Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Διατηρητέο κτήριο του 3ου Δημ. σχολείου Το έργο αποκατάστασής του εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με 2 εκατ. ευρώ



Με απόφαση του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κλέαρχου Περγαντά εντάχθηκε προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ  το έργο αποκατάστασης του διατηρητέου κτιρίου του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας.


Το έργο (που εντάχθηκε συγκεκριμένα στο Ε.Π. Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου 2007-13, στην κατηγορία «Αποκατάσταση - ανάδειξη διατηρητέων κτηρίων» της θεματικής ενότητας «Προστασία και διατήρηση πολιτιστικής κληρονομιάς») έχει προϋπολογισμό 2.000.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομέ-νου ΦΠΑ 23%) και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
μέσω τριμερούς προγραμματικής σύμβασης (μεταξύ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Δήμου Χαλκιδέων και ΥΠΠΟ), ορίζεται ως φορέας υλοποίησης του έργου  η Περιφέρεια, η οποία, με την παραλαβή του έργου θα το παραδώσει στον κύριο της χρήσης και λειτουργίας του, τον δικαιούχο Δήμο.

Η αποκατάσταση και διάσωση του επί της συμβολής των λεωφ. Τζιαρντίνι 6 και οδού Ιφιγενείας, διατηρητέου νεοκλασικού, ήταν αναγκαία αφού αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και μάλιστα, σε νευραλγικό σημείο του παραλιακού μετώπου της πόλης, σε ενότητα με το «Κόκκινο Σπίτι» και το «Σπίτι με τ’ Αγάλματα».

Οι πτώσεις δε επιχρισμάτων από τον εξωτερικό τοίχο, που συνέβαιναν κατά καιρούς, ευτυχώς, χωρίς κάποιο τραυματισμό, ήταν το πρόσθετο αποδεικτικό τόσο ότι το παλαιό αυτό κτίσμα συνιστούσε πιθανό κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια των περαστικών και ιδιαίτερα των μικρών μαθητών, όσο και της αναγκαιότητας να αποκατασταθεί το 5ο κτήριο ιδιοκτησίας του Δήμου (πέραν του «Κόκκινου Σπιτιού» και του «Σπιτιού με τ’ Αγάλματα», υπάρχει το Δημαρχείο και ο παλιός αλευρόμυλος στο οικόπεδο του πρώην ΑΣΑΧ, «Δήμητρα») στην Ευβοϊκή ακτή.

Ο δήμαρχος Θανάσης Ζεμπίλης, δήλωσε την «ικανοποίησή» του «για αυτήν την εξέλιξη που αποκρίνεται θετικά σε ένα αίτημα που κατ΄ επανάληψη είχε θέσει η Δημοτική Αρχή» και εξέφρασε «ευχαριστίες προς τον περιφερειάρχη, Κλέαρχο Περγαντά για τη συνδρομή του στη θετική κατάληξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου