Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Ανοιχτή Εκδήλωση-Συζήτηση για την υγεία: Θέλουμε πίσω την αξιοπρέπειά μας



Την Τετάρτη 1η Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση της Νομαρχιακής Επιτροπής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ για το παρόν και το μέλλον της υγείας, με κεντρικούς ομιλητές τον βουλευτή Ρεθύμνου και επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνο για θέματα υγείας και κοινωνικής πολιτικής Γιάννη Μπασκόζο.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εργαζόμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες από τον χώρο της υγείας, αλλά και θεσμικοί εκπρόσωποι των τοπικών συλλογικών οργανώσεων υγείας. Τη Νομαρχιακή Επιτροπή και τη γραμματεία της Νομαρχιακής Επιτροπής αντίστοιχα εκπροσώπησαν οι συναρμόδιοι για θέματα υγείας Δημήτρης Φωκάς και Σταμάτης Βαρδαρός, οι οποίοι στάθηκαν στις επιπτώσεις από την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής στον χώρο της υγείας στην Εύβοια. Τόνισαν ιδιαίτερα το μείζον θέμα του νέου νοσοκομείου της Χαλκίδας, την έλλειψη βασικών ειδικοτήτων σε όλα τα Κέντρα Υγείας και στα νοσοκομεία της Εύβοιας, τις ελλείψεις του ΕΚΑΒ σε οδηγούς και ασθενοφόρα και τη δραματική συρρίκνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μέσω της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ και του ΠΕΔΥ.
            Ο Γιάννης Μπασκόζος εστίασε στη δραματική πτώση των δημόσιων δαπανών για την υγεία, οι οποίες κινούνται στο το 4,5% του ΑΕΠ, την ίδια ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κυμαίνεται στο 7%, αντιπαραβάλλοντας αυτήν την εξέλιξη με την βίαιη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες υγείας, καθώς όλο και μεγαλύτερα στρώματα του πληθυσμού αδυνατούν να καλύψουν ιδιωτικά τις ανάγκες για υπηρεσίες υγείας. Κατέστησε σαφές ότι οι δύο βασικές προγραμματικές αρχές-δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι 1) η ελεύθερη δωρεάν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας για όλους και 2) η ελαχιστοποίηση της συμμετοχής στο φάρμακο. Παράλληλα μίλησε για εγγυημένη κρατική χρηματοδότηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τόνισε τη σημασία ανάπτυξης της ασφαλιστικής και φορολογικής συνείδησης για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας.
            Ο Ανδρέας Ξανθός με τη σειρά του υποστήριξε ότι βασικό ζητούμενο της «επόμενης μέρας» είναι η ανάκτηση της αξιοπρέπειας σε όλο τον χώρο της υγείας, τόσο στους πολίτες, όσο και στους υγειονομικούς. Τόνισε ότι το προσωπικό των δημόσιων υπηρεσιών υγείας «φυλάττει Θερμοπύλες» τα τελευταία 4 χρόνια παλεύοντας με τις αντιξοότητες, την υπο-χρηματοδότηση και υπο-στελέχωση του ΕΣΥ, ενώ υπεραμύνθηκε ενός δημοκρατικού συστήματος υγείας, στο οποίο η  υγεία θα είναι πρώτα και κύρια κοινωνικό δικαίωμα. Σημείωσε δε ότι το φιλελεύθερης λογικής σύστημα υγείας που προωθείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια από Συγκυβέρνηση και Τρόικα είναι ένα αναλογικά πιο ακριβό μοντέλο υγείας, λιγότερων και χαμηλότερης ποιότητας υπηρεσιών υγείας, που φθάνουν σε λιγότερους αποδέκτες, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των πόρων κατευθύνεται στα ιδιωτικά ολιγοπώλια.
             Ακολούθησαν τοποθετήσεις και ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους, σε μία ιδιαιτέρως ζωντανή συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν επαγγελματίες υγείας, δημόσιοι λειτουργοί υγείας, αλλά και πολίτες, συνεισφέροντας ουσιαστικά στον ανοιχτό διάλογο του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία.

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας, Τμήμα Υγείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου