Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

"Τεράστιες οι ευθύνες και της τοπικής αυτοδιοίκησης στη ρύπανση του περιβάλλοντος"

Ο Δήμαρχος Αυλώνος, Δημήτρης Κατσούλης σχολιάζει τις εξαγγελίες της Υπουργού Περιβάλλοντος στα Ψαχνά, αλλά και τις αντιδράσεις που υπήρξαν για τα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος ρύπανσης των υδάτινων πόρων.
Η επίσκεψη της Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τίνας Μπιρμπίλη στα Ψαχνά για την αναγγελία μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος της ρύπανσης των υδατικών πόρων στην περιοχή των Μεσσαπίων έχει ήδη προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Ορισμένοι ίσως περίμεναν άμεσα και απτά μέτρα και ίσως άλλοι περίμεναν να περιοριστεί η κ. Μπιρμπίλη σε μία επίσκεψη εθιμοτυπική και επικοινωνιακής στόχευσης.
Η πραγματικότητα βρίσκεται περίπου στην μέση. Ασφαλώς η επίσκεψη της Υπουργού είχε και επικοινωνιακό στόχο, όπως εξάλλου είναι θεμιτό. Περιέγραψε όμως συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής τα οποία μένουν για να υλοποιηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα (Βλ. http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=362&sni[524]=532) . Πέραν από τα ζητήματα θεσμικής φύσεως για την προστασία των υδατικών πόρων και ιδίως του πόσιμου νερού για τα οποία επίκειται νέος κανονισμός, η Υπουργός αναφέρθηκε στην εξέταση λύσεων για την παροχή πόσιμου νερού είτε από την ΕΥΔΑΠ είχε με εξασφάλιση από την περιοχή της Δίρφυος ενώ αναφέρθηκε έστω και γενικά στο πρόβλημα της ρύπανσης από την ΛΑΡΚΟ για το οποίο προανήγγειλε μέτρα ελέγχου αλλά αυτό που πρέπει να περιμένει κανείς είναι η εφαρμογή στην πράξη. Και άλλοτε είχε κληθεί η ΛΑΡΚΟ να πάρει μέτρα (1998) αλλά ουδέποτε τα εφάρμοσε. Η επίσκεψη της Τίνας Μπιρμπίλη ξεχώρισε και για την διαδικασία που την προκάλεσε. Η υπουργός και οι συνεργάτες ήρθαν μετά από πίεση περιβαλλοντικών οργανώσεων και η επίσκεψη αντιμετωπίστηκε με πρόδηλη αποδοκιμασία από τις τοπικές αρχές. Οι όποιες παρουσίες ήταν τυπικές και κυρίως μονομερείς. Κάποιοι ίσως επικαλεστούν εθιμοτυπικές αστοχίες του επιτελείου της Υπουργού. Μπορεί να έχουν δίκιο αλλά ίσως η κ. Μπιρμπίλη προτίμησε να δώσει έμφαση στην συμβολή των περιβαλλοντικών οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών στον κοινωνικό έλεγχο επί των μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος. Εμφανώς και ίσως προκλητικά απευθύνθηκε στην τοπική κοινωνία υποβαθμίζοντας τους τοπικούς άρχοντες.Η επικοινωνιακή επιλογή της Υπουργού δεν είναι απαραιτήτως ατυχής. Το αντίθετο μάλιστα, σηματοδοτεί την αποδοκιμασία για την έως τώρα ευθύνη των τοπικών αρχόντων να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα το πρόβλημα. Ο πολιτικός πολιτισμός της βιώσιμης ανάπτυξης, της αειφόρου ανάπτυξης, δεν υπήρξε κυρίαρχος ούτε στα Μεσσάπια ούτε στην Εύβοια. Η προστασία του περιβάλλοντος αντιμετωπίστηκε από την οπτική γωνία των ρυπαντών και όχι από την οπτική γωνία του περιβάλλοντος και της αειφορίας του. Το αποτέλεσμα είναι χαρακτηριστικό. Η ζημία στο περιβάλλον και στους ανθρώπους έχει πλέον ξεπεράσει τα όρια της ανάκτησης, τα όρια που επιτρέπουν την βιωσιμότητα.
Οι ευθύνες μας, οι ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι τεράστιες. Αν θυμάμαι καλά, πριν από δύο περίπου χρόνια δημιουργήσαμε τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Υδατικών Πόρων, πέρα από την συνέχιση της λειτουργίας του Εργαστηρίου της ΤΕΔΚΕ, ο σύνδεσμος είχε την υποχρέωση να πάρει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος του πόσιμου νερού στα Μεσσάπια. Αντί αυτού αγνοείται η τύχη του. Έμεινε δυστυχώς στα χαρτιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου