Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Αποκαλύφθηκαν και τα βάθρα των Καρυάτιδων στην Αμφίπολη


Το συνολικό ύψος φτάνει τα 4,07 μέτρα...
Αποκαλύφθηκαν σε όλο τους το μεγαλείο τα βάθρα πάνω στα οποία είναι τοποθετημένες οι Καρυάτιδες στον Τάφο της Αμφίπολης. Σύμφωνα με...
πληροφορίες του xronometro.com , καθένα από τα μαρμάρινα βάθρα έχει ύψος 1,80 μέτρα, ενώ αυτά κάθε αυτά τα αγάλματα έχουν ύψος 2,27 μέτρα, όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Πολιτισμού. Άρα το συνολικό ύψος των καρυάτιδων αγγίζει τα 4,07 μέτρα!
Αυτό που δεν βρήκαν, ωστόσο, οι αρχαιολόγοι είναι κάποια επιγραφή η οποία –όπως ήλπιζαν- θα ήταν γραμμένη πάνω στα βάθρα και θα έδινε κάποιο στοιχείο για τον ένοικο (ή τους ένοικους) του ταφικού μνημείου.

Την ίδια στιγμή αποκαλύφθηκε πλήρως και το δάπεδο του δευτέρου θαλάμου το οποίο σε αντίθεση με το πρώτο που είχε το ψηφιδωτό δεν παρουσιάζει τίποτα το αρχαιολογικά αξιοποιήσιμο.

Πλέον οι εργασίες της ανασκαφικής ομάδας εστιάζονται στον αποκαθαρισμό από τα χώματα της θύρας που βρίσκεται κάτω από τις Καρυάτιδες, ώστε οι αρχαιολόγοι να εισέλθουν στον τρίτο θάλαμο του μνημείου, στο τέλος του οποίου υπάρχει το τέταρτο θύρωμα. Το θύρωμα αυτό όπως έχει ανακοινωθεί είναι έκκεντρο σε σχέση με τα προηγούμενα και μικρότερο στο άνοιγμα, γεγονός που κάνει τη σημασία του ακόμα μεγαλύτερη. Με βάση πληροφορίες από την ανασκαφή, το θύρωμα αυτό είναι πιθανόν να έχει υπόγεια κατεύθυνση, δηλαδή ο επόμενος, τέταρτος χώρος, να είναι σε χαμηλότερο επίπεδο από τους πρώτους τρεις του μνημείου.

Παράλληλα, η καθηγήτρια αρχαιολογίας και βοηθός του αείμνηστου Μανόλη Ανδρόνικου Χρυσούλα Παλιαδέλη μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1» τόνισε πως ο τάφος της Αμφίπολης είναι «ένα σημαντικό μνημείο από μόνο του» και συμπλήρωσε πως: « μπορεί να έχουν βρεθεί στοιχεία αλλά δεν είναι ανακοινώσιμα ίσως γιατί δεν είναι έτοιμα να τα αξιοποιήσουν οι αρχαιολόγοι. Και μόνο αυτό το μνημείο να υπήρχε και τίποτε άλλο στο εσωτερικό του είναι σημαντικό. Αν είχαμε μια επιγραφή για να καταλάβουμε ποιανού η ποιανών ήταν ο τάφος θα ήταν τεράστιο κέρδος για την επιστήμη και την αρχαιολογία».

Η κ. Παλιαδέλη πρόσθεσε ότι «ο συγκεκριμένος τάφος ξεφεύγει από την μορφή των μακεδονικών τάφων όπως τους γνωρίζαμε και δεν είναι σαφή όσα μαθαίνουμε από τα δελτία τύπου τουλάχιστον μέχρι στιγμής» και συμπλήρωσε πως: «Αν έχουμε οστά αυτά θα είναι πολύ βοηθητικά».

Τέλος, και η εφημερίδα USA TODAY μπήκε στη λίστα των μεγάλων διεθνών ΜΜΕ που ασχολείται με τα ευρήματα της Αμφίπολης. Η αμερικάνικη εφημερίδα κάνει λόγο για πολιτική εκμετάλλευση του θέματος και εστιάζει στο πόσο έχουν επηρεασθεί οι Έλληνες από όσα ανακοινώνονται για τις ανασκαφές και δεν διστάζει να αναφέρει ότι πολλά από αυτά αγγίζουν τα όρια του παραλόγου.

Αναφέρεται σε όλους τους αρχαίους λαούς που πέρασαν ανα του αιώνες από την Αμφίπολη και τους παραλληλίζει με τις στρατιές δημοσιογράφων και πολιτικών που παρελαύνουν εκεί και περιγράφει τα κανάλια που έχουν στήσει αντίσκηνα στην περιοχή και το πόσο ψάχνουν για ένα πλάνο της επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνας Περιστέρη.

Επίσης υπάρχει και αναφορά στον πόλεμο για το αν είναι μακεδονικός ή ρωμαϊκός ο τάφος και αποθεώνει την ομορφιά των Καρυάτιδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου