Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Τ.Ε. ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΑΘΗΝΑ"

Η ανακοίνωση του σχεδίου «Αθηνά» για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ως γλωσσολογική συνέχεια του σχεδίου «Ξένιος Δίας» για τις ομαδικές απελάσεις μεταναστών, συνιστά για άλλη μια φορά κατάφωρη διαστρέβλωση των σημασιολογικών φορτίων που φέρουν κάποιες έννοιες της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και μυθολογίας. 
Όπως ο «Ξένιος Δίας» και ο θεσμός της φιλοξενίας, που ήταν ιερός για τους προγόνους μας δεν έχει καμία σχέση με το πογκρόμ των επιθέσεων εναντίον των απόκληρων αυτής της κοινωνίας, έτσι και «η Αθηνά» ως θεά της σοφίας θα «διερρήγνυε τα ιμάτιά της» αν γνώριζε τα σχέδια που απεργάζονται στο όνομά της οι βέβηλοι και αμόρφωτοι υπαλληλίσκοι της τρ(o)ϊκομματικής κυβέρνησης. 
Όχι μόνο δεν εξασφαλίζεται το δικαίωμα όλων των παιδιών στην μόρφωση με ίσους όρους, αλλά συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο η δυνατότητα παιδιών που προέρχονται από μεσαία ή ασθενέστερα οικονομικά στρώματα να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια Ανώτατη σχολή, αφού με τις επικείμενες συγχωνεύσεις και συρρικνώσεις τμημάτων θα μειωθεί δραματικά και ο αριθμός των εισακτέων σε αυτήν.
Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ, οι λανθασμένες πελατειακές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, η κακοδιαχείριση των εγκάθετων διοικήσεών του, η χρόνια συσσώρευση προβλημάτων αντί για την προσπάθεια επίλυσής τους, έφεραν το Ίδρυμα σε μια κατάσταση αποσύνθεσης και κακής λειτουργίας, απαραίτητο άλλοθι για αυτούς που δημιούργησαν ή ανέχτηκαν αυτήν την κατάσταση να εμφανίζονται τώρα ως σωτήρες της.
Το σχέδιο «Αθηνά», που είναι εκφραστής των πιο ακραίων μνημονιακών επιλογών και δεν βασίζεται σε κανένα ακαδημαϊκό κριτήριο εξυγίανσης, είναι σαθρό από τέσσερις τουλάχιστον οπτικές γωνίες:
α. Η αποσπασματική μεταφορά πολυάριθμων τμημάτων του Ιδρύματος γίνεται χωρίς κανένα σχεδιασμό, χωρίς κανένα μορφωτικό όφελος, χωρίς εμφανή σύνδεση με τις παραγωγικές ανάγκες της οικονομίας. Δεν έχει καν εξασφαλιστεί η ασφαλής και ομαλή στέγαση των φοιτητών/τριών στις καινούργιες περιοχές.
β. Δημιουργεί τρομερή αναστάτωση στους φοιτητές/τριες και στις οικογένειές τους, που έχουν ήδη κάνει ένα προγραμματισμό, ο οποίος τινάζεται κυριολεκτικά στον αέρα, εφόσον κάποιοι /ες από αυτούς θα χρειαστεί να αλλάξουν πόλη. Μην ξεχνάμε ότι πολλοί έχουν επιλέξει τις σχολές του ΤΕΙ Χαλκίδας με μοναδικό κριτήριο ότι είναι κάτοικοι της περιοχής ή διαμένουν κοντά στην πόλη μας και μπορούν να πηγαινοέρχονται, εφόσον οι οικογένειές τους δεν μπορούν να στηρίξουν με άλλο τρόπο τις σπουδές τους.
γ. Ανατρέπει το εργασιακό καθεστώς πολλών εργαζομένων, οι οποίοι θα αναγκαστούν να πηγαινοέρχονται καθημερινά με μειωμένους μισθούς και αυξημένη την τιμή της βενζίνης ή θα αναγκαστούν μακροπρόθεσμα να αλλάξουν επίσης τόπο κατοικίας.
δ. Δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στη τοπική κοινωνία οι οικονομικές δραστηριότητες της οποίας είναι συναφείς με την εξυπηρέτηση του ΤΕΙ τη στιγμή μάλιστα που η Εύβοια βιώνει μια πρωτοφανή οικονομική κρίση πέρα από το μέσο όρο της χώρας.
ε. Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περαιτέρω μείωση του προσωπικού, κατάργηση θέσεων εργασίας σε ένα Νομό όπου τα ποσοστά ανεργίας καλπάζουν στο 30%.
Προκαλούμε τους βουλευτές της τρ(ο)ϊκομματικής κυβέρνησης να πάρουν θέση στο κρίσιμο αυτό ζήτημα. Αναρωτιόμαστε ποια είναι η θέση της ΔΗΜΑΡ και του κ. Αναγνωστάκη προσωπικά για το θέμα, ο οποίος έχει πρωτοστατήσει στο παρελθόν, από τη θέση του άρχοντα της τοπικής αυτοδιοίκησης, για την ίδρυση Πανεπιστημίου στην Εύβοια .
Καλούμε τους εργαζόμενους/νες, φοιτητές/τριες, τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, σύσσωμη την τοπική κοινωνία, να αντιδράσει στη νέα αυτή προσπάθεια καταπάτησης των δημοκρατικών διαδικασιών και αλλοίωση του χαρακτήρα της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας.
ΟΛΟΙ μαζί να βάλουμε τέλος στα σχέδια της κυβέρνησης που εξαθλιώνουν το λαό μας. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου