Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Στο 7% "καίγονται" Ιταλία και Ισπανία....

Απέλπιδες προσπάθειες ανακοπής της αυξητικής τάξης των spreads και των CDS σε Ισπανία και Ιταλία κάνει και σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία τα τελευταία 24ωρα σκουπίζει, στο μέτρο του δυνατού τα ομόλογα των δύο χωρών που βγαίνουν στη δευτερογενή αγορά, επιχειρώντας να συγκρατήσει σε λογικά επίπεδα τις τιμές τους. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας, ωστόσο, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, δεν ήταν και από τα πλέον επιτυχημένα.

Υπενθυμίζεται ότι αν η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου διαμορφωθεί στο 7,00% τότε η γειτονική χώρα...καίγεται. Κι αυτό γιατί, όπως έχει διδάξει η έως τώρα εμπειρία, από τις ανάλογες περιπτώσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, μόλις το κοντέρ έγραψε αυτό το ποσοστό, οι χώρες - μέλη της Ευρωζώνης κατέφυγαν στη βοήθεια του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης.
Ιταλία και Ισπανία δεν βρίσκονται μακριά από το όριο, γεγονός το οποίο προκαλεί τρόμο στην ΕΕ. Είναι ενδεικτικό ότι οι βουτιές που σημείωσαν χθες στο σύνολο τους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ήταν από τις μεγαλύτερες των τελευταίων μηνών, ενώ όλες οι ενδείξεις συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι αυτή η κακή εικόνα θα συνεχισθεί και σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου