Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Το σχέδιο Τσίπρα για τον έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ – Με ανοιχτές συγκεντρώσεις απαντά ο Λαφαζάνης

Εντείνεται η εσωκομματική πάλη στο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα να επιχειρεί να περιορίσει τα εσωκομματικά μέτωπα, με στόχο να κερδίσει χρόνο και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να κλιμακώνει την «αντίσταση» στην κυβερνητική πολιτική, ζητώντας επιτακτικά «να συγκληθούν τα όργανα του κόμματος» και οργανώνοντας την πρώτη δημόσια συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Αριστερής Πλατφόρμας.

Με δεδομένο [ και ομολογημένο από την κυβερνητική εκπρόσωπο και άλλα κορυφαία στελέχη ] το σχίσμα στο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός προχωρεί σε σχεδιασμούς «αφοπλισμού» των αντιφρονούντων, που σήμερα ελέγχουν σε μεγάλο ποσοστό το κόμμα και την Κεντρική Επιτροπή του, δημιουργώντας κρίσιμα ζητήματα «νομιμοποίησης» της γραμμής που εφαρμόζει στην κυβέρνηση.
Ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να «απεγκλωβίσει» το ΣΥΡΙΖΑ από το στενό κομματικό «κορσέ», που του επιβάλουν οι σημερινοί συσχετισμοί, οι οποίοι διαμορφώθηκαν την εποχή που το κόμμα ήταν ένας συνασπισμός αριστερών , κομμουνιστικών και αριστερίστικων συνιστωσών, με εμβέλεια μικρότερη του 4-5% στο εκλογικό σώμα.
Με την πλειοψηφική εκλογική διόγκωση του ΣΥΡΙΖΑ και το «γκελ» που κάνει το «Brand Tσίπρας» στην κοινή γνώμη, ο πρωθυπουργός θεωρεί πως θα πρέπει να προσφύγει πλέον σε «πλατειές δημοκρατικές κομματικές διαδικασίες» , ώστε «η κοινωνία να πάρει τη δεσπόζουσα θέση που της αναλογεί στο κόμμα», σπάζοντας τα υφιστάμενα στεγανά, που «δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές πολιτικές συνθήκες». Αυτό, με τη σειρά του, θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στα κομματικά όργανα και προφανώς θα επιτρέψει στον κ. Τσίπρα να κυριαρχήσει στο ΣΥΡΙΖΑ και να ολοκληρώσει τη στροφή του στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, χωρίς τις «ενοχλητικές» παρεμβάσεις της Αριστερής Πλατφόρμας και άλλων αντιφρονούντων που επιμένουν στη δραχμή.
Έτσι, προσανατολίζεται στην σύγκληση εκτάκτου «ανοιχτού» συνεδρίου προς τα τέλη Σεπτέμβρη -ίσως λίγο πριν από εκλογές.
Στο επίπεδο των πολιτικών χειρισμών, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σκέφτεται , μετά τη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο της Βουλής, να καλέσει σύντομα τον Παναγιώτη Λαφαζάνη . (το ραντεβού είναι πιθανόν να γίνει και σήμερα) και άλλα στελέχη που διαφοροποιούνται, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης.
Στο ίδιο πλαίσιο των χειρισμών, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ θα συνέλθει εκ νέου τη Δευτέρα για να αποφασίσει την συνεδρίαση της Κ.Ε και μέχρι τότε ελπίζει ότι θα έχουν αποδώσει οι διαβουλεύσεις ώστε να έχει αλλάξει το συγκρουσιακό κλίμα που επικρατεί τώρα.
Συγκέντρωση Λαφαζάνη στο Πεδίον του Άρεως

Ο Π. Λαφαζάνης από την πλευρά αλλά και τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας εμφανίζονται αποφασισμένα να ζητήσουν τη άμεση σύγκληση της ΚΕ και μάλιστα διαρκές´ συνέδριο πριν την 20ή Αυγούστου, που ελπίζει η κυβέρνηση να έχει ολοκληρώσει τη συμφωνία, ώστε « το κόμμα συλλογικά να πάρει θέση» για τους χειρισμούς Τσίπρα οι οποίοι αμφισβητούνται.
Οι διαφωνούντες επιβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους πως δεν είναι εκείνοι που θα προκαλέσουν τη διάσπαση, επιμένοντας ωστόσο πως ακόμη κι αν η πορεία της χώρας είναι εντός Ευρωζώνης, αυτό δεν μπορεί να γίνει με τη μορφή εκβιαστικών μνημονίων που βάζουν ταφόπλακα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, παρά τη ρητορική της «ενότητας», με κεντρικό σύνθημα «το «όχι» δεν ηττήθηκε, συνεχίζουμε», ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει ομιλία την προσεχή Δευτέρα, με αφορμή τα 5 χρόνια της ιστοσελίδας Iskra, που αποτελεί τη δημοσιογραφική φωνή της Αριστερής Πλατφόρμας. Πρόκειται για μια μαζική εκδήλωση-απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα, όπου η Αριστερή Πλατφόρμα επιδιώκει να κάνει αισθητή την παρουσία της «και στην κοινωνία».
Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο Πεδίον του Άρεως, θα μιλήσουν ακόμη οι Γιώργος Κασσιμάτης, Αντώνης Νταβανέλος και Πέτρος Παπακωνσταντίνου. Θα αναγνωσθούν μηνύματα του γνωστού οικονομολόγου Σαμίρ Αμίν και του Βρετανού συγγραφέα και ακτιβιστή της Αριστεράς Ταρίκ Αλί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου