Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες

Λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες (οι οποίες ήδη έχουν ανοίξει), ο Ομπάμα διαθέτει ισχυρή παράσταση νίκης σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας tracking της Gallup (ημερήσια ανεξάρτητα δείγμα 1.500 ατόμων 18 ετών και άνω). Πάνω από ένας στους δύο (54% έναντι ποσοστού 34% για τον Ρόμνεϊ) πιστεύουν ότι θα είναι ο τελικός νικητής των εκλογών της 6ης Νοεμβρίου.

Τα αξιοσημείωτα στοιχεία της παράστασης νίκης είναι τα εξής:
·Η διαφορά υπέρ του Ομπάμα παραμένει σταθερή μέσα στο χρόνο, στις 20 ποσοστιαίες μονάδες (στο διάστημα 10-13 Μαΐου ήταν 56% για τον Ομπάμα και 36% για τον Ρόμνεϊ). Η  ερευνητική μου εμπειρία λέει, ότι αν πράγματι αλλάζει σε μια αναμέτρηση η εκλογική προτίμηση, πρώτα αλλάζει, και μάλιστα πολύ πιο θεαματικά, η παράσταση νίκης.
·Το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ειδικά μεταξύ των «ανεξάρτητων» ψηφοφόρων (δηλαδή όσων δεν αναγνωρίζονται ως Δημοκρατικοί ή Ρεπουμπλικάνοι και οι οποίοι κατεξοχήν θα κρίνουν το αποτέλεσμα) η παράσταση νίκης για τον Ομπάμα είναι 52% και για τον Ρομνεϊ 32%, κινείται  δηλαδή στη συνολική διαφορά των 20 μονάδων.
·Τρίτο αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι οι Αμερικανοί έχουν επιδείξει σε σειρά αναμετρήσεων, σωστή συλλογική πρόβλεψη για τον νικητή. Η παράσταση νίκης έχει επιβεβαιωθεί στη σειρά σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις το 1996, το 2000, το 2004 και το 2008.
Βέβαια ο τυφώνας Σάντυ, είναι από τα φαινόμενα που απορρυθμίζουν την εσωτερική ισορροπία και λογική των προεκλογικών συσχετισμών. Και επειδή έπληξαν κυρίως περιοχές που είναι σταθερά υπέρ των Δημοκρατικών (Νέα Υόρκη) ή που προσδοκούν να τις κερδίσουν οι Δημοκρατικοί (κυρίως το New Jersey) ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά το ποσοστό τους.
Η απρόσμενη αυτή εξέλιξη αυτή μπορεί να σημαίνει ένα ακόμα ποιο «κλειστό» αποτέλεσμα σε παναμερικανικό επίπεδο. Βέβαια είναι γνωστό ότι ο Πρόεδρος θα εκλεγεί από τους 538 εκλέκτορες άρα το κρίσιμο θέμα είναι το ποιος θα κερδίσει τις κρίσιμες πολιτείες και θα έχει τους περισσότερους εκλέκτορες. Όμως κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την αρνητική εμπειρία του 2000. Τα οριακά εκλογικά αποτελέσματα και ειδικά τα αποτελέσματα που δίνουν άλλον νικητή της λαϊκής ψήφου και άλλο να επικρατεί στους εκλέκτορες, αποδυναμώνουν τη νομιμοποίηση του Προέδρου και τελικά της ίδιας της δημοκρατικής διαδικασίας.
Ας ελπίσουμε ότι δεν θα επιβεβαιωθούν αυτές οι αρνητικές εκτιμήσεις και ότι θα υπάρξει μια καθαρή και όχι οριακή υπεροχή ενός εκ των δύο υποψηφίων τόσο στην παναμερικανική ψήφο όσο και στους εκλέκτορες.
Και χρησιμοποιούμε την έκφραση «ας ελπίσουμε» γιατί έχει αποδειχθεί ότι η απρόσκοπτη Δημοκρατική λειτουργία της υπερδύναμης είναι μια υπόθεση που επηρεάζει προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση το σύνολο των παγκόσμιων συσχετισμών.
ecoleft

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου