Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΣ για την αυξηση των τελών και την εγκατάσταση νέου σταθμού διοδίων

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων, που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013:
-ΕΚΦΡΑΖΕΙ την έντονη αντίθεσή του τόσο στην αύξηση των διοδίων τελών, ύψους 60% στον υφιστάμενο αμφίπλευρο σταθμό των Αφιδνών (από 2,10 στα 3,35 ευρώ) όσο και στην εγκατάσταση νέου αμφίπλευρου μετωπικού σταθμού διοδίων στο δρόμο Χαλκίδας – Σχηματαρίου (με 0,75 ευρώ ανά διέλευση) που διαμορφώνουν το συνολικό κόστος μετακίνησης για Αθήνα με επιστροφή, από τα 4,20 ευρώ που είναι σήμερα σε 8,20 ευρώ, με την τελική αύξηση συνδυαστικά να ανέρχεται στο 95%.

-ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ την προτεινόμενη προς κύρωση στη Βουλή ανανεωμένη σύμβαση παραχώρησης για τους μεγάλους οδικούς άξονες, ως δηλωτική της υποταγής στα εργολαβικά συμφέροντα, αφού αποδέχεται πλήρως τους όρους τους και μετακυλύει το κόστος και το ρίσκο των έργων στο Δημόσιο και τους πολίτες. Εκφράζει δε, την πολιτική βούληση για κατάργηση όλων των διοδίων ανά την επικράτεια.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων:
-ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ότι με δεδομένη τη λειτουργία της Χαλκίδας ως προαστίου της Αθήνας και τη συχνότητα των μετακινήσεων από και προς τις δύο περιοχές, η υπέρογκη αύξηση του κόστους μετακινήσεων και μεταφορών, πλήττει την επισκεψιμότητα και κατ’ επέκταση την άγρια δοκιμαζόμενη τοπική οικονομία της Χαλκίδας και της υπόλοιπης Εύβοιας.
-Και ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ότι στην πράξη οι οδηγοί, σε μια μακάβρια εναλλακτική, θα χρησιμοποιούν τον παλαιό δρόμο  Χαλκίδας – Σχηματαρίου, έναν δρόμο καρμανιόλα. Με αποτέλεσμα να ξανανοίξει ο μακρύς κατάλογος των θυμάτων του, που άδικα πιστεύαμε πως έχει κλείσει οριστικά. Όταν παράλληλα, ο νέος κλειστός αυτοκινητόδρομος θα μετατρέπεται από την αχρησία σε δρόμο …φάντασμα!

-ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙ ότι, ο νέος κλειστός αυτοκινητόδρομος Σχηματαρίου – Χαλκίδας δεν κατασκευάστηκε ως αυτοχρηματοδοτούμενο έργο αλλά ως τυπικό δημόσιο έργο που συγχρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκούς πόρους και εθνικούς πόρους. Με το έργο να ‘ναι το μοναδικό μεγάλο οδικό τα χρόνια που εξελίσσονταν τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα στο Νομό μας και οι διατεθέντες εθνικοί πόροι να ήταν το ελάχιστο από αυτά που υποχρεούνταν να αποδοθούν από αυτά που δικαιούταν και συνεχίζει να δικαιούται ο Νομός μας.    

-Και ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ως στρεβλή ρύθμιση και δηλωτική της απαξιωτικής αντιμετώπισης από πλευράς Πολιτείας, την απαίτηση οι κάτοικοι του Νομού μας, οι άνεργοι, οι βίαια φτωχοποιημένοι, οι άνθρωποι που βιώνουν το χειρότερο οδικό δίκτυο στη Χώρα, να καταβάλουν τέλη διοδίων για την ολοκλήρωση ενός δρόμου (της Ιονίας Οδού, που θα συνδέει το Αντίρριο με τα Γιάννενα) τον οποίον η μεγάλη πλειονότητά τους δεν θα τον πατήσει ποτέ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων, έχει εξ αρχής αντιταχθεί σε αυτήν την εξέλιξη, έχει καταγγείλει τη αντίληψη αυτών των μέτρων και έχει διαμηνύσει ότι δεν μπορεί να γίνουν δεκτά.

Θέση που εκφράστηκε και στην αναγνωσθείσα επιστολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χαλκίδας, Ιστιαίας & Βορ. Σποράδων κ.κ. Χρυσοστόμου.

Στάση που υπερθεματίστηκε, μετά την ολοκλήρωση της διαλογικής συζήτησης και από τους πολιτικούς και τους εκπροσώπους φορέων που έλαβαν το λόγο στη διάρκεια της συνεδρίασης:
τον Βουλευτή Εύβοιας ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευάγγ. Αποστόλου, τον Βουλευτή Εύβοιας ΔΗΜΑΡ κ. Δημ. Αναγνωστάκη, τον εκπρόσωπο του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Γεωργ. Μπαντούνα, τον εκπρόσωπο της Συντονιστικής Επιτροπής Ανεξαρτήτων Ελλήνων Εύβοιας κ. Χρ. Θεοδουλίδη, τον Περιφερειακό Σύμβουλο Κ. Κων. Κουλουρίδη, τον Συμπαραστάτη του Δημότη Δήμου Χαλκιδέων, κ. Αργ. Ελληνικό, τον Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Εύβοιας-Βοιωτίας κ. Κων. Λαγό, τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Εύβοιας κ. Γεωργ. Μπουραντά, τον εκπρόσωπο του Εμπορο-Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Εύβοιας και Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Φορτηγών Δημοσίας Χρήσεως - Εθνικών Μεταφορών Εύβοιας κ. Θεόφ. Καρκαλή, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Εύβοιας κ. Ηλ. Θαλάσση, τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Εύβοιας κ. Μιλτ. Χέλμη,  τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας κ. Στεφ. Μπασινά, τον Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Χαλκιδέων κ. Δημ. Γεωργακόπουλο, τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Εύβοιας κ. Κων. Βράκα, τον Πρόεδρο του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Κανήθου κ. Ιωαν. Τήνιο, τον Πρόεδρο της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Γεωργ. Μητροπέτρο, τον εκπρόσωπο του Δικτύου Αντίστασης & Αλληλεγγύης κ. Γεωργ. Ακριώτη και τον εκπρόσωπο της Νεολαίας του Κινήματος «Δεν Πληρώνω» κ. Μαν. Μεγαγιάννη.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων ΟΜΟΦΩΝΑ:
-ΖΗΤΑ από τους βουλευτές να καταψηφίσουν στη Βουλή τις αναθεωρημένες συμβάσεις για την επανεκκίνηση των έργων αποπεράτωσης των μεγάλων οδικών αξόνων.
-ΔΗΛΩΝΕΙ σταθερά ότι σε αντίθετη περίπτωση, οι συμβάσεις αυτές θα ανατραπούν στην καθημερινότητα.

-ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ να εμποδίσει στην πράξη την κατασκευή του νέου Σταθμού Διοδίων στον αυτοκινητόδρομο Σχηματαρίου – Χαλκίδας.

-ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΕΙ τον Δήμαρχο προκειμένου να προβεί στις δέουσες ενέργειες ώστε οι εργοταξιακές δυνάμεις του Δήμου να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να παρέμβουν για να αποτρέψουν την εγκατάσταση του νέου Σταθμού, όταν αυτή επιχειρηθεί.

-Και ΚΑΛΕΙ  όλους τους συλλογικούς φορείς και κάθε Δημότη ξεχωριστά, να δώσουν ενεργό και κινηματικό «παρών» σ’ αυτόν τον αγώνα, στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες και συμμετέχοντας στις δράσεις του Δήμου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου