Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Τροπολογία για Υποχρεωτικότητα της εγγραφής στα Επιμελητήρια.

Μετά τη συνάντηση εκπροσώπων των Επιμελητηρίων και των Επαγγελματικών Ενώσεων της χώρας, με τα στελέχη του οικονομικού τομέα της ΔΗΜΑΡ, στην οποία συζητήθηκε το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται στα Επιμελητήρια από την  κατάργηση της υποχρεωτικότητας της εγγραφής, κατατέθηκε από την  Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜ.ΑΡ., τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου:
«Πρόσβαση στη δραστηριότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων και προληπτική εποπτεία και άλλες διατάξεις», με την οποία ζητείται  να αποκατασταθεί η υποχρεωτική εγγραφή των επιχειρήσεων στα κατά τόπους επιμελητήρια, η οποία από 1-1-2015 γίνεται πλέον προαιρετική, βάσει του άρθρου 48 του ν.4111/2013.

Συγκεκριμένα, με την τροπολογία αυτή οι βουλευτές ζητούν να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς της υποχρεωτικής εγγραφής κάθε επιχειρηματικού φορέα και καταβολής του υφιστάμενου χαμηλού τέλους προσφοράς υπηρεσιών στο αρμόδιο κατά τόπο επιμελητήριο, αποκαθιστώντας έτσι έναν ορθό και αποτελεσματικό μηχανισμό της δημόσιας οικονομικής ζωής.

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας τονίζεται η ανάγκη για δυναμική ύπαρξη των Επιμελητηρίων, ως εταίροι τόσο των πολιτικών όσο και των επιχειρήσεων, προκειμένου να πετύχει η μεταρρυθμιστική διαδικασία στην Ελλάδα. Επισημαίνεται επίσης ότι με την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της εγγραφής, τα Επιμελητήρια θα απωλέσουν το μοναδικό έσοδό τους, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε υποβάθμιση ή και παύση της λειτουργίας τους, στερώντας έτσι από τα μέλη τους σημαντικές υπηρεσίες, αλλά και από τις Περιφέρειες το μοναδικό σημείο προώθησης και δικτύωσης της τοπικής οικονομίας.

Αναφέρεται επίσης χαρακτηριστικά ότι η κατάργηση της υποχρεωτικότητας της εγγραφής έχει ήδη απασχολήσει την Ε.Ε. καθώς και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου οι αντίστοιχες αποφάσεις στηρίζουν τη διατήρηση της υποχρεωτικότητας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου