Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Μην μείνει ούτε ένας συμπολίτης χωρίς ρεύμα, χωρίς τρόφιμα, χωρίς ζεστά ρούχα



Κατά την ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο των γιορτών, άμεσος στόχος και καθήκον όλων μας, ιδιαίτερα σε αυτές τις «άγιες» ημέρες, πρέπει να είναι να μην μείνει ούτε ένας συνάνθρωπός μας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς φαγητό, χωρίς ζεστά ρούχα.
Το πνεύμα των γιορτών υπάρχει σε κάθε έναν από εμάς. Οφείλουμε να νιώσουμε και να γίνουμε πιο ανθρώπινοι. Το θέμα της κοινωνικής ευθύνης είναι υπόθεση όλων μας. Εάν στα χρόνια της ευμάρειας εκπαιδευθήκαμε στον ατομικισμό, τώρα είναι ώρα η συλλογικότητα να κερδίσει το χαμένο έδαφος. Να λειτουργήσει συγκολλητικά στον κοινωνικό κατακερματισμό. Και όλοι μαζί, να αποδείξουμε ότι η αλληλεγγύη είναι το οξυγόνο που θα κρατήσει ζωντανή την κοινωνία μας, στις σημερινές δυσχερέστατες συνθήκες.

Στην προσπάθεια αυτή, οι Προνοιακές - Κοινωνικές Δομές του Δήμου (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Συσσίτια κ.α.) αλλά και της Ιεράς Μητρόπολης Χαλκίδας (Συσσίτια, Φιλόπτωχα Ταμεία κλπ) δίνουν το καθημερινό «παρών».
Δήμος και τοπική Εκκλησία με συνέπεια και επιμονή στηρίζουν τη λειτουργία και το έργο των Κοινωνικών Δομών τους.
Όμως, η αρωγή και εθελοντική προσφορά όλων μας (όπως και στον Έρανο Αγάπης της Ιεράς Μητρόπολης που πραγματοποιείται έως και το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου), στο μέγεθος των δυνατοτήτων μας, είναι απαραίτητη ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας να μην αισθανθούν την απουσία των στοιχειωδών.

Σ’ αυτήν την προσπάθεια, κομβικό ρόλο έχουν και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης που ανταποκρινόμενα στο ρόλο τους αναδεικνύουν τα κοινωνικά προβλήματα και με θετικό τρόπο ευαισθητοποιούν τους συμπολίτες ώστε να εκδηλώσουν τη συμπαράστασή τους και να συμμετάσχουν στην προσπάθεια για στήριξη των πλέον ευάλωτων μελών της κοινωνίας μας.  

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
 Από την περασμένη Πέμπτη ξεκίνησαν και συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι επανασυνδέσεις κομμένων παροχών ηλεκτροδότησης, σε σπίτια οικογενειών και μοναχικών ανθρώπων που αδυνατούσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
Η αρμόδια Επιτροπή που συγκροτήθηκε από τον Δήμαρχο, με συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων της ΔΕΗ και της ΔΕΔΔΗΕ, εξετάζει και εγκρίνει τις αιτήσεις επανασύνδεσης και μη διακοπής από ωφελουμένους των Κοινωνικών Δομών του Δήμου και της Ιεράς Μητρόπολης που είχαν –ή ακόμη και εάν δεν είχαν- ενταχθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ.
Από πλευράς Δήμου, εξελίσσεται η διαδικασία διακρίβωσης-διασταύρωσης των περιπτώσεων με κομμένο ρεύμα από τους διαθέσιμους καταλόγους των 3.500 περίπου ωφελουμένων που είχαν ενταχθεί έως και 1η Νοεμβρίου 2013 σε κάποια Κοινωνική-Προνοιακή Δομή του Δήμου και της Ιεράς Μητρόπολης.
Ωστόσο, για την περαιτέρω επίσπευση των διαδικασιών, οι ωφελούμενοι ή μη των Κοινωνικών Δομών μπορούν και θα πρέπει να απευθύνονται στο Κοινωνικό Παντοπωλείο (στη διεύθυνση Ωρίωνος 15, Δευτέρα με Παρασκευή από τις 9 το πρωί έως και τις 5 το απόγευμα και στο τηλέφωνο 2221021602), ώστε να εξετάζεται η περίπτωσή τους.

Να σημειωθεί ότι, είναι συγκινητικό το ενδιαφέρον αρκετών συμπολιτών για ανήμπορους και μοναχικούς συνανθρώπους μας που είτε δεν είχαν τη δυνατότητα ενημέρωσης είτε δεν δύνανται να υποβάλουν μόνοι τις αιτήσεις τους. Και αυτή η κινητοποίηση για τέτοιες περιπτώσεις στη γειτονιά μας, στο περιβάλλον μας, καλό είναι να συνεχιστεί.

ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΡΟΥΧΑ                                                     ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ                                       
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Χαλκιδέων έχει ως προορισμό  την κάλυψη των βασικών αναγκών επιβίωσης των 2.100 –και συνεχώς αυξανομένων- επωφελούμενων (απόρων, πολυτέκνων και μονογονεϊκών με ανήλικα παιδιά οικογενειών, μοναχικών ανθρώπων κ.α.) δημοτών-κατοίκων του Δήμου μας.
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο χρειάζεται απαραίτητα τη στήριξη τόσο των επιχειρήσεων / εταιρειών όσο και των απλών πολιτών ώστε να μην μένουν άδεια τα ράφια του, να μην αφήσουμε κανέναν δίπλα μας να στερείται τα απαραίτητα.
Ας ανταποκριθούμε όλοι μας, ας αγκαλιάσουμε όλοι μαζί αυτό το έργο αγάπης. Προσφέροντας τυποποιημένα τρόφιμα, νωπά τρόφιμα (υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες υποδοχής τους, είδη ατομικής υγιεινής, είδη βρεφανάπτυξης, είδη ένδυσης – υπόδησης, δώρα και βιβλία για παιδιά και ότι άλλο χρήσιμο για τους αδυνατούντες συμπολίτες μας.
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Χαλκιδέων (τηλέφωνο 2221021602) στεγάζεται σε κτίριο επί της οδού Ωρίωνος 15 στην περιοχή του Μακαρονάδικου. Λειτουργεί Δευτέρα με Παρασκευή, 9 το πρωί με 5 το απόγευμα τόσο για τη διανομή των προσφερομένων στους δικαιούχους του όσο και για να υποδέχεται τις προσφορές / συνεισφορές όλων μας σ’ αυτήν την προσπάθεια.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΜΕ ΔΩΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Με την έναρξη της σχολικής περιόδου, το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Χαλκιδέων, στηρίζοντας τον αγώνα των μικρών μαθητών αλλά και την ελπίδα για το μέλλον, με σύνθημα «κανένα παιδί δεν πρέπει και δεν μπορεί να μείνει χωρίς σχολική τσάντα και τετράδια», μοίρασε στα παιδιά της Α΄ Τάξης των Δημοτικών Σχολείων και της Α΄ Τάξης των Γυμνασίων οικογενειών δικαιούχων του, σχολικές τσάντες γεμάτες από τετράδια, μπλοκ ζωγραφικής και γραφική ύλη. Τότε, ήταν ο ήχος του σχολικού κουδουνιού, που στη δύσκολη κοινωνική πραγματικότητα, ακουγόταν ως ήχος συναγερμού που καλούσε σε δράση…
Τώρα είναι, πάλι σε μια όλο και πιο δύσκολη πραγματικότητα, το πνεύμα των γιορτινών ημερών που καλεί σε συναγερμό και δράση. Για να μην μείνει «ούτε ένα παιδί χωρίς δώρο, χωρίς χαρά».
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο έχει ήδη αρχίσει να συγκεντρώνει παιχνίδια, βιβλία και ρούχα για τα παιδιά. 
Επιπρόσθετα, σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα και τον Σκάι, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Όλοι μαζί για το παιδί», το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, διοργανώνεται δράση με τίτλο «Φέτος τα Χριστούγεννα γίνε και εσύ Αη Βασίλης». Από τις 11 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, στην παραλία μπροστά από την αίθουσα «Αριστοτέλης» του Δημαρχείου της Χαλκίδας, θα συγκεντρώνονται παιχνίδια, βιβλία και ρούχα για τις Κοινωνικές Δομές του Δήμου μας. 
Ας οργανωθούμε και ας πάμε μαζί με φίλους, συγγενείς, μικρούς και μεγάλους. Τα δώρα θα είναι για παιδιά όλων των ηλικιών. Τα παιχνίδια και τα ρούχα που θα προσφέρουμε πρέπει να είναι καινούρια ή σε καλή κατάσταση, έτοιμα για χρήση.
Τα δώρα, μαζί με γλυκά, θα μοιραστούν από το Κοινωνικό Παντοπωλείο σε όλα τα παιδιά των οικογενειών δικαιούχων του, στο διάστημα από 27 έως και 30 Δεκεμβρίου.

ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΚΑΙ Η ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΣΣΙΤΙΩΝ

Από το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου ξεκινάει τη λειτουργία της και η Δομή Παροχής Συσσιτίου  (στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου από το ΕΣΠΑ / Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», Προγράμματος «Κοινωνικές δομές αντιμετώπισης της φτώχειας στο Δήμο Χαλκιδέων»).

Η Δομή (μέσω της λειτουργίας της Δομής, παρέχονται και υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και πληροφόρησης με στόχο την ενδυνάμωση και κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων) θα ακολουθεί πολιτική συλλογής πλεοναζόντων προϊόντων από εργαστήρια-βιοτεχνίες παραγωγής τροφίμων (ζαχαροπλαστεία, αρτοποιεία, εστιατόρια κ.λ.π.) καθώς επίσης και προσέλκυσης εθελοντικών προσφορών από επιχειρήσεις, συλλόγους και πολίτες.

Η Δομή Παροχής Συσσιτίου θα εξασφαλίζει ημερησίως τη δωρεάν τροφοδοσία γευμάτων σε τουλάχιστον 100 ωφελούμενους του προγράμματος.
Τα γεύματα θα σερβίρονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο κτήριο των Κοινωνικών Δομών στην περιοχή του Γηροκομείου. Ενώ θα μπορούν να διατίθενται, κατόπιν συνεννόησης και από το χώρο του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Η Δομή Παροχής Συσσιτίου θα λειτουργεί δε με συγκεκριμένο ωράριο, 1-3 μετά το μεσημέρι, όλες τις ημέρες της εβδομάδας.
Δηλαδή, πέραν των καθημερινών, την περίοδο των γιορτών θα λειτουργήσει
τα Χριστούγεννα, τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, το Σαββατοκύριακο 28-29 Δεκεμβρίου, την Πρωτοχρονιά, το Σαββατοκύριακο 4-5 Ιανουαρίου και
τα Θεοφάνεια.

Η λειτουργία της Δομής και τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις αργίες δεν αφήνει ακάλυπτους από τροφή τους ωφελούμενους του προγράμματος όυτε μία ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου