Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Εξεταστικό σύστημα-γέφυρα για εισαγωγή στα ΑΕΙ

Οι εισηγήσεις και τα σενάρια για τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα ανά πεδίο και ένα κατ’ επιλογήν πέμπτο μάθημα-παράθυρο για ακόμη ένα επιστημονικό πεδίο
«O κ. Σόιμπλε στην Ελλάδα δεν μπορεί να ρίξει κυβερνήσεις, ένα λάθος στις πανελλαδικές εξετάσεις όμως μπορεί...»
έλεγε χαριτολογώντας στο «Βήμα» στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, στη διεύθυνση των εξετάσεων για την εισαγωγή στα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης.
Σε αναζήτηση εξεταστικού συστήματος-«γέφυρα» για την επόμενη και τη μεθεπόμενη χρονιά, πριν από την εφαρμογή των σαρωτικών αλλαγών που έχουν προαναγγελθεί, βρίσκεται η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν τις επόμενες ημέρες, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει επιλεγεί σύστημα με έξι επιστημονικά πεδία, τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα ανά πεδίο και κατ' επιλογήν ένα πέμπτο μάθημα το οποίο να «ανοίγει» ένα ακόμα επιστημονικό πεδίο.

Τους περιμένουν στη γωνία
Το θέμα ωστόσο προκαλεί πονοκεφάλους σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο καθώς οι πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν ετησίως το μεγάλο «στοίχημα» που μεταφέρεται από τις σχολικές τάξεις στα έδρανα του κοινοβουλίου, με πολιτικούς αλλά και επιστημονικές ενώσεις να περιμένουν εναγωνίως το... στραβοπάτημα.
Εφέτος στο «τιμόνι» των πανελλαδικών εξετάσεων βρίσκεται ο κ. Δημήτρης Χασάπης, πανεπιστημιακός, χωρίς σχετική εμπειρία στο ζήτημα, και κατά πολλούς με ιδιαίτερα οξύθυμο και δύσκολο χαρακτήρα. Ερωτηματικό δε προκαλεί το ότι για πρώτη φορά αναμένεται να συσταθεί στο υπουργείο Παιδείας θέση αναπληρωτή γενικού γραμματέα, την οποία αναμένεται να καταλάβει εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δάσκαλος), ο οποίος σήμερα εκτελεί χρέη διευθυντή του πολιτικού γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας κ. Τάσου Κουράκη.
Σε κάθε περίπτωση όμως οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν κάνει ήδη την απαραίτητη προετοιμασία για τις πανελλαδικές εξετάσεις (τετράδια υποψηφίων, προμήθεια υλικού κ.τ.λ.) που αναμένεται να αρχίσουν και εφέτος γύρω στις 20 Μαΐου.
Το νέο εξεταστικό σύστημα αποτελεί σε κάθε περίπτωση έναν μεγάλο «πονοκέφαλο» για το υπουργείο Παιδείας καθώς κάθε αλλαγή μεταφράζεται και σε αλλαγές του ωρολογίου προγράμματος της τελευταίας τάξης και των αναλυτικών προγραμμάτων. Με δεδομένο μάλιστα ότι νέα βιβλία δεν θα υπάρξουν, οι όποιες αναδιατάξεις της ύλης θα διδαχθούν από τα υπάρχοντα βιβλία με την «επιτυχημένη» μέθοδο της... κοπτοραπτικής. Σε ορισμένα μαθήματα όπως τα Λατινικά και τη Χημεία θα υπάρξουν συνοπτικές και πρόχειρες εκδόσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου