Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Οδηγίες της Ε.Ε. για την παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιόλαδου και την αποφυγή παράνομων αναμίξεων

Όλες τις λεπτομέρειες
Στην Εφημερίδα της Ε.Ε. δημοσιεύονται σήμερα, Πέμπτη 27 Ιανουαρίου οι νέες οδηγίες για την παρασκευή έξτρα παρθένου ελαιολάδου ώστε να αποφεύγονται οι παράνομες αναμείξεις του προϊόντος. Σύμφωνα με την απόφαση, σκοπός της μεθόδου είναι ο προσδιορισμός της περιεκτικότητας των ελαιολάδων σε κηρούς, καθώς και σε μεθυλεστέρες και αιθυλεστέρες λιπαρών οξέων. 
«Η μέθοδος συνιστάται ως μέσο διάκρισης μεταξύ ελαιολάδου και πυρηνελαίου και ως παράμετρος ποιότητας των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων, βάσει της οποίας είναι δυνατόν να εντοπιστεί η παράνομη ανάμιξη εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων με έλαια κατώτερης ποιότητας», αναφέρει η απόφαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να υπάρξει περίοδος προσαρμογής στα νέα πρότυπα και να δοθεί χρόνος για τη συγκρότηση των αναγκαίων μέσων εφαρμογής τους, καθώς και για να μη διαταραχθούν οι εμπορικές συναλλαγές, «είναι σκόπιμο να εφαρμοστούν οι τροποποιήσεις που επιφέρει ο παρών κανονισμός από την 1 η Απριλίου 2011. Για τους ίδιους λόγους, θα πρέπει να προβλεφθεί η διάθεση στην αγορά, μέχρι να εξαντληθούν τα αποθέματα, των ελαιολάδων και πυρηνελαίων που έχουν παραχθεί και επισημανθεί νομίμως στην Ένωση ή έχουν εισαχθεί νομίμως στην Ένωση και τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία πριν από την ημερομηνία αυτή», αναφέρεται στην απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου