Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Κατάργηση αγροτικού τιμολογίου από τη ΔΕΗ Α.Ε λόγω μη έκδοσης αδειών χρήσης νερού



Ερώτηση στους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου, με θέμα την κατάργηση αγροτικού τιμολογίου από τη ΔΕΗ Α.Ε λόγω μη έκδοσης αδειών χρήσης νερού.

Τις τελευταίες ημέρες οι αγρότες γίνονται αποδέκτες επιστολής της Διεύθυνσης Πωλήσεων της ΔΕΗ Α.Ε. με την οποία απαιτεί να της προσκομίσουν τις άδειες χρήσης νερού μέχρι 31/07/14, επικαλοούμενη την «επικαιροποίηση του τηρούμενου από τη ΔΕΗ αρχείου δικαιούχων χορήγησης Αγροτικού Τιμολογίου». Η συγκεκριμένη απαίτηση προκύπτει, όπως αναφέρει η εν λόγω επιστολή, από την εφαρμογή της υπ’ αριθμ. 150559/10.06.11 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 1440/16.06.11) όπως αυτή έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
Είναι προφανές ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι τροποποιήσεις της σχετικής νομοθεσίας με τις οποίες δίδονται διαδοχικές παρατάσεις σε σχέση με την έκδοση των αδειών χρήσης νερού. Ειδικότερα με την υπ’ αριθμ. 145026/01.10.14 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 31/14.01.14) «Σύσταση, διαχείριση και λειτουργία Εθνικού Μητρώου Σημείων Υδροληψίας από επιφανειακά και υπόγεια υδατικά συστήματα» προβλέπεται ότι οι ιδιοκτήτες ή/και χρήστες σημείων υδροληψίας υποχρεούνται να υποβάλουν αίτηση εγγραφής στο ΕΜΣΥ έως 15/05/2014 και αίτηση για τη χορήγηση άδειας χρήσης νερού έως 30/09/2014. Επίσης υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου παρόλο που οι παραγωγοί έχουν υποβάλλει αίτηση για την έκδοση των αδειών, αυτές δεν έχουν ακόμα εκδοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Παρόλα αυτά η Διεύθυνση Πωλήσεων της ΔΕΗ Α.Ε. απειλεί τους αγρότες που δεν θα συμορφωθούν με τη χρονική προθεσμία, ότι θα προβεί σε διακοπή της χορήγησης του Αγροτικού Τιμολογίου και η τιμολόγηση θα γίνεται με το προσιδιάζον για την χρήση των εγκαταστάσεων τιμολόγιο.
Επειδή:
  • Το νερό αποτελεί το βασικό συντελεστή παραγωγής από το οποίο εξαρτώνται οι κύριες καλλιέργειες.
  • Τυχόν αύξηση της τιμής του ρεύματος ή κατάργηση του αγροτικού τιμολογίου θα εκτινάξει το ήδη αυξημένο κόστος παραγωγής.
  • Η ΔΕΗ θα δύναται να «επικαιροποιήσει» εξατομικευμένα για κάθε αγρότη το αρχείο της, μετά τη λήψη της τελεσίδικης απόφασης των τμημάτων Υδροοικονομίας των Περιφερειών και των Διευθύνσεων Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων σε σχέση με τις άδειες χρήσης νερού.
  • Η διαδικασία αδειοδότησης των υφιστάμενων υδροληψιών είναι σε εξέλιξη και απαιτείται χρονικό διάστημα τουλάχιστον 1-2 ετών προκειμένου να εκδοθούν οι άδειες χρήσης νερού.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ. Υπουργοί:
1. Έχουν ενημερωθεί από τη ΔΕΗ Α.Ε. για την πρόθεσή της να επικαιροποιήσει το τηρούμενο αρχείο δικαιούχων χορήγησης Αγροτικού Τιμολογίου βάσει των αδειών χρήσης νερού;
2. Για ποιο λόγο δεν έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι τροποποιήσεις της σχετικής νομοθεσίας;
3. Προτίθενται να παρέμβουν προκειμένου να μην αλλάξει το καθεστώς τιμολόγησης των αγροτών έως ότου εκδοθούν οι σχετικές άδειες χρήσης νερού;
Οι ερωτώντες βουλευτές

  1. Αποστόλου Ευάγγελος
  2. Γεροβασίλη Όλγα
  3. Αμμανατίδου Ευαγγελία
  4. Γάκης Δημήτριος
  5. Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος
  6. Ζαχαριάς Κωνσταντίνος
  7. Καραγιαννίδης Χρήστος
  8. Κοδέλας Δημήτριος
  9. Ουζουνίδου Ευγενία
  10. Πετράκος Αθανάσιος
  11. Σταμπουλή Αφροδίτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου