Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Τοποθέτηση του κ. Αθ. Χειμάρα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2013


 Παρέμβαση έκανε ο Αθανάσιος Χειμάρας, στη πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, στην οποία δεν λείπει και η τοπικιστική του αναφορά για αδικία της Λαμίας λες και οι άλλες πόλεις της Στερεάς απογειώθηκαν!!!! Ενώ  κάνει αναφορά για το κλείσιμο της Τράπεζας της Λαμίας δεν "είδε" και δεν λέει τίποτα για την Τράπεζα της Εύβοιας ή ενώ βλέπει το κλείσιμο του Πανεπιστημίου της Στερεάς δεν λέει λέξη για την αποδυνάμωση του ΤΕΙ Χαλκίδας και πολλά άλλα που αποδεικνύουν το "μικρό κόσμο" όσων θέλουν να διοικούν όχι με βάση την ισόμερη ανάπτυξη της περιφέρειας αλλά υπέρ του δικού τους "τόπου" σε βάρος των δίπλα κοινωνιών!!



«Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Σε λίγες ημέρες κλείνουμε 3ετία ως Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και μπαίνουμε στο τελευταίο 5μηνο της θητείας μας. Εάν τολμούσαμε να κάνουμε έναν μικρό απολογισμό του έργου μας, ασφαλώς δεν θα ήμασταν ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα.

Βεβαίως για αυτό ευθύνεται και η οικονομική κρίση, αλλά και η ίδια η Κυβέρνηση, η οποία πέραν όλων των άλλων, αδίκησε τη Στερεά Ελλάδα και ιδιαίτερα την έδρα της τη ΛΑΜΙΑ.

Όμως εδώ θα πρέπει να τονίσω και τη δική μας ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, για να μην πω ΑΔΡΑΝΕΙΑ και ΑΔΥΝΑΜΙΑ στη διεκδίκηση διατήρησης, τουλάχιστον κάποιων εκ των ΚΕΚΤΗΜΕΝΩΝ μας. Θυμίζω μερικά από αυτά που μας αφήρεσαν χωρίς σοβαρό λόγο  και φυσικά χωρίς τη δική μας απαιτούμενη αντίσταση και σοβαρή ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ.

Και γίνομαι συγκεκριμένος :



1. Ξεκίνησαν με το κλείσιμο της Συνεταιριστικής Τράπεζας, αφού πρώτα η Περιφέρεια, απέσυρε τις πιστώσεις 15 εκ. ευρώ, που είχε καταθέσει η πρώην Νομαρχία Φθιώτιδας.

2.  Η έδρα του Πανεπιστημίου Ρούμελης, μεταφέρθηκε  στη Θεσσαλία ( Λάρισα ) .

3. Καταργήθηκε η ΜΕΡΥΠ, η οποία λειτουργούσε άψογα πολλές 10ετίες, βοηθώντας και οικονομικά την Περιοχή μας.

4. Πρόσφατα μετέφεραν και την Περιφερειακή Δ/νση του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) στη Θεσσαλία (Λάρισα), χωρίς σοβαρό λόγο και τιμώρησαν τις 100δες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες εξυπηρετούνταν από αυτή.

5.    Μας παίρνουν τώρα και την Περιφερειακή Δ/νση του ΣΔΟΕ, η οποία, σύμφωνα με την Κυβέρνηση, λειτουργούσε άψογα και ήταν από τις πλέον αποτελεσματικές Υπηρεσίες της χώρας.  

Υπενθυμίζω, ότι στη Λαμία δεν πλήρωνε και ενοίκιο, γιατί στεγαζόταν  σε Δημόσιο κτίριο.

  1. Αυξάνουν εντελώς παράλογα – και μάλιστα με τη σημερινή οικονομική κρίση – την τιμή των ΔΙΟΔΙΩΝ που λειτουργούν στην περιοχή μας.

Θυμίζω ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση, (Κ. Καραμανλή) είχε δεσμευτεί και μάλλον είχε ψηφίσει «Να υπάρχει ενιαία τιμή σε όλα τα ΔΙΟΔΙΑ της χώρας και οι πολίτες, να πληρώνουν κατά την έξοδο από τον Εθνικό δρόμο, ανάλογα με τα χιλιόμετρα, που θα είχαν διανύσει στο Εθνικό Δίκτυο», όπως γίνεται σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.

Επίσης υπενθυμίζω ότι είχαμε πάρει γραπτή δέσμευση ως Νομαρχία, από τον τότε Υπουργό, για μη πληρωμή ΔΙΟΔΙΩΝ, από τους κατοίκους του Δήμου, όπου λειτουργούσαν τα ΔΙΟΔΙΑ (Πελασγία).

Και φυσικά τώρα πρέπει, να διεκδικήσουμε να ισχύσει η δέσμευση για όλα τα Διόδια που λειτουργούν στο Νομό και για το σύνολο των κατοίκων του. 

  1. Μετέφεραν τα δύο Αεροσκάφη ΠΕΤΣΕΤΕΛ, τα οποία μετά από αγώνα καταφέραμε να εγκαταστήσουμε στη Λαμία και τα οποία συνέβαλαν τα μέγιστα στην αντιμετώπιση των ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ.
  2. Σταμάτησε για μεγάλο χρονικό διάστημα η κατασκευή των μεγάλων έργων, όπως είναι ο Ε65 και τα τμήματα του ΠΕΤΑΛΟΥ ΜΑΛΙΑΚΟΥ, τα οποία τώρα ξεκινούν, χωρίς ξεκάθαρο προγραμματισμό και ανάλογα με τις πιέσεις που δέχονται. 



Με λίγα λόγια, η Στερεά Ελλάδα και ιδιαίτερα η έδρα της, η Λαμία, έχουν αδικηθεί από την Κεντρική εξουσία τα τελευταία χρόνια, και παρότι βρίσκεται στο κέντρο της χώρας, προσπαθούν να την μετατρέψουν, σε ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ και της ΛΑΡΙΣΑΣ .



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όταν η Πολιτεία δεν είναι  δίκαιη απέναντι στην Περιφέρεια μας, εμείς πρέπει να αγρυπνούμε, να αντιστεκόμαστε και να ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ, οργανωμένα και ΔΥΝΑΜΙΚΑ.   

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, διαπιστώνω μεγάλη ΧΑΛΑΡΟΤΗΤΑ, για να μην πω τίποτα χειρότερο, τόσο από την ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, όσο και από τους ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ μας, πράγμα που εκμεταλλεύονται όμορες κυρίως Περιφέρειες εις βάρος μας, όπως η Θεσσαλία.

Εδώ θέλω να τονίσω ότι ποτέ δεν διαπίστωσα μια σοβαρή ενωτική και οργανωμένη προσπάθεια, για την διεκδίκηση και λύση, ενός σοβαρού προβλήματος από Περιφέρεια και Βουλευτές - Αυτοδιοίκηση και πολιτικούς όλων των κομμάτων, όπως κάναμε στο παρελθόν. 

Κύριε Περιφερειάρχη ,

Οι παρατηρήσεις μου είναι καλόπιστες, ειλικρινείς και  ταυτόχρονα αποτελούν και προτάσεις, για το υπόλοιπο της θητείας μας.

Πάρτε πρωτοβουλίες και ζητάτε τη στήριξη, για ενωτικό αγώνα, πολιτικών, αυτοδιοικητικών και φορέων της Περιφέρειας.

Μόνο με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να διασφαλίσουμε τα  κεκτημένα μας και να λύσουμε σοβαρά προβλήματα, για το καλό των πολιτών της Περιφέρειάς μας.



Κλείνω με μια ακόμα πρόταση.

Σήμερα, στην εποχή της σοβαρότερης οικονομικής κρίσης της χώρας, πολλές υπηρεσίες (της Περιφέρειας και κρατικές), στεγάζονται σε ιδιωτικά μισθωμένα κτίρια.

Προτείνω να μεσολαβήσετε για τη μεταφορά τους στα κρατικά κτίρια, που στέγαζαν τη ΜΕΡΥΠ και τα οποία είναι σε άριστη κατάσταση, μιας και μέχρι πρότινος λειτουργούσαν κανονικά.

Δεν δικαιούμαστε να είμαστε απλοί παρατηρητές της κατάστασης.

Επιχειρήσεις κλείνουν καθημερινά, εργαζόμενοι βρίσκονται στο δρόμο, μισθωτοί και συνταξιούχοι φορολογούνται χωρίς λογική και μέτρο.

Σήμερα το κράτος μας πρέπει να βρει και άλλους τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων και ο ρόλος των τοπικών και περιφερειακών αρχόντων, πρέπει να επιτελείται με υπευθυνότητα» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου