Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Η θέση του ΠΑΣΟΚ για το σχέδιο Αθηνά και το θέμα των ΤΕΙ



Ο Συμεών Κεδίκογλου μαζί με πολυμελή αντιπροσωπεία από την Εύβοια συναντήθηκε με την αρμόδια για θέματα παιδείας κα  Εύη Χριστοφιλοπούλου και έγινε μια ενημέρωση για το ζήτημα των ΤΕΙ. 
Αμέσως μετά συνεκλήθη ο κοινοβουλευτικός τομέας εργασίας του ΠΑΣΟΚ για θέματα παιδείας, όπου συζητήθηκε η περίπτωση του ΤΕΙ Χαλκίδας αλλά και άλλες περιπτώσεις του σχεδίου Αθηνά ανά την Ελλάδα και βγήκε η ακόλουθη ανακοίνωση:



Η ΚΟ ΠΑΣΟΚ εμμένει στη βασική της θέση ότι υφίσταται άμεση ανάγκη αναδιάρθρωσης του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Η προσπάθεια αυτή πρέπει:

1.να ενταχθεί σε έναν συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό για την ανώτατη εκπαίδευση και την έρευνα σε συνδυασμό με τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας.

2.να στηριχθεί σε αξιολόγηση των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από την ΑΔΙΠ και σε ειδικό χωροταξικό σχεδιασμό ανά περιφέρεια.

Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ θα μπορούσε να συνιστά μια πρώτη προσπάθεια εξορθολογισμού. Ακόμη όμως και αυτή η απόπειρα αναδιάρθρωσης του ακαδημαϊκού χάρτη που επιχειρεί το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να βασιστεί σε ορθολογικά, επιστημονικά κριτήρια, που τεκμηριώνουν επαρκώς τις προωθούμενες συγχωνεύσεις και άλλες μεταβολές.  Οι γενικές αρχές και τα κριτήρια που διακηρύσσονται και προτάσσονται στο σχέδιο ΑΘΗΝΑ κινούνται γενικά σε σωστή κατεύθυνση και αποτελούν σε μεγάλο βαθμό προϊόν συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Είναι κρίμα που δεν τηρούνται!

Η παρουσίαση των συγκεκριμένων παρεμβάσεων στον ακαδημαϊκό χάρτη καταδεικνύει από την πρώτη κιόλας ματιά, όχι ότι υπάρχουν κάποιες «αιτιολογημένες εξαιρέσεις», αλλά ότι τα εν λόγω κριτήρια και οι γενικές αρχές έχουν πολλαπλά παραβιαστεί και σε πολλές περιπτώσεις εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά, ανάλογα με την πόλη, το ίδρυμα και τα γνωστικά αντικείμενα.

Για τον λόγο αυτόν ζητούμε  από την ηγεσία του  Υπουργείου Παιδείας να παρουσιάσει την ειδική επιστημονική τεκμηρίωση για το ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ και να αιτιολογηθούν πλήρως οι «ειδικές μεταχειρίσεις». Πρέπει να εξηγηθεί π.χ.

α) γιατί συγχωνεύονται τμήματα με σαφώς διακριτά επιστημονικά αντικείμενα, ακόμη και διαφορετική διάρκεια φοίτησης.

β) γιατί διατηρούνται μονοτμηματικά παραρτήματα σε ορισμένες πόλεις και σε άλλες συγχωνεύονται,

γ) γιατί διατηρούνται ή δημιουργούνται τμήματα με ελλιπή ή καθόλου στελέχωση, σε ορισμένες περιπτώσεις και σε άλλες όχι.

Αυτές οι επιλογές παραπέμπουν σε κριτήρια πολιτικών συσχετισμών και όχι ορθολογικής αναδιάρθρωσης! Είναι χαρακτηριστικό ότι το σχέδιο που παρουσιάστηκε έχει αλλάξει 4 φορές σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Πρέπει επίσης να εξηγηθεί ποιες είναι οι άμεσες ακαδημαϊκές θεσμικές και διοικητικές ωφέλειες από την δημιουργία ομόσπονδου πανεπιστημίου ή ΤΕΙ στον αντίποδα της επιλογής των απευθείας συγχωνεύσεων.

Η αποδοχή μεταρρυθμιστικών εγχειρημάτων από τους ενδιαφερόμενους φορείς και  τα πρόσωπα που επηρεάζονται, αλλά και από την κοινωνία συνολικά, εξαρτάται απόλυτα από την ίση και ακριβοδίκαιη αντιμετώπιση των επιμέρους περιπτώσεων με  βάση κοινά αποδεκτές αρχές και κριτήρια.

Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ θέτει έντονα το ζήτημα της διαδικασίας μετάβασης στο νέο καθεστώς. Είναι ανάγκη να υπάρξει συγκροτημένο μεταβατικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για κάθε μεταβολή αλλά θα έχει και μετρήσιμο δημοσιονομικό όφελος.

Το σχέδιο αυτό οφείλει να διασφαλίζει τους φοιτητές και τα μέλη ΔΕΠ των υπό κατάργηση ή υπό συγχώνευση τμημάτων ως προς την ακαδημαϊκή λειτουργία, τους τίτλους σπουδών και τη φοιτητική μέριμνα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου