Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2015

14 από 16.473 Συζητήθηκε στη Βουλή η ερώτηση του ΚΚΕ για τους Παιδικούς Σταθμούς. Τουλάχιστον 40.000 παιδιά αφήνουν "εκτός"!

Κατά 4 εκατομμύρια μειώνει η κυβέρνηση τα φετινά κονδύλια, που προορίζονται για τους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς, με αποτέλεσμα να αφήνει 40.000 παιδιά «εκτός» και να θυσιάζει την ανάγκη τους για προσχολική αγωγή στο βωμό των δημοσιονομικών δεικτών που θέτει η ΕΕ για την κερδοφορία του κεφαλαίου.
Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ευθαρσώς ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.
Πιο ειδικά ο Μ. Συντυχάκης επισήμανε ότι από 188 εκατομμύρια που δόθηκαν πέρσι, φέτος θα δοθούν για τους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς 184 εκατομμύρια, όταν «οι λαϊκές ανάγκες έχουν πολλαπλασιαστεί και πολλαπλασιάζονται από χρόνο σε χρόνο, λόγω και της παρατεταμένης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης». Σημείωσε ακόμα ότι μέχρι και η ΚΕΔΕ «ζήτησε να αυξηθεί ο ετήσιος προϋπολογισμός του Προγράμματος σε 250 εκατομμύρια ευρώ για τη σχολική χρονιά 2015 - 2016, αλλά και για όλη την προγραμματική περίοδο του νέου ΕΣΠΑ», ενώ η «η αναπληρώτρια υπουργός κυρία Φωτίου στη συνάντηση που είχε με την ΚΕΔΕ δεσμεύθηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε η χρηματοδότηση να είναι στα 200 εκατομμύρια ευρώ».
Σημείωσε επίσης ότι και αυτά τα κονδύλια που έχουν προγραμματιστεί να δοθούν, των οποίων το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ δεν είναι βέβαιο ότι τελικά θα καταβληθούν, αφού «γνωρίζουμε, όπως γνωρίζετε και εσείς, πόσο επισφαλής είναι η κοινοτική χρηματοδότηση».
Η απάντηση του Νίκου Βούτση ήταν ότι από τις 125 χιλιάδες αιτήσεις που έχουν κατατεθεί θα καλυφθούν «αν δεν κάνω λάθος οι 85 χιλιάδες» και ευχήθηκε προκαλώντας ανοιχτά, «καλό θα ήταν κάποια στιγμή να φθάσουμε στις 125 χιλιάδες».
Ο Μ. Συντυχάκης τόνισε ότι, στο πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής, προσανατολισμός και αυτής της κυβέρνησης είναι με διάφορους τρόπους - όπως με τις λεγόμενες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), που προωθούνται από την ΕΕ - να ιδιωτικοποιηθεί, δηλαδή να διαλυθεί σταδιακά αυτή η κοινωνική δομή των παιδικών σταθμών, προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία απαλλαγής του αστικού κράτους από την υποχρέωση της κοινωνικής πρόνοιας.
Τόνισε ότι το ΚΚΕ θα είναι στην πρώτη γραμμή της πάλης για να καταργηθούν τα τροφεία, για αύξηση του προσωπικού με μόνιμη σταθερή, δουλειά και πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Για να αυξηθεί η χρηματοδότηση, για τη δημιουργία νέων σύγχρονων και ασφαλών παιδικών σταθμών, έτσι ώστε απρόσκοπτα το σύνολο των παιδιών να έχει δυνατότητα προσχολικής αγωγής χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κάτι που δε γίνεται εν έτει 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου