σύνολό τους. Επομένως η κρί-
ση της πολιτικής δείχνει να αποτυπώνεται και σε αυτή την καταμέτρηση, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι τα δύο κόμματα εξουσίας, δηλαδή ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., αντιμετωπίζουν σοβαρά πολιτικά προβλήματα και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας πέρα και έξω από την οποιαδήποτε καταγραφή στα πρόσωπα των υποψηφίων. Ένα τρίτο συμπέρασμα το οποίο βγαίνει μέσα από την συγκεκριμένη έρευνα, που φέρνει στην δημοσιότητα η «Η», είναι ότι η αποχή θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη στην περιοχή και μάλιστα θα είναι ισορροπημένη μεταξύ «Δεξιάς» και «Αριστεράς» με κεντρικό σημείο αναφοράς τα δύο κόμματα εξουσίας.Το τέταρτο στοιχείο το οποίο προκύπτει πέρα από τους αριθμούς είναι ότι ο πιθανός δεύτερος γύρος σε ολόκληρη την Στερεά Ελλάδα θα έχει τρομακτική αποχή, πράγμα το οποίο προκύπτει μέσα από τα ίδια τα μεγέθη.

Τι προκύπτει για τους υποψηφίους
Σε κάθε περίπτωση τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας δείχνουν πως
εάν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή οι πολίτες επιλέγουν να ψηφίζουν σύμφωνα με την έρευνα κατά 27,4% τον Κλέαρχο Περγαντά, κατά 21,5% τον Θανάση Χειμάρα, κατά 11,4% τον Νίκο Παπανδρέου, κατά 7,1% τον Γιώργο Μαρίνο, κατά 2,4% τον Νίκο Στουπή και 1,8% την Δέσποινα Σπανούδη. Από τα στοιχεία της έρευνας το 9,4% εκφράζει άποψη για άλλον υποψήφιο ενώ19%δηλώνει ότι δεν γνωρίζει και δεν απαντά. Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε τα επιμέρους ποιοτικά χαρακτηριστικά. Όπως προκύπτει μέσα από τα στοιχεία της έρευνας σε ότι αφορά τον Θανάση Χειμάρα τον υποστηρίζουν περίπου ίδια ποσοστά σε άνδρες και γυναίκες ενώ ο Κλέαρχος Περγαντάς παίρνει2%επιπλέον στους άνδρες.
Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι ο Κλέαρχος Περγαντάς εισπράττει σχεδόν απ’όλες τις ηλικίες ποσοστά μεγαλύτερα από 21% που είναι στις μικρές ηλικίες έως 29,5% που είναι σε ηλικίες πάνω από 60 ετών. Σε ότι αφορά τον Θανάση Χειμάρα έχει πολύ ισχυρά περάσματα στις μεγάλες
ηλικίες πάνω από 60 ετών, όπου σημειώνει 33,1%, αλλά είναι ιδιαίτερα αδύναμος σε ηλικίες κάτω από 44 ετών αφού πέφτει κάτω από το 18,2%.

Η συσπείρωση
Έχει ενδιαφέρον να δούμε την συμπεριφορά του εκλογικού σώματος στο πρώτο ερώτημα της έρευνας, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την δεξαμενή απ’όπου ο κάθε υποψήφιος αντλεί ψηφοφόρους. Κατ’αρχήν το 42,3% του δείγματος αποφεύγει να δηλώσει την κομματική του ταυτότητα. Με απλά λόγια δεν τοποθετείται σε αυτό τον παραδοσιακό άξονα και ουσιαστικά προσδιορίζει και την κρίση του πολιτικού συστήματος. Θα πρέπει λοιπόν να υπογραμμίσουμε ότι από την δεξαμενή της Δεξιάς και της Κεντροδεξιάς ένα μεγάλο ποσοστό το αντλεί ο κ. Νίκος Παπανδρέου αφού καταγράφει 21,9% απ’ όσους δηλώνουν ότι ανήκουν στην Δεξιά και 13,5% απ’όσους δηλώνουν ότι ανήκουν στην Κε-
ντροδεξιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις δύο αυτές κατηγορίες ο κ. Περγαντάς καταγράφει ποσοστά τα οποία μόλις ξεπερνούν το 11%. Στον ίδιο χώρο, δηλαδή της Δεξιάς και της Κεντροδεξιάς, ο Θανάσης Χειμάρας στην μεν πρώτη κατηγορία καταγράφει 39,7%, στην δε Κεντροδεξιά 50,8% και δείχνει να έχει ερείσματα κατά 20% στον Κεντρώο χώρο όπου ο κ. Περγαντάς καταγράφει 43,6%.
Σε ότι αφορά τώρα την Κεντροαριστερά και την Αριστερά ο κ. Περγαντάς στο
μεν πρώτο παίρνει το 53,6%, στη δε Αριστερά παίρνει το 25,5% σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας.
Στους αντίστοιχους χώρους ο κ. Χειμάρας παίρνει 4,6% και στην δεύτερη κατηγορία, δηλαδή σε αυτούς που δηλώνουν Αριστεροί, παίρνει 6,9%.
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ουσιαστικά καταρρέει ο μύθος ότι ο κ. Χειμάρας συνολικά στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει προσβάσεις στην Κεντροαριστερά, αλλά αντίθετα αναδεικνύεται ότι η εκλογική του βάση είναι στην Κεντροδεξιά.

Πηγή εφημερίδα ΗΜΕΡΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου