Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Ανοιχτή επιστολή για το ΤΕΙ Χαλκίδας του Κώστα Μαρκόπουλου Η ιστορία και το τόπος θα μας κρίνουν όλους αυστηρά….

Ανοιχτή επιστολή προς τους βουλευτές του νομού και τους Δημάρχους, Δήμου Χαλκιδέων Θανάση Ζεμπίλη και Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων Γιάννη Μπουροδήμο, απέστειλε ο ανεξάρτητος βουλευτής Εύβοιας Κώστας Μαρκόπουλος, με την οποία ζητεί τη στήριξη όλων στο θέμα του ΤΕΙ Χαλκίδας.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής είναι το ακόλουθο:

Αξιότιμοι συνάδελφοι βουλευτές της Εύβοιας,
Αξιότιμε κ. Δήμαρχε Δήμου Χαλκιδέων,
Αξιότιμε κ. Δήμαρχε Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων


Έχουμε όλοι χρέος να συμβάλλουμε στη στήριξη του ΤΕΙ Χαλκίδας που δυστυχώς και αδίκως «ακρωτηριάζεται» με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ. Οι πολιτικές μας διαφορές δεν παίζουν κανένα ρόλο σε αυτή την αποστολή.

Σε ότι με αφορά, τρεις φορές έχω κάνει δημόσια παρέμβαση για το ζήτημα αυτό. Η πρώτη παρέμβασή μου, ήταν το Δεκέμβριο του 2011, όταν με επιστολή μου προς το Δήμαρχο Διρφύων Μεσσαπίων Γιάννη Μπουροδήμο, ζητούσα ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα του ΤΕΙ Χαλκίδας. Αφορμή για την επιστολή αυτή, ήταν ο μειωμένος προϋπολογισμός για το 2012 ο οποίος είχε έρθει στη Βουλή και έδειχνε πρόθεση «ακρωτηριασμού». Η ειδική συνεδρίαση δεν έγινε ποτέ, αλλά κάποιοι αποκάλεσαν την κίνησή μου αυτή «πολιτικό τερτίπι». Ένα χρόνο μετά, φαίνεται πως είχα δίκιο…

Η δεύτερη παρέμβασή μου, έγινε μέσα από ανοιχτή επιστολή την οποία είχα συμπεριλάβει στο προεκλογικό μου φυλλάδιο, κατά τις εκλογές του Μαΐου του 2012, και στην οποία αναφερόταν η πιθανότητα κατάργησης του ΤΕΙ Χαλκίδας στα πλαίσια του Μνημονίου. Και σε αυτό δικαιώθηκα, και προσωπικά πιστεύω ότι κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται ευτυχής, επειδή «σώζονται» κάποια τμήματα και παραμένουν στο ΤΕΙ Χαλκίδας.

Η τρίτη παρέμβασή μου, αφορούσε σε θέματα κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης από συγκεκριμένα πρόσωπα Διοικήσεων του ΤΕΙ. Τότε είχα κατηγορηθεί για κομματική εμπάθεια. Σήμερα, ένας Πρόεδρος καθώς και τρία μέλη του Συμβουλίου, είναι πρωτόδικα καταδικασμένα. Και σε αυτό είχα δίκιο και ας λοιδορήθηκα τότε.

Σε όλα τα παραπάνω, η Δημοτική Αρχή του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων και το πολιτικό προσωπικό, δήλωσαν «απουσία» και αδιαφορία. 

Τώρα, ήρθαμε αντιμέτωποι με το πρόβλημα. Προσωπικά, δεν ψήφισα κανένα μνημόνιο, αλλά οφείλω να πειθαρχήσω στην δημοσιονομική περιστολή αφού είναι πια νόμος του κράτους. Οφείλουμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις της χώρας αλλά τηρώντας το νόμο της λογικής. Η λογική όμως παραβιάζεται κατάφορα όταν:

  1. Η μετακίνηση 2 Σχολών στη Θήβα (Λογιστικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων) οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ενοικίαση κτιρίου ή ανέγερση νέων, ενώ στα Ψαχνά υπάρχουν οι κτιριακές εγκαταστάσεις. Στη Θήβα τα 770τ.μ. μετά βίας φθάνουν για το εκεί ήδη υπάρχον ΤΕΙ.
  2. Η μετακίνηση του Τμήματος Ηλεκτρολογίας στη Λαμία είναι απόλυτος παραλογισμός. Το Τμήμα αυτό έχει μεγάλη ζήτηση στην Εύβοια και έχει 17 μέλη ΔΕΠ. Το αντίστοιχο της Λαμίας έχει 11 μέλη ΔΕΠ με το 98% των επιτυχόντων κάτω από τη βάση.
  3. Η ενίσχυση του ΤΕΙ Λαμίας έναντι της Χαλκίδας εμποδίζει εκατοντάδες σπουδαστές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Είναι αυτοί που πηγαινοέρχονται Αθήνα – Χαλκίδα και που ασφαλώς δεν θα πράξουν το ίδιο στη Λαμία.
  4. Είναι ζήτημα τιμής πλέον για την Εύβοια αυτή η συγκυρία. Μετά την ήττα με το Νοσοκομείο Λαμίας που προτιμήθηκε από τη Χαλκίδα. Και μετά την ήττα με το χωροταξικό, πιστεύω πως δικαιούμαστε τουλάχιστον να διεκδικήσουμε το αυτονόητο για το ΤΕΙ.
  5. Αφήνω τελευταία την ανατροπή οικονομικών προοπτικών για την περιοχή που έχει συνδέσει την ευρωστία της με τα ΤΕΙ και τη ΛΑΡΚΟ και τώρα βλέπει και τα δύο να απειλούνται.

Έστω και αργά ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας και ιδίως όσοι στηρίζουν την Κυβέρνηση και ακόμα πιο πολύ ο συμμετέχων σε αυτή Υπουργός και ο Γενικός Γραμματέας που έλκει την καταγωγή του από τα Ψαχνά.

Η ιστορία και το τόπος θα μας κρίνουν όλους αυστηρά….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου