Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Ενισχυμένη βγήκε η «Ταξική Ενότητα», από το συνέδριο του εργατικού κέντρου Εύβοιας





Σημαντικά ενισχυμένη βγήκε η «Ταξική Ενότητα», το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το Πανεργατικό Αγωνιστικό ΜΕτωπο (Π.Α.ΜΕ.), από το εκλογικό – απολογιστικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Μάρτη. Η «Ταξική Ενότητα» σημείωσε μεγάλη άνοδο, σε ψήφους (+5), σε ποσοστά (+9,4%) και σε έδρες (+1) στο νέο ΔΣ.

Το ψηφοδέλτιο ΕΜΕΙΣ – Συνεργαζόμενοι που στηρίχθηκε από ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΕΜΕΙΣ, ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε μεγάλη πτώση σε σχέση με το άθροισμα των ΠΑΣΚΕ – Συνεργαζόμενοι και ΔΑΚΕ που συμμετείχαν στο προηγούμενο συνέδριο. Η κοινή κάθοδος δεν απέτρεψε τη μεγάλη πτώση. Συγκεκριμένα από 76ψήφους που είχαν άθροισμα το 2012 (63 ψήφους ΠΑΣΚΕ-Σ, 13 ψήφους ΔΑΚΕ), σε αυτές τις εκλογές, όλοι τους μαζί, συγκέντρωσαν 58 ψήφους. Δηλαδή η παράταξη ΕΜΕΙΣ-ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ είχε πτώση σε ψήφους (-18), σε ποσοστά (-9,4%)και σε έδρες (-1) στο νέο ΔΣ.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

2015
2012
Ψήφισαν
91

105

Έγκυρα
90
103

Ψήφοι
Ποσοστά
Έδρες
Ψήφοι
Ποσοστά
Έδρες
Ταξική Ενότητα
32 (+5)
35,6% (+9,4%)
5 (+1)
27
26,2%
4
ΕΜΕΙΣ – Σ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΕΜΕΙΣ, ΣΥΡΙΖΑ)
58 (-18)
64,4% (- 9,4%)
10 (-1)

ΠΑΣΚΕ – Σ
ΔΑΚΕ
63
61,2%
10
13
12,6%
1
Συμπεράσματα:
1.     Η άνοδος της «Ταξικής Ενότητας» είναι το μοναδικό θετικό στοιχείο που προκύπτει από το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας. Αυτό το αποτέλεσμα ήρθε από την προσπάθεια που έκαναν οι ταξικές δυνάμεις όλο το προηγούμενο διάστημα για να οργανωθούν οι εργαζόμενοι απέναντι στην εργοδοσία, το κράτος της και τους μηχανισμούς της, στην προσπάθεια να μαζικοποιηθούν τα σωματεία. Αυτό το αποτέλεσμα είναι ένα βήμα στην κατεύθυνση ανασύνταξης και αναζωογόνησης του συνδικαλιστικού κινήματος. Παρ’ όλα αυτά ο συσχετισμός στο συνδικαλιστικό κίνημα της περιοχή μας παραμένει αρνητικός για τα εργατικά – λαϊκά συμφέροντα. Οι δυνάμεις του συμβιβασμού, αν και μειώθηκαν σε όλους τους δείκτες, συνεχίζουν να έχουν την πλειοψηφία στο ΕΚΕ.
2.     Το θετικό αποτέλεσμα επιτεύχθηκε σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, σε συνθήκες έντονης σαπίλας και εκφυλισμού με ευθύνη του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού. Σωματεία χωρίς συνεδριάσεις ΔΣ, χωρίς ούτε μία συνέλευση σε ολόκληρη τη θητεία. Τα φαινόμενα αυτά αναδείχθηκαν από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Υπάρχουν μια σειρά σωματεία – «σφραγίδες» που δεν κάνουν τίποτα άλλο πέρα από το να «παράγουν» αντιπροσώπους. Οι ταξικές δυνάμεις αποκάλυψαν ότι υπάρχει όργιο νοθείας και διπλοψηφιών σε μια σειρά σωματεία που ελέγχονται από την πλειοψηφία του ΕΚΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις αρχαιρεσίες των σωματείων, ανακαλύψαμε πάνω από 400 άτομα που έχουν διπλοψηφίσει για αντιπροσώπους (800 διπλοψηφίες)!!! Με τα στοιχεία που παρουσιάσαμε στο ΔΣ πριν τις εκλογές και στοιχειοθετούσαν πολύ συγκεκριμένα τις μισές περίπου διπλοψηφίες, κόπηκαν 5 αντιπρόσωποι. Ο πρόεδρος, η γραμματέας και άλλα τρία μέλη του προηγούμενου ΔΣ εκλέγονται από σωματεία που έχει γίνει εκτεταμένη διπλοψηφία! Τρία μέλη του προηγούμενου ΔΣ ήταν οι ίδιοι διπλοψηφίσαντες! Το ένα μάλιστα μέλος του προηγούμενου ΔΣ ήταν από αυτούς που «κόπηκαν» μετά τα στοιχεία που παρουσιάσαμε.
3.     Η σαπίλα και ο εκφυλισμός φάνηκε και στο ίδιο το συνέδριο, με τους αντιπροσώπους που στηρίζουν την πλειοψηφία να απουσιάζουν και να έρχονται μόνο για να ψηφίσουν. Στόχος τους ήταν για μια ακόμη φορά να μη γίνει καμιά συζήτηση για τις εξελίξεις στην οικονομία και την πολιτική, τη μεταξύ τους σύνδεση, για τα προβλήματα της εργατικής τάξης και τις πολιτικές θέσεις κάθε δύναμης. Αυτή την κατάσταση κατήγγειλε το ΠΑΜΕ με την κεντρική του ομιλία και κατόπιν αυτής οι δυνάμεις του αποχώρησαν από την αίθουσα (για αυτούς και όχι για άλλους λόγους που αναφέρουν διάφορα «παπαγαλάκια» τοπικών ΜΜΕ). Η «γύμνια» της αίθουσας μετά την αποχώρηση των αντιπροσώπων των ταξικών δυνάμεων (επισυνάπτουμε φωτογραφίες) επιβεβαιώνει την κατάντια που έχει περιέλθει το συνδικαλιστικό κίνημα με ευθύνη της πλειοψηφίας και των δυνάμεων που τη στηρίζουν (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΕΜΕΙΣ, ΣΥΡΙΖΑ).
4.     Σε αυτό το συνέδριο αποδείχτηκε για μία ακόμη φορά η σύμπλευση όλων των άλλων δυνάμεων, η μεταξύ τους συνδιαλλαγή για να μοιραστούν οι καρέκλες, να προωθηθεί η γραμμή της εργοδοσίας, να χτυπηθεί το ταξικό κίνημα, να συνεχίσουν να διαχειρίζονται υπέρογκα κονδύλια (στον ισολογισμό του 2014 περίπου 1εκ ευρώ!!!). Σε σχέση με το «γάμο» των υπόλοιπων δυνάμεων και την κοινή τους κάθοδο σε ενιαίο ψηφοδέλτιο, επαναφέρουμε αυτό που και στη Διακήρυξή μας σημειώναμε: «Η εξέλιξη αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Εντάσσεται στο σχεδιασμό για την αναμόρφωση του συνδικαλιστικού κινήματος έτσι ώστε αυτό να αντιστοιχηθεί στην κυβερνητική εναλλαγή και να έχει η κυβέρνηση ένα σίγουρο στήριγμα, το νέο κυβερνητικό – εργοδοτικό συνδικαλισμό (…) Η εξέλιξη αυτή πρέπει να προβληματίσει όλους τους εργαζόμενους, να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του. Δεν ένωσαν μόνο τις δυνάμεις τους, αλλά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ένωσαν την από κοινού γραμμή τους απέναντι στο ταξικό κίνημα και τους εργαζόμενους. Συνεχίζουν να υπερασπίζονται το σύστημα που σκοπό του έχει το κέδρος και τον ανταγωνισμό. Διεκδικούν μέτρα ίδια με αυτά που διεκδικούν οι βιομήχανοι».
5.     Για μία ακόμη φορά αναδεικνύεται η ανάγκη περισσότερες δυνάμεις να συμπορευτούν με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με το Π.Α.ΜΕ., το επόμενο χρονικό διάστημα. Για να ανεβάσουμε την παρέμβαση μέσα στους χώρους δουλειάς, να οργανώσουμε τους εργαζόμενους για να μπουν εμπόδια στα σχέδια συγκυβέρνησης – ΕΕ - εργοδοτών. Για ένα εργατικό κίνημα που θα βάζει στόχο την ανάκτηση των απωλειών  που είχαμε τα τελευταία χρόνια και τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας. Που θα ενώνει την εργατική τάξη για να αυξηθεί η δυναμική των αγώνων, για να αποσπάσουμε μεγαλύτερες κατακτήσεις, για να φέρουμε τα πάνω – κάτω. Για να χτυπηθεί ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός που έχει βαθιές ρίζες και μηχανισμό. Για να χτυπηθούν τα φαινόμενα, σαπίλας, νοθείας και εκφυλισμού.
ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ & ΤΟ ΛΑΟ: Με τις αυξημένες δυνάμεις που έχουμε στο ΔΣ του ΕΚΕ θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες σε κάθε αγώνα που θα έρθει. Με συνεχή δουλειά μέσα και έξω από τους εργασιακούς χώρους και στις πύλες των εργοστασίων. Θα προβάλουμε ακόμα περισσότερο τη γραμμή της ρήξης και της σύγκρουσης με κυβέρνηση, ΕΕ, μεγάλο κεφάλαιο και τους μηχανισμούς τους. Θα αποκαλύψουμε πιο αποτελεσματικά το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα είναι ασυμβίβαστα με τα δικαιώματα και τις ανάγκες του λαού. Θα συγκρουστούμε και πάλι με τις λογικές της «ταξικής συνεργασίας» και του «εταιρισμού» ανάμεσα στην εργατική τάξη και το κεφάλαιο. Θα αντιπαλέψουμε το συμβιβασμό, τη μοιρολατρία, τη λογική του «μικρότερου κακού», το ρίξιμο των απαιτήσεων και θα προβάλουμε διεκδικήσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης και του λαού. Θα αναδείξουμε το ρόλο της εργατικής τάξης ως εμπροσθοφυλακή του κινήματος, που μπορεί να εκφράσει τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, των αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, γυναικών, της νεολαία.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου