Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Τελεσίγραφο Τρόικας για μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Ανυπόμονη για την εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων εμφανίστηκε η Tρόικα η οποία θεωρεί ότι το θέμα της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα θα παραμένει ανοιχτό, όσο δε βλέπει στην πράξη να υπογράφονται επιχειρησιακές συμφωνίες με χαμηλότερες αμοιβές .
Στη συνάντησή τους με τον επικεφαλής του Σώματος Επιθεωρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) κ. Μιχάλη Χάλαρη, οι εκπρόσωποι της Τρόικας άσκησαν πιέσεις να υπογραφούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρησιακές συμφωνίες χωρίς αυστηρούς ελέγχους, ενώ χαρακτήρισαν λάθος την πρακτική της υπουργού Εργασίας να υπογράφει την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων. Τις επόμενες μέρες που θα συναντηθούν με την κ. Κατσέλη αναμένεται να της ζητήσουν να ενθαρρύνει με κάθε τρόπο την υπογραφή συμφωνιών με μείωση μισθών. Οπως διαμήνυσαν οι ελεγκτές, θα δείξουν ανοχή έως το καλοκαίρι. Αν δε μειωθούν στην πράξη οι μισθοί, θα επανέλθουν, ζητώντας τροποποίηση του νόμου και άρση των σημερινών περιορισμών. Το δικό μας επιχείρημα ήταν ότι η αγορά προετοιμάζεται...
Προχωρά επίσης η σύσταση σωματείων καθώς έχουν ήδη καταθεί 600 αιτήσεις στο πρωτοδικείο. Επίσης οι επιχειρήσεις δεν έχουν κλείσει τους ισολογισμούς του 2010 που στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζουν ζημιές, για να καλέσουν στη συνέχεια τα σωματεία.

Θα πάνε σε ατομικές συμβάσεις
Ομως ακόμα και αν δεν υπογραφούν χιλιάδες επιχειρησιακες συμβάσεις λόγω της αντίρρησης των σωματείων, οι εργοδότες ειναι καθόλα νόμιμο να στραφούν στις ατομικές συμβάσεις, τις οποιες οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να υπογράψουν υπό την απειλή της ανεργίας.
Η Τρόικα ζήτησε επίσης από υπουργείο Εργασίας να θεσμοθετήσει ακόμα περισσότερη ευελιξία στο πλαίσιο του ελαστικού 8ώρου σε ετησια βάση. Να δουλεύει δηλαδη κάποιος έως 10 ώρες την ημέρα και να παίρνει αντίστοιχα ρεπό, άδεια ή να έχει μειωμένο ωράριο κάποια άλλη χρονική περίοδο.
Το νεό αίτημα που προβάλλουν οι ελεγκτές είναι να υπογράφουμε περισσότερες συμβάσεις ορισμένου χρόνου στον ιδιωτικό τομέα. Σε περίπτωση απόλυσης μάλιστα, να μην ενεργοποιείται η ρήτρα της σύμβασης, αλλά να διευκολύνεται ο εργοδότης και να δίνει τη μισή αποζημίωση, κατι που αντίκειται στον αστικό κώδικα.
Ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ κ. Μιχάλης Χάλαρης απάντησε στους εμπειρογνώμονες της Τρόικας ότι πολλές συμβάσεις ορισμένου χρόνου στην Ελλάδα υπάρχουν στο δημόσιο και στις ΔΕΚΟ. Στον ιδιωτικό τομέα, αυτού του τύπου οι συμβάσεις συναπτονται κυρίως σε τράπεζες. Αλλωστε, δεν χρειάζονται, αφού με τον πρόσφατο νόμο, μπορεί να προσληφθεί κάποιος υπό δοκιμή για ένα χρόνο και να απολυθεί χωρίς αποζημίωση.

Μείωση έως και 40% στις επικουρικές
Την ερχόμενη εβδομάδα εκτός από τις συμβάσεις, η Τρόικα θα ανοίξει τα δύο αλλα μεγάλα θέματα που εκκρεμούν από το Μνημόνιο, δηλαδή τις επικουρικές και τα βαρέα και ανθυγιεινά. Ο διαγωνισμός για την ανάθεση σε σύμβουλο της διενέργειας των αναλογιστικών μελετών για τη βιωσιμότητα των επικουρικών έχει ήδη προκηρυχθεί. Και από την 1η Φεβρουαρίου έως την 31η Οκτωβρίου πρέπει να έχουν γίνει οι μελέτες και να έχουν εξαχθεί και τα συμπεράσματα. Θα προηγηθεί η μελέτη για το επικουρικό του ΙΚΑ, του μετοχικού ταμείου πολιτικών υπαλλήλων και του ΤΕΑΔΥ, του επικουρικού του δημοσίου.
Οσα ταμεία δεν αντέχουν -είναι πάνω από το 90%- θα αναγκαστούν να περικόψουν τις επικουρικές στο 20% της κύριας σύνταξης. Σε μερικά, μάλιστα, που έχουν μεγάλες επικουρικές 700 και 1000 ευρώ - όπως των ναυτικών πρακτόρων ή των ασφαλιστικών εταιριών - η μείωση, αν αποδειχθεί ότι δεν αντέχουν, θα είναι της τάξης του 40%.
Στη λίστα των βαρέων επίσης θα πέσει βαρύς ο πέλεκυς, αφού σύμφωνα με το Μνημόνιο οι ασφαλισμένοι με καθεστώς βαρέων δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10% του συνολικού εργατικού δυναμικού. Οσοι εξαιρεθούν θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις, αυξηση ορίων ηλικίας εως 5 χρόνια, κατάργηση επιδομάτων κ.α. Τουλαχιστον , η Τρόικα έμεινε ικανοποιημένη με την περιστολη των δαπανών στα ταμεία που εφτασε το 2010 στα 2,5 δισ. ευρω λογω των περικοπών των συντάξεων και της καταπολέμησης της σπατάλης στα φάρμακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου