Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ»



Προς, Δήμαρχο και Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Κύμης -Αλιβερίου
κ. Δήμαρχε,
κ.κ Δημοτικοί Σύμβουλοι,
Οι κάτοικοι του Αγίου Λουκά εξετάζοντας τις οδυνηρές συνέπειες που θα προκαλέσει η εγκατάσταση μονάδας καύσης βιοαερίου, της εταιρείας «ΕΝΕΡΤΖΥ» στο χωριό, αντέδρασαν αποφασιστικά και με σχετικό υπόμνημα που υπέγραψαν περίπου 700 συγχωριανοί, απέρριψαν κάθε ενδεχόμενο εγκατάστασης τέτοιας μονάδας.

Ο Συνδυασμός που εκπροσωπώ έχει τοποθετηθεί ενάντια στην απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με πολύ αρνητικές συνέπειες για το λαό.
Όμως, στη σημερινή επιστολή θέλω να θέσω ορισμένα ζητήματα που αφορούν την εγκατάσταση της μονάδας.
Ξεπερνώ προς στιγμής γεγονότα που πληροφορήθηκα για παρεμβάσεις και προσπάθεια εκφοβισμού των κατοίκων και θα επανέλθω.
Αλλά, παίρνοντας υπόψη την προσπάθεια της εταιρείας «ΕΝΕΡΤΖΥ» να υποβαθμίσει το πρόβλημα υποτιμώντας τη νοημοσύνη των κατοίκων του χωριού θέλω να σημειώσω τα εξής:
Πρώτο, οι ισχυρισμοί της εταιρείας περί αξιοποίησης κλαδιών και καλαμιών είναι έντονα παραπλανητικοί. Η αλήθεια είναι πως η προτεινόμενη μονάδα παραγωγής βιοαερίου θα λειτουργεί με εισερχόμενα υγρά οργανικά απόβλητα από κτηνοτροφεία (χοίρων και βοοειδών), όπως αναφέρεται και στη σχετική εισήγηση που έγινε στην επιτροπής περιβάλλοντος της περιφέρειας. Αβάσιμος είναι και ο ισχυρισμός πως οι ανάγκες θα καλύπτονται από «παρακείμενους» σταύλους.
Δεύτερο, ο χώρος της εγκατάστασης βρίσκεται χίλια διακόσια μέτρα (1.200 μ) από το χωριό , δίπλα σε σπίτια, σε πηγές και γεωτρήσεις για την ύδρευση της περιοχής και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τη μόλυνση του νερού , του υδροφόρου ορίζοντα. Οι δεσμεύσεις για προληπτικά μέτρα, για προδιαγραφές είναι κενό γράμμα όπως έχει αποδειχθεί από παρόμοιες περιπτώσεις που ολόκληρες περιοχές μετατράπηκαν σε χαβούζα. Είναι μέσα σε ελαιώνες, κοντά σε αμπέλια και περιβόλια, ανάμεσα σε δύο σημαντικές ρεματιές με πλατάνια, καρυδιές, βελανιδιές
Τρίτο, η βρώμα θα είναι έντονη ακόμα κι αν η μονάδα βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση και όχι δίπλα στο χωρίο, τα κουνούπια θα πολλαπλασιαστούν, στα απόβλητα αναπτύσσονται βακτήρια και παράσιτα Το πήγαινε -έλα των φορτηγών για τη μεταφορά των αποβλήτων και των υπολειμμάτων που θα χρησιμοποιούνται ως εδαφοβελτιωτικά (λίπασμα) θα βασανίσουν τους κατοίκους του χωριού και της ευρύτερης περιοχής, με βάση και τα χάλια του οδικού δικτύου.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και με την πιο σύγχρονη τεχνολογία κανείς δεν μπορεί να διαγράψει ότι υπάρχει κίνδυνος έκρηξης , πυρκαγιάς..
Αποτελούν εμπαιγμό τα περί «ανάπτυξης» και θέσεων απασχόλησης που διαδίδουν τα γνωστά συμφέροντα.
Τέλος , ένα ακόμη χαρακτηριστικό στοιχείο που διαψεύδει τους ισχυρισμούς της εταιρείας και την προσπάθεια καθησυχασμού των κατοίκων αφορά την ποσότητα του υγρού υπολείμματος που θα πηγαίνει ως εδαφοβελτιωτικό υλικό .... κυρίως στο Δύστο.
Η ποσότητα αυτή με τα στοιχεία της εταιρείας υπολογίζεται στους 8. 390 τόνοι!! σε ετήσια βάση.
κ. Δήμαρχε, με την επιστολή αυτή ζητάω να εξεταστεί έγκαιρα το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου και θεωρώ επιτακτικά αναγκαίο η απόφαση που θα ληφθεί να εναρμονίζεται με τη θέληση των κατοίκων του Αγίου Λουκά.
29.9.14

Ευχαριστώ
Γιώργος Μαρίνος
Περιφερειακός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου