Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Οι προτάσεις της ΠΕ ΠΑΣΟΚ για τον αγροτικό τομέα όπως παρουσιάστηκαν στην συδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ

Το eviapost εξασφάλισε  το κείμενο διαλόγου και τους στόχους -άξονες προτεραιοτήτων  για την περιφέρεια Στερεάς όπως αυτές κατατέθηκαν το περασμένο Σάββατο στην συνδιάσκεψη της περιφερειακής του στην Χαλκίδα. Τις  προτάσεις αυτές θα δημοσιεύουμε ανά άξονα όπως είναι στο κείμενο.
Άξονας ανάπτυξη  υπαίθρου.
Νέα εποχή για  τον αγροτικό τομέα και την ζωή στην ύπαιθρο. Διαρκής Αγώνας για την Αειφορία και την «Επώνυμη», Ποιοτική, Πιστοποιημένη Γεωργία. Η Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας ποιοτικός-βιολογικός οπωρώνας της Αττικής.
Παραγωγή επώνυμων, πιστοποιημένων, ποιοτικών προϊόντων, όπως τα προϊόντα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, τα Βιολογικά προϊόντα, τα προϊόντα Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε., μέσω ιδιωτικών και συνεταιριστικών φορέων που λειτουργούν σε επιχειρηματική βάση.
«Νέα-Έξυπνη γεωργία», νέες μορφές συνεταιρισμών, χτύπημα των στρεβλώσεων της αγοράς, χρηματοδότηση υποδομών, ενθάρρυνση συνεργατικών επιχειρηματικών σχημάτων, στήριξη της τεχνογνωσίας, της έρευνας, της καινοτομίας και εκπαίδευσης των αγροτών.

Ορθολογική διαχείριση του υδάτινου πλούτου, πολιτική γης, προστασία της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων. Με πρωτοβουλίες των συνεταιριστικών και ιδιωτικών φορέων, θα δοθεί η δυνατότητα :
  1. Στροφής των αγροτών προς καινοτόμες εναλλακτικές καλλιέργειες φιλικές προς το περιβάλλον και με υψηλή πρόσοδο, 
  2. Αύξησης του εισοδήματος των κατοίκων ορεινών και ημιορεινών περιοχών μέσω καθετοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας, χωρίς μεγάλες επενδύσεις από μικρά ευέλικτα εταιρικά σχήματα άμεσα εφαρμόσιμα, 
  3. Διαμόρφωσης συγκεκριμένης περιφερειακής στρατηγικής για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, προς όφελος των παραγωγών και της τοπικής οικονομίας,
  4. Αξιοποίησης της χλωρίδας της Περιφέρειας λόγω των χαμηλών απαιτήσεων των ελληνικών ειδών σε εισροές (νερό, λιπάσματα, φυτοφάρμακα), 
  5. Αντιμετώπισης προβλημάτων των ανθρώπων, αλλά και των ζώων, με σκευάσματα φιλικά προς το περιβάλλον, 
  6. Επίτευξης στόχων που θέτουν οι παγκόσμιες συμβάσεις για την προστασία των οικοσυστημάτων και της φυτικής βιοποικιλότητας και ταυτόχρονα συνειδητοποίησης ότι αυτό δεν αποτελεί απλά διεθνή υποχρέωση-δέσμευση, αλλά όρο-προϋπόθεση ενός ελπιδοφόρου μέλλοντος για τα παιδιά μας.

Για το κεντρικό πρόβλημα της διαφοράς της τιμής από το χωράφι στο ράφι και τις χαμηλές τιμές παραγωγών σε αντίθεση με τις υψηλές των εμπόρων, προφανής αιτία είναι η έλλειψη υγιούς ανταγωνισμού λόγω :
1. Ανυπαρξίας συνεταιρισμών που να ασκούν και εμπορική δραστηριότητα. Ελάχιστοι συνεταιρισμοί παραγωγικοί ασκούν και εμπορία και άρα δεν μπορούν να επηρεάσουν τις τιμές των αγροτικών προϊόντων,
2. Χαμηλής κεφαλαιουχικής συγκρότησης των εμπόρων τροφίμων με συνέπεια την αδυναμία άσκησης ανταγωνιστικού εμπορίου,
3. Ανυπαρξίας μηχανισμών και υποδομών άσκησης ηλεκτρονικού εμπορίου, που θα επιτρέπει την ευθεία σχέση παραγωγών-εμπόρων με εξάλειψη μεσαζόντων,
4.   Ανεπαρκούς πληροφόρησης καταναλωτών.

Μεσοπρόθεσμα πρέπει να υπάρξει συνεργασία παραγωγών και καταναλωτών, σχήματα υπέρβασης της δεσπόζουσας θέσης των ενδιάμεσων κρίκων της αλυσίδας, που αποσπούν δυσανάλογα μερίδια κέρδους σε μια στρεβλή και ολιγοπωλιακή αγορά.

Διασύνδεση των φορέων  της μεταποίησης με εκείνους της παραγωγής γνώσης, έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, ποιότητας και καινοτομίας, ώστε να είναι συνεχής η αύξηση της ροής γνώσης, τεχνολογίας, καινοτομίας και εμπειρίας μεταξύ των.
Βελτιστοποίειση της σχέσης μεταξύ της μεταποίησης με τους άλλους τομείς της περιφερειακής οικονομίας, για την ουσιαστική καταπολέμηση των φαινομένων καρτέλ, των συντονισμένων και αθέμιτων πρακτικών.
Επανεξέταση της πολιτικής υποδομών, υλικών και άϋλων, των σχετικών με τη διασύνδεση της περιφέρειας με τις αγορές της Ε.Ε., της ΝΑΕ, της Ρωσίας, των Βαλκανίων και του Εύξεινου Πόντου. 
Επιδιώξει και συνεχή αύξηση των προϊόντων πιστοποιημένης ποιότητας, επωνυμίας, σήματος προέλευσης και συμμόρφωσης με τις διεθνείς αγορές. Αναπτύσσουμε δράσεις προώθησης του ποιοτικού προϊόντος με ελκυστική και καινοτόμο συσκευασία.
Προωθούμε ενεργά τον αναπροσανατολισμό της μεταποίησης στο πλαίσιο μιας «πράσινης μεταποιητικής στρατηγικής» η οποία θα στηρίζεται :
·         στην εξοικονόμηση ενέργειας,
·         στη μεγιστοποίηση της διείσδυσης των ΑΠΕ,
·         τη συμπαραγωγή,
·         τη δημιουργία μικρών και αποκεντρωμένων συστημάτων παραγωγής.

Ανάπτυξη πολιτικών ενίσχυσης των τοπικών αγορών με :
  1. Συγκέντρωση ομοειδών παραδοσιακών καταστημάτων ανά περιοχή. Δημιουργία υποδομών που να ευνοούν το σκοπό αυτό.
  2. Δημιουργία «εμπορικών κέντρων» παραδοσιακού χαρακτήρα, ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και ύφους που θα ξαναδώσουν στις πόλεις τον αέρα και την προσωπικότητα που κινδυνεύουν να χάσουν (διεκδίκηση σχετικών Ευρωπαϊκών Ανταγωνιστικών Προγραμμάτων).
  3. Απαγόρευση ή περιορισμό οχληρών χρήσεων σε συγκεκριμένες μόνο περιοχές των πόλεων, προκειμένου να καταστούν και πάλι τόποι κατοικίας υψηλών απαιτήσεων τα αστικά κέντρα.
  4. Παροχή από την τοπική καθώς και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση κινήτρων για τη διατήρηση της παραδοσιακής εμφάνισης και λειτουργίας επιχειρήσεων στα κέντρα των πόλεων. Πολυδιάστατες προσπάθειες με κεντρικό σκοπό τη δημιουργία πραγματικών ιστορικών κέντρων στα πρότυπα δυτικοευρωπαϊκών πόλεων.
  5. Επανασχεδιασμό και αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών (πλήρες και ολοκληρωμένο δίκτυο λεωφορειολωρίδων) με περιορισμό της χρήσης των Ι.Χ. και επέκταση των πεζοδρόμων.
 Η Στερεά Ελλάδα να γίνει τροφός της Αθήνας, της  Ευρώπης με Καθαρά τρόφιμα. Προώθηση της ολοκληρωμένης γεωργίας. Προώθηση των Τοπικών προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (ΟΠΑΠ).

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου