Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Το Πουέρτο Ρίκο 51η πολιτεία των ΗΠΑ

 Οι Πορτορικάνοι ψήφισαν σήμερα να γίνει το νησί τους η 51η πολιτεία των ΗΠΑ, στο μη δεσμευτικό δημοψήφισμα το οποίο διενεργήθηκε ταυτόχρονα με την εκλογή του νέου κυβερνήτη τους.
Το Πουέρτο Ρίκο παραχωρήθηκε από την Ισπανία στις ΗΠΑ το 1898. Από το 1917 οι Πορτορικάνοι είναι Αμερικανοί πολίτες και από το 1952 το νησί τους είναι «Ελεύθερη Συνδεδεμένη Πολιτεία» των ΗΠΑ, χωρίς ομοσπονδιακή εκπροσώπηση στο Κογκρέσο.

Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή στο ερώτημα αν επιθυμούν να παραταθεί το σημερινό πολιτικό καθεστώς του νησιού, το 54% των ψηφοφόρων απάντησε «όχι». Στο επόμενο ερώτημα, που αφορούσε το είδος του καθεστώτος που προτιμούν, περίπου έξι στους δέκα (ποσοστό 61%) ψήφισαν να γίνει το Πουέρτο Ρίκο η 51η πολιτεία των ΗΠΑ και το 5,5% να ζητήσει την ανεξαρτησία του.
Το δημοψήφισμα ήταν μια πρωτοβουλία του Ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη Λουίς Φορτούνιο ο οποίος διεκδικούσε την επανεκλογή του, αλλά ηττήθηκε. Αυτή ήταν η τέταρτη φορά που διεξήχθη δημοψήφισμα στο Πουέρτο Ρίκο για το πολιτικό καθεστώς του νησιού. Στα τρία προηγούμενα δημοψηφίσματα, που πάντως δεν είχαν δεσμευτικό χαρακτήρα, είχε επικρατήσει το καθεστώς της «Ελεύθερης Συνδεδεμένης Πολιτείας». Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε επισκεφθεί το νησί τον Ιούνιο του 2011 και είχε υποσχεθεί ότι η κυβέρνησή του «θα σταθεί στο πλευρό» των Πορτορικανών όταν γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου