Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Εστελναν επιστολές στον Κούβελο κι αυτός δεν απαντούσε!

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας απόφασης ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής στο Παρίσι. Η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ), με ψήφους 12 έναντι μιας λευκής (του κ. Ισίδωρου Κούβελου), αναίρεσε την απόφαση που είχε λάβει το 2007, βάσει της οποίας οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013 θα διεξάγονταν στη Λάρισα και στον Βόλο.

Ευνόητο, βέβαια, ότι το πλήγμα (από οικονομικής, τουριστικής, αλλά και αθλητικής απόψεως) για τις δύο θεσσαλικές πόλεις είναι τεράστιο. Το δε παρασκήνιο που οδήγησε σ’ αυτήν την απόφαση είναι αρκετά πλούσιο και ενδιαφέρον, αφού είναι γεγονός ότι τα πράγ­ματα δεν είναι όπως ακριβώς φαίνονται επιφανειακά.

Η προφανής αιτία είναι η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, ωστόσο αυτό είναι μάλλον το άλλοθι των αρμόδιων κυβερνώντων και του γραμματέα της ΔΕΜΑ κ. Κούβελου παρά το σκεπτικό της απόφασης της επιτροπής. Οι εν Ελλάδι υπεύθυνοι ουσιαστικά επιδίωκαν την άρση της ανάθεσης, αφού δεν απάντησαν ούτε σε μία από τις 15 επιστολές που είχε στείλει η ΔΕΜΑ σχετικά με τα έργα του Μεσογειακού Χωριού, όπου θα κατέλυαν οι αποστολές των αθλητών.

Ο Αλγερινός πρόεδρος της ΔΕΜΑ, κ. Αμάρ Αντάντι, εδώ και καιρό ουσιαστικά έλεγε και ξανάλεγε ότι έτσι και συνεχίσει την τακτική της σιωπής η Ελλάδα θα χάσει τους αγώνες. Εξάλλου, ο κ. Αντάντι δεν μπορούμε να πούμε ότι φημίζεται για τα φιλελληνικά του αισθήματα, αφού είχε κάνει ό,τι περνούσε από το χέρι του για να μην εκλεγεί στη θέση του γραμματέα της επιτροπής ο κ. Μίνως Κυριακού (ο οποίος βέβαια τελικά εκλέχτηκε, για να αντικατασταθεί στη συνέχεια από τον κ. Κούβελο).

Ανεξαρτήτως, πάντως, της θέσης του κ. Αντάντι, είναι γεγονός ότι η ΔΕΜΑ είχε στείλει περίπου δεκαπέντε επιστολές στην ελληνική πολιτεία, με τις οποίες ζητούσε να μάθει τις σκέψεις των ιθυνόντων για το Μεσογειακό Χωριό. Αλλά όλες αυτές οι επιστολές έμειναν αναπάντητες. Θέση επίσημη, δηλαδή, δεν υπήρξε από ελληνικής πλευράς, ούτε καν από τον κ. Κούβελο, τον γραμματέα της ΔΕΜΑ.

Μόνο ο κ. Γιώργος Κολέτσος, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Μεσογειακών Αγώνων, είχε στείλει στη ΔΕΜΑ ένα e-mail, με το οποίο αντιπρότεινε να φιλοξενηθούν οι αθλητές σε ένα κρουαζιερόπλοιο, καθώς και στις φοιτητικές εστίες της Λάρισας και του Βόλου. Φυσικά, ο κ. Αντάντι και οι συν αυτώ αγνόησαν παντελώς το e-mail του κ. Κολέτσου, μια και δεν είχαν υπογράψει συμβόλαιο μαζί του παρά με το ελληνικό κράτος. Και από εκεί έπρεπε να πάρουν αρμόδιες απαντήσεις, κάτι που δεν έγινε ποτέ…

Θυμίζουμε ότι, βάσει του καταρτισθέντος προγράμματος, οι αγώνες επρόκειτο να διεξαχθούν από τις 24 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου του 2013. Θα συμμετείχαν 4.000 αθλητές από 24 διαφορετικές χώρες, ενώ τα αγωνίσματα θα διεξάγονταν κατά κύριο λόγο στον Βόλο. Η επόμενη κίνηση της ΔΕΜΑ είναι να προκηρύξει νέα γενική συνέλευση προκειμένου να αποφασιστεί σε ποια πόλη θα δοθεί το χρίσμα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το μεγάλο φαβορί είναι η πόλη Ταραγόνα της Ισπανίας. πηγή  Χρήστος Φασουλάς ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου