Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

New York Times «Οι νέοι Έλληνες αναζητούν ευκαιρίες αλλού»

Στην ανεργία που μαστίζει την Ελλάδα και τη συνέπεια αυτής, τη μετανάστευση της νέας γενιάς στο εξωτερικό, αναφέρεται δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Νew York Times. «Ένας αυξανόμενος αριθμός νεαρών αποφοίτων πανεπιστημίου αφήνει την Ελλάδα καθώς η ύφεση βαθαίνει και πνίγει μια αγορά εργασίας ήδη ακρωτηριασμένη από την παγιωμένη κουλτούρα των καρντάσηδων», αναφέρει το δημοσίευμα.
Το εθνικό χρέος, εκτιμάται στα 300 δις. ευρώ, είναι μεγαλύτερο από το εθνικό ακαθάριστο προϊόν, υποδεικνύοντας ότι μπροστά βρίσκονται χρόνια αυστηρών προϋπολογισμών λιτότητας, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα New York Times.
Επιπλέον, συνεχίζει, μια σειρά σκανδάλων πολιτικής διαφθοράς έχουν αφήσει τους νεαρούς Έλληνες απογοητευμένους για το μέλλον.
Σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης έρευνας, τονίζεται στο δημοσίευμα, «7 στους 10 Έλληνες αποφοίτους επιθυμούν να φύγουν στο εξωτερικό για να εργαστούν, ενώ ένας στους δέκα ήδη ψάχνει για δουλειά σε άλλη χώρα ή προσπαθεί να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό για να αποκτήσει πρόσβαση σε άλλες αγορές εργασίας».
Σημειώνεται επίσης, ότι η ανεργία στους νέους μεταξύ 15 και 24 χρονών βρίσκεται στο 29,8%, αρκετά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (20%). Μπορεί αυτό το να είναι βελτιωμένο ποσοστό σε σχέση με τον Μάιο, επειδή ακολούθησε η καλοκαιρινή σεζόν, εξακολουθεί ωστόσο είναι πολύ πάνω από το 22.9% που ήταν νωρίτερα μέσα στο χρόνο.ΤΟ άρθρο υπενθυμίζει τις δεκαετίες του 1950 και 1960 όταν χιλιάδες Ελλήνων εγκατέλειπαν τη χώρα για τις ΗΠΑ, την Αυστραλία ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Κατά τις δεκαετίες του 1980 και 1990, μετά την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ, πολλοί επέστρεψαν σε μια ανθούσα οικονομία. Η δε περηφάνεια που προκάλεσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας το 2004 έφερε κι άλλες χιλιάδες Έλληνες πίσω. Αλλά, όπως και στην Ιρλανδία, το πάρτι δεν κράτησε, γράφει το άρθρο και αναφέρεται στο ξέσπασμα της κρίσης που πρωτοεμφανίστηκε το 2008. «Σήμερα φαίνεται πως η χώρα είναι ξανά στα όρια ενός νέου κύματος μετανάστευσης, με τους νεαρούς απόφοιτους πανεπιστημίων πρώτους» σημειώνεται.
Αναφορά γίνεται επίσης στις προσπάθειες της κυβέρνησης να πείσει τους επιχειρηματίες να προσλαμβάνουν νέους, κατεβάζοντας το όριο του κατώτατου μισθού στα 590 από τα 700 ευρώ και προσφέροντας κρατικές επιδοτήσεις.
Πηγή New York Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου